Haliç Üniversitesi Hızlı Erişim Kampüs Hayatı
WhatsApp

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Haliç Üniversitesi | Akademik | Fakülteler | Güzel Sanatlar Fakültesi | Bölümler | Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Program İçeriği

Ülkemizde ve dünyada sayıca artış gösteren sanat alanları arasında Gastronomi ve Mutfak Sanatları yerini almıştır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüz, ülkemizin konumu ve barındırdığı kültürel zenginliğin bir çıktısı olan ve dünyada eşsiz bir yere konumlanan mutfağını, teknik bilgi ve sanatsal donanımı ile uygulamalı olarak geliştirmek amacıyla Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde kurulmuştur.



Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak hedefimiz, otantik unsurların farkındalığı, yetenek ve yaratıcılıkla, alana ait güncel teknolojileri kullanabilen, bunları gelişmiş bir kalite algılayışı ile bütünselleştirebilen şefler yetiştirmektir.



Bu bağlamda teorik ağırlıklı olarak tasarlanmış olan müfredatın yanı sıra, uygulamamada çeşitli versiyonlar ile desteklen öğrenci deneyimi ile profesyoneller desteği ile arttırmaya yönelik staj uygulaması da eğitim sürecinde yer almaktadır. Bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler; oteller, restoran ve catering sektörünün birçok branşında değişik unvanlarla istihdam olabilmektedir. Ayrıca araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariki yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilir; yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi, gastronomi uzmanı olabilecekleri gibi, uzmanlıkları doğrultusunda kendi iş yerlerini kurabilirler.

ASLI AKSOY

ASLI AKSOY

Dr.Öğr.Üyesi

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı

asliaksoy@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
ASLI AKSOY

ASLI AKSOY

Dr.Öğr.Üyesi

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı

asliaksoy@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
KADRİYE TÜRKEŞSİZ

KADRİYE TÜRKEŞSİZ

Dr.Öğr.Üyesi

Öğretim Üyesi

kadriyeturkessiz@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
SÜLEYMAN CAN SÜMERKAN

SÜLEYMAN CAN SÜMERKAN

Araştırma Görevlisi

Öğretim Elemanı

suleymancansumerkan@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
1998 yılında kurulan Haliç Üniversitesi bünyesine 2004 yılında dâhil edilen Güzel Sanatlar Fakültesi, 2020 yılında kurulan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü ile öğrenci alarak eğitim vermektedir.
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Lisans derecesi almaya hak kazanırlar.
İlgili akademik kurulların teklifi ve Senatonun önerisi üzerine Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen ve Yükseköğretim Kurulu’nun onayı neticesinde kesinleşen kontenjan kadar öğrenci, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan AYT sınavının sonucuna göre kabul edilir.
Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler, Yüksek Lisans Tezli / Tezsiz olarak lisansüstü eğitime başvurabilmektedir.

1.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
GMS1001Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş3+0+04Zorunlu
GMS1003Turizme Giriş3+0+04Zorunlu
GMS1005Gıda Bilimi ve Teknolojisi3+0+05Zorunlu
GMS1007Gıda Güvenliği ve Hijyen3+0+04Zorunlu
GMS1009Temel Sanat Eğitimi2+1+04Zorunlu
HLÜ0120İş Sağlığı ve Güvenliği2+0+02Zorunlu
OZD0101Türk Dili I2+0+02Zorunlu
OZD0103Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I2+0+02Zorunlu
OZD0105İngilizce I3+0+03Zorunlu

2.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
GMS1002Gastronomi ve Yiyecek İçecek Tarihi4+0+05Zorunlu
GMS1004Beslenme İlkeleri3+0+05Zorunlu
GMS1006Profesyonel Bıçak Kullanımı ve Kesim Teknikleri1+2+05Zorunlu