|
Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı, besinlerin üretiminden insan hücresinde kullanılmasına kadar geçen tüm aşamalarda, insanla besin arasındaki ilişkileri inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalında eğitim-öğretim programı çerçevesinde; besinlerin sağlık üzerine etkilerinin belirlenmesi, üretimden tüketime kadar besinlerin geçirdiği tüm evrelerdeki değişimlerin irdelenmesi, bireylerin gereksinimlerine uygun beslenme programlarının düzenlenmesi, hastalıkların tedavisinde diyet programlarının hazırlanması, toplumun beslenmeye bağlı sağlık sorunlarının belirlenmesi ve değerlendirilmesi, toplumun bilinçlendirilmesi konuları incelenir. |
Dr.Öğr.Üyesi
Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı
zeynepozerson@halic.edu.tr
Dr.Öğr.Üyesi
Bölüm Başkan Yardımcısı
cigdemyildirim@halic.edu.tr
Dr.Öğr.Üyesi
Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) Bölüm Bşk. Yrd.
ahmetmuratgunal@halic.edu.tr
Öğretim Görevlisi
Öğretim Elemanı
kardelenegegunduz@halic.edu.tr
Araştırma Görevlisi
Öğretim Elemanı
busrameltemecertas@halic.edu.tr
Araştırma Görevlisi
Öğretim Elemanı
billurbilikozen@halic.edu.tr
Araştırma Görevlisi
Öğretim Elemanı
zeynepsudecabadak@halic.edu.tr
Akademik Uzman
|
2007 – 2008 Güz Yarıyılında Lisans eğitim-öğretim yılında başlamıştır. |
|
Beslenme ve Diyetetik, Lisans
|
|
Üniversitenin eğitim ve öğretim programlarına kabul edilecek öğrenci kontenjanları, ilgili kurulların ve Senatonun önerisi üzerine, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.
Üniversiteye öğrenci kabulü, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin belirlediği esaslar çerçevesinde yapılır. Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı, Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında aldıkları puan ile bölüme girmeye hak kazanmış öğrencilere mesleki eğitim öğretim sağlamaktadır. Eğitim dili Türkçedir. Süresi içinde kaydını yaptırmayan öğrenciler Üniversiteye kayıt olma hakkından vazgeçmiş sayılır ve herhangi bir hak talep edemezler. Ön kayıt ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere belirtilen süre içinde kesin kaydını yaptırmayan aday öğrenciler, kayıt haklarını kaybederler ve yerlerine yedek adaylar kesin kayıt hakkı kazanır. |
|
Kuralları YÖK ve Haliç Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği çerçevesinde belirlenen yüksek lisans ve doktora programları başvurabilir.
( https://halic.edu.tr/tr/s-universitemiz/Documents/mevzuat/yonetmelik/halic-universitesi-lisansustu-egitim-ogretim-yonetmeligi.pdf ) |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| BES1001 | Kimya I | 3+0+0 | 3 | Zorunlu |
| BES1003 | Kimya Laboratuvarı I | 0+0+3 | 2 | Zorunlu |
| HLÜ0020 | Meslek Etiği | 3+0+0 | 4 | Zorunlu |
| OZD0101 | Türk Dili I | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| OZD0103 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| OZD0105 | İngilizce I | 3+0+0 | 3 | Zorunlu |
| SBF1001 | Anatomi I | 2+0+0 | 3 | Zorunlu |
| SBF1003 | Fizyoloji I | 2+0+0 | 3 | Zorunlu |
| SBF1010 | Mikrobiyoloji | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| HLÜ0110 | Temel Bilgi Teknolojileri | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
| AİS1XX1 | Alan Seçmeli I (2 Adet) | - | 8 | Seçmeli |
| BES1101 | Toplum ve Sağlık | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES1103 | Demografik Yapı ve Sağlık | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES1105 | Beslenmede Yaşam Döngüsü | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| SBF0030 | Kalite Yönetimi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| SBF0120 | İşaret Dili | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| BES1002 | Beslenmeye Giriş | 3+0+0 | 3 | Zorunlu |
| BES1004 | Kimya II | 3+0+0 | 3 | Zorunlu |
| BES1006 | Kimya Laboratuvarı II | 0+0+3 | 2 | Zorunlu |
| BES1008 | Besin Mikrobiyolojisi | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| OZD0102 | Türk Dili II | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| OZD0104 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| OZD0106 | İngilizce II | 3+0+0 | 3 | Zorunlu |
| OZD0130 | Kariyer Planlama | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| SBF1002 | Anatomi II | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| SBF1004 | Fizyoloji II | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| BES1104 | Temel Matematik | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
| AİS1XX2 | Alan Seçmeli II (2 Adet) | - | 8 | Seçmeli |
| BES1102 | İktisat | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES1106 | Akademik Çeviri ve Yazma Becerileri | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| HLÜ0070 | İletişim Becerileri | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| SBF0100 | Sağlıklı Yaşam ve Fiziksel Aktivite | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| SBF1030 | Eleştirel Düşünme | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| BES2001 | Beslenme İlkeleri I | 3+0+0 | 5 | Zorunlu |
