|
Ülkemizde ve dünyada sayıca artış gösteren sanat alanları arasında Gastronomi ve Mutfak Sanatları yerini almıştır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüz, ülkemizin konumu ve barındırdığı kültürel zenginliğin bir çıktısı olan ve dünyada eşsiz bir yere konumlanan mutfağını, teknik bilgi ve sanatsal donanımı ile uygulamalı olarak geliştirmek amacıyla Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak hedefimiz, otantik unsurların farkındalığı, yetenek ve yaratıcılıkla, alana ait güncel teknolojileri kullanabilen, bunları gelişmiş bir kalite algılayışı ile bütünselleştirebilen şefler yetiştirmektir. Bu bağlamda teorik ağırlıklı olarak tasarlanmış olan müfredatın yanı sıra, uygulamamada çeşitli versiyonlar ile desteklen öğrenci deneyimi ile profesyoneller desteği ile arttırmaya yönelik staj uygulaması da eğitim sürecinde yer almaktadır. Bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler; oteller, restoran ve catering sektörünün birçok branşında değişik unvanlarla istihdam olabilmektedir. Ayrıca araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariki yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilir; yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi, gastronomi uzmanı olabilecekleri gibi, uzmanlıkları doğrultusunda kendi iş yerlerini kurabilirler. |
Dr.Öğr.Üyesi
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı
asliaksoy@halic.edu.tr
Dr.Öğr.Üyesi
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı
asliaksoy@halic.edu.tr
Araştırma Görevlisi
Öğretim Elemanı
suleymancansumerkan@halic.edu.tr
|
1998 yılında kurulan Haliç Üniversitesi bünyesine 2004 yılında dâhil edilen Güzel Sanatlar Fakültesi, 2020 yılında kurulan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü ile öğrenci alarak eğitim vermektedir.
|
|
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Lisans derecesi almaya hak kazanırlar.
|
|
İlgili akademik kurulların teklifi ve Senatonun önerisi üzerine Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen ve Yükseköğretim Kurulu’nun onayı neticesinde kesinleşen kontenjan kadar öğrenci, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan AYT sınavının sonucuna göre kabul edilir.
|
|
Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler, Yüksek Lisans Tezli / Tezsiz olarak lisansüstü eğitime başvurabilmektedir.
|
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| GMS1001 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş | 3+0+0 | 4 | Zorunlu |
| GMS1003 | Turizme Giriş | 3+0+0 | 4 | Zorunlu |
| GMS1005 | Gıda Bilimi ve Teknolojisi | 3+0+0 | 5 | Zorunlu |
| GMS1007 | Gıda Güvenliği ve Hijyen | 3+0+0 | 4 | Zorunlu |
| GMS1009 | Temel Sanat Eğitimi | 2+1+0 | 4 | Zorunlu |
| HLÜ0120 | İş Sağlığı ve Güvenliği | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| OZD0101 | Türk Dili I | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| OZD0103 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| OZD0105 | İngilizce I | 3+0+0 | 3 | Zorunlu |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| GMS1002 | Gastronomi ve Yiyecek İçecek Tarihi | 4+0+0 | 5 | Zorunlu |
| GMS1004 | Beslenme İlkeleri | 3+0+0 | 5 | Zorunlu |
| GMS1006 | Profesyonel Bıçak Kullanımı ve Kesim Teknikleri | 1+2+0 | 5 | Zorunlu |
| HİT1006 | Genel İşletme | 3+0+0 | 6 | Zorunlu |
| OZD0102 | Türk Dili II | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| OZD0104 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| OZD0106 | İngilizce II | 3+0+0 | 3 | Zorunlu |
| OZD0130 | Kariyer Planlama | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| GMS2001 | Yiyecek ve İçecek Yönetimi | 3+0+0 | 6 | Zorunlu |
| GMS2003 | Menü Planlama | 3+0+0 | 5 | Zorunlu |
| GMS2005 | Temel Pişirme Teknikleri | 1+3+0 | 6 | Zorunlu |
| HLÜ0111 | İleri Mesleki İngilizce I | 3+2+0 | 4 | Zorunlu |
| ADS2XX1 | Alan Dışı Seçmeli | - | 4 | Seçmeli |
| AİS2XX1 | Alan İçi Seçmeli | - | 5 | Seçmeli |
| GMS2101 | Gastronomi ve Medya | 3+0+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS2103 | Temel Sağlık Bilgisi ve İlk Yardım | 3+0+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS2105 | Gıda Muhafaza Teknikleri | 3+0+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS2107 | Depolama Yönetimi ve Satınalma | 3+0+0 | 5 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| GMS2002 | Dünya Mutfağı Uygulamaları I | 1+3+0 | 5 | Zorunlu |
| GMS2004 | Unlu Mamuller ve Ekmek Yapımı | 1+3+0 | 4 | Zorunlu |
| GSF0010 | Staj I | 0+0+0 | 6 | Zorunlu |
| HLÜ0112 | İleri Mesleki İngilizce II | 3+2+0 | 4 | Zorunlu |
| ADS2XX2 | Alan Dışı Seçmeli (2 Adet) | - | 6 | Seçmeli |
| AİS2XX2 | Alan İçi Seçmeli | - | 5 | Seçmeli |
| GMS2102 | Sosyal Davranış ve Protokol | 3+0+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS2104 | Hizmet Pazarlaması ve Stratejileri | 3+0+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS2106 | Baharat ve Kahve Kültürü | 3+0+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS2108 | Gıda Katkı Maddeleri | 3+0+0 | 5 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| GMS3001 | Dünya Mutfağı Uygulamaları II | 1+3+0 | 5 | Zorunlu |
| GMS3003 | Türk Mutfağı ve Uygulamaları | 1+3+0 | 5 | Zorunlu |
| GMS3005 | Yiyecek ve İçecek Servis Teknikleri | 1+2+0 | 4 | Zorunlu |
| HLÜ0113 | İleri Mesleki İngilizce III | 3+2+0 | 4 | Zorunlu |
| ADS3XX1 | Alan Dışı Seçmeli | - | 5 | Seçmeli |
| AİS3XX1 | Alan İçi Seçmeli | - | 4 | Seçmeli |
| GMS3101 | Sürdürülebilir Gastronomi | 3+0+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS3103 | Örgütsel Davranış | 3+0+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS3105 | Gastronomi ve Girişimcilik | 3+0+0 | 5 | Seçmeli |
| HLÜ0010 | Bilimsel Araştırma Yöntemleri | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| YDS3XX1 | Yabancı Dil (Seçmeli) | - | 3 | Zorunlu |
| HLÜ0521 | Fransızca I | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
| HLÜ0551 | İtalyanca I | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| GMS3002 | Dünya Mutfağı Uygulamaları III | 1+4+0 | 5 | Zorunlu |
| GMS3004 | Soğuk Mutfak ve Uygulamaları | 1+3+0 | 4 | Zorunlu |
| GSF0020 | Staj II | 0+0+0 | 6 | Zorunlu |
| HLÜ0114 | İleri Mesleki İngilizce IV | 3+2+0 | 4 | Zorunlu |
| ADS3XX2 | Alan Dışı Seçmeli | - | 3 | Seçmeli |
| AİS3XX2 | Alan İçi Seçmeli | - | 5 | Seçmeli |
| GMS3102 | Kahvaltı ve Brunch Uygulamaları | 1+3+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS3104 | Restoran İşletmeciliği | 3+0+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS3106 | Mutfak Tasarımı | 3+0+0 | 5 | Seçmeli |
| İŞF3004 | İnsan Kaynakları Yönetimi | 3+0+0 | 5 | Seçmeli |
| YDS3XX2 | Yabancı Dil (Seçmeli) | - | 3 | Zorunlu |
| HLÜ0522 | Fransızca II | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
| HLÜ0552 | İtalyanca II | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| GMS4001 | Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü | 3+0+0 | 4 | Zorunlu |
| GMS4003 | Pastacılık Uygulamaları | 1+3+0 | 4 | Zorunlu |
| GSF4001 | Bitirme Projesi I | 0+2+0 | 5 | Zorunlu |
| HLÜ0115 | İleri Mesleki İngilizce V | 3+2+0 | 4 | Zorunlu |