| BES2003 | Beslenme İlkeleri Laboratuvarı I | 0+0+4 | 3 | Zorunlu |
| BES2005 | Besin Kimyası I | 2+0+0 | 3 | Zorunlu |
| BES2007 | Besin Kimyası Laboratuvarı I | 0+0+3 | 2 | Zorunlu |
| BES2009 | Beslenme Biyokimyası I | 2+0+0 | 4 | Zorunlu |
| ADS2XX1 | Alan Dışı Seçmeli I | 0+0+0 | 5 | Seçmeli |
| HLÜ0101 | Mesleki İngilizce I | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
| AİS2XX1 | Alan Seçmeli III (2 Adet) | - | 4 | Seçmeli |
| BES2101 | Besinlerin İşleme Teknikleri | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES2103 | Beslenme Antropolojisi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES2105 | Dünya Mutfakları | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES2107 | Hijyen ve Sanitasyon | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES2109 | Sağlıklı Besin Seçimi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES2111 | Tüketici Eğitimi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES2113 | Türk Mutfak Kültürü | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| SBF0060 | Sağlıkta İnovasyon | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| BES2002 | Beslenme İlkeleri II | 3+0+0 | 5 | Zorunlu |
| BES2004 | Beslenme İlkeleri Laboratuvarı II | 0+0+4 | 3 | Zorunlu |
| BES2006 | Besin Kimyası II | 2+0+0 | 3 | Zorunlu |
| BES2008 | Besin Kimyası Laboratuvarı II | 0+0+3 | 2 | Zorunlu |
| BES2012 | Beslenme Biyokimyası II | 2+0+0 | 4 | Zorunlu |
| BES2014 | Anne ve Çocuk Beslenmesi | 2+0+2 | 2 | Zorunlu |
| HİT1006 | Genel işletme | 3+0+0 | 6 | Seçmeli |
| HLÜ0102 | Mesleki İngilizce II | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
| SBF0050 | Psikoloji | 2+0+0 | 2 | Seçmeli |
| SBF2002 | Farmakoloji | 2+0+0 | 3 | Seçmeli |
| ADS2XX2 | Alan Dışı Seçmeli II | - | 3 | Seçmeli |
| AİS2XX2 | Alan Seçmeli IV (2 Adet) | - | 8 | Seçmeli |
| BES2102 | Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES2104 | Beslenme Ekolojisi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES2106 | Çocuk, Ergen ve Yetişkin Obezitesi Yönetimi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES2108 | Dünyada Su-Besin Kaynakları ve Sürdürülebilirlik | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES2112 | Gıda Toksikolojisi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES2114 | Halk Sağlığı | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES2116 | Tıbbi Biyoloji ve Genetik | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| SBF2004 | İlk Yardım | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| BES3001 | Yiyecek Sistemleri Yönetimi I | 3+0+0 | 4 | Zorunlu |
| BES3003 | Klinik Beslenme I | 4+0+0 | 4 | Zorunlu |
| BES3005 | Klinik Beslenme Uygulaması I | 0+3+0 | 2 | Zorunlu |
| BES3007 | Çocuk Beslenmesi | 4+0+0 | 4 | Zorunlu |
| BES3009 | Çocuk Beslenmesi Uygulaması | 0+3+0 | 2 | Zorunlu |
| HLÜ0120 | İş Sağlığı ve Güvenliği | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| ADS3XX1 | Alan Dışı Seçmeli III | - | 4 | Seçmeli |
| HLÜ0010 | Bilimsel Araştırma Yöntemleri | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| SBF0013 | Sağlık Sosyolojisi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| AİS3XX1 | Alan Seçmeli V (2 Course) | - | 8 | Seçmeli |
| BES3101 | Besin Teknolojisi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3103 | Besin Tüketim Durumunun Değerlendirilmesinde Temel Yaklaşımlar | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3105 | Ergenlerde Yeme Bozuklukları | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3107 | Klinik Uygulamalarda Psikoloji ve İletişim | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3109 | Sporcu Beslenmesi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3111 | Standart Yemek Tarifleri Geliştirme | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3113 | Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3115 | Turizm Sektöründe Yiyecek-İçeçek Yönetimi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3117 | Toplumda Beslenme Durumu ve Saptanması | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3119 | Besin-Besin Öğesi-İlaç Etkileşimi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| BES3002 | Yiyecek Sistemleri Yönetimi II | 3+0+0 | 4 | Zorunlu |
| BES3004 | Klinik Beslenme II | 4+0+0 | 5 | Zorunlu |
| BES3006 | Klinik Beslenme Uygulaması II | 0+3+0 | 2 | Zorunlu |
| BES3008 | Çocuk Hastalıklarında Beslenme | 4+0+0 | 5 | Zorunlu |
| BES3012 | Çocuk Hastalıklarında Beslenme Uygulaması | 0+3+0 | 2 | Zorunlu |
| AİS3XX2 | Alan Seçmeli VI (3 Adet) | - | 4 | Seçmeli |
| BES3102 | Besin Kontrolü ve Mevzuatı | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3104 | Cerrahi Hastalıklarda Beslenme | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3106 | Enerji Harcaması ve Fiziksel Aktivite Düzeyini Saptama Yöntemleri | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3108 | İşçi Beslenmesi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3112 | Kanser ve Beslenme | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3114 | Katkı Maddeleri ve Besin Destekleri | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3116 | Özel Durumlarda Menü Planlama | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3118 | Egzersiz ve Beslenme | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3122 | Besin Duyarlılığı ve Beslenme | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3124 | Bilimsel Yayın Analizi | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES3126 | Alternatif Diyetler | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| BES4001 | Beslenme Semineri | 4+0+0 | 6 | Zorunlu |
| BES4003 | Erişkin Klinik Beslenme Uygulaması | 2+12+0 | 8 | Zorunlu |
| BES4005 | Toplu Beslenme Sistemleri Uygulaması | 2+12+0 | 8 | Zorunlu |
| BES4007 | Toplum Beslenmesi Saha Çalışması | 2+12+0 | 8 | Zorunlu |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| BES4002 | Çocuk Klinik Beslenme Uygulaması | 2+12+0 | 8 | Zorunlu |
| BES4004 | Elektif Uygulaması | 2+12+0 | 8 | Zorunlu |
| SBF4000 | Bitirme Projesi | 0+2+0 | 6 | Zorunlu |
| AİS4XX2 | Alan Seçmeli VII (2 Adet) | - | 8 | Seçmeli |
| BES4102 | Beslenme Bilimlerinde Saha Çalışması | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4104 | Beslenme Bilimlerinde Vaka Çözümleri | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4106 | Geriatride Beslenme | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4108 | Kanıta Dayalı Yaklaşım | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4112 | Nörolojik ve Psikiyatrik Hastalıklarda Beslenme | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4114 | Onkolojide Beslenme Vaka Çözümü | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4116 | Acil ve Afet Durumlarında Beslenmenin Yönetimi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4118 | Araştırmaların Planlanması ve Değerlendirilmesi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4122 | Beslenme ile İlintili Hastalıkların Biyokimyası | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4124 | Beslenme ve Davranış Bozuklukları | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4126 | Engelli Bireylerde Beslenme | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4128 | Fizyoloji ve Patofizyoloji | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4132 | Genetik ve Beslenme | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4134 | Metabolik Hastalıklarda Beslenme | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4136 | Mezuniyet Çalışması | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4138 | Mikrobiyata ve Beslenme | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4142 | Pediatrik Beslenme Eğitimi ve Vaka Çözümleri | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4144 | Transplantasyon Hastalarında Beslenme Tedavisi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| BES4146 | Fonksiyonel Besinler ve Sağlık | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| SBF4010 | Biyoistatistik | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
|
Eğitim ve öğretim programının gerektirdiği zorunlu ve seçmeli tüm derslerin alınmış ve başarılmış olması gerekmektedir.
Genel Not Ortalaması: 2.00 Toplam AKTS: 240 |
|
Mezun olan diyetisyenler;
Yataklı ve ayakta tedavi hizmeti veren tüm özel ve kamu kuruluşları, Toplu beslenme yapan kuruluşlar, Besin endüstrisi, besin denetim ve beslenme laboratuvarları, Toplum sağlığına yönelik ulusal ve uluslararası kuruluşlar, Örgün ve yaygın eğitim kurumları, Beslenme-sağlık ilintili araştırma yapan kurumlar, Beslenme ve diyet danışma merkezlerinde görev alabilmektedirler. |
|
Sınav Düzenlemeleri, Değerlendirme ve Notlandırma, Haliç Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'ne göre yapılır. Öğrencilerin akademik başarıları için bağıl değerlendirme sistemi kullanılmaktadır. Bu öğretim elemanı tarafından belirlenir. Öğrencilerin 100 puan üzerinden sınav ve performans notları, dersi alan tüm öğrencilerin başarı seviyeleri ile bağlantılı harflerle ifade edilir. Detaylı bilgi için Haliç Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğini inceleyiniz.
https://halic.edu.tr/tr/s-universitemiz/Documents/mevzuat/yonetmelik/halic-universitesi-on-lisans-ve-lisans-yonetmeligi.pdf |
| Arş.Gör. Billur Biliközen |
| Fakülte Sekreteri CEMAL BALCI |