| ADS4XX1 | Alan Dışı Seçmeli | - | 5 | Seçmeli |
| AİS4XX1 | Alan İçi Seçmeli | - | 5 | Seçmeli |
| GMS4101 | Fonksiyonel Mutfak ve Uygulamaları | 1+3+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS4103 | Duyusal Analiz | 1+2+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS4105 | Miksoloji | 1+3+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS4107 | Yiyecek ve İçecek Kültürü | 3+0+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS4109 | Sokak Lezzetleri | 1+3+0 | 5 | Seçmeli |
| HLÜ0020 | Meslek Etiği | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| YDS4XX1 | Yabancı Dil (Seçmeli) | - | 3 | Zorunlu |
| HLÜ0523 | Fransızca III | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
| HLÜ0553 | İtalyanca III | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| GMS4002 | Yöresel Mutfaklar ve Uygulamaları | 1+3+0 | 5 | Zorunlu |
| GSF4002 | Bitirme Projesi II | 0+2+0 | 5 | Zorunlu |
| HLÜ0116 | İleri Mesleki İngilizce VI | 3+2+0 | 4 | Zorunlu |
| ADS4XX2 | Alan Dışı Seçmeli | - | 3 | Seçmeli |
| AİS4XX2 | Alan İçi Seçmeli | - | 5 | Seçmeli |
| GMS4102 | Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetim Sistemleri | 3+0+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS4104 | İleri Seviye Pastacılık | 1+3+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS4106 | Yemek Stilistliği ve Yemek Fotoğrafçılığı | 1+2+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS4108 | Yemek Sosyolojisi | 3+0+0 | 5 | Seçmeli |
| GMS4112 | Ziyafet Yemekleri ve Ziyafet Organizasyonu | 1+2+0 | 5 | Seçmeli |
| YDS4XX2 | Yabancı Dil (Seçmeli) | - | 3 | Zorunlu |
| HLÜ0524 | Fransızca IV | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
| HLÜ0554 | İtalyanca IV | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
|
Lisans eğitim ve öğretimini tamamlayan öğrencilerin mezun olabilmeleri için genel not ortalamasının en az 2. 00 olması gereklidir. Mezuniyet genel not ortalaması 4. 00 üzerinden hesaplanır; bu ortalama hesaplanırken alınan tüm dersler hesaba katılır. Öğrenimlerini en çok 8 yarıyılda, hiç FF veya FA notu ve disiplin cezası almaksızın tamamlayan öğrencilerden genel not ortalaması 3. 50 ya da üstü olanlar "yüksek onur”, 3. 00 ile 3. 49 arasında olanlar "onur” listesine alınırlar. Onur listesine alınan öğrencilere diploma ile birlikte bu durumunu gösteren özel bir belge verilir. Öğrenciler zorunlu YÖK dersleri olarak bilinen yıllık Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve İngilizce derslerini de mezuniyet öncesinde tamamlamakla yükümlüdür. Öğrencinin öğrenimi boyunca alması gereken toplam kredi 240 kredidir. Her öğrenci için bir danışman atanmaktadır ve bu danışman her dönem sonunda her öğrenci için ayrı ayrı ders takip çizelgesi hazırlamaktadır. Bu çizelge sayesinde öğrencinin mezuniyetine dair genel ön planlamalar yapılabilmekte ve mezuniyet aşamasında bu ders takip çizelgesi fakülte sekreterliğine sunulmaktadır.
|
|
Bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler; oteller, restoranlar ve catering sektörünün birçok branşında değişik unvanlarla istihdam olabilmektedir. Ayrıca araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariki yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilir. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi, gastronomi uzmanı olabilecekleri gibi, uzmanlıkları doğrultusunda kendi iş yerlerini kurabilirler.
|
|
Ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavları.
|
| Dr.Öğretim Üyesi Aslı AKSOY |
| Fakülte Sekreteri Tuğba EREZ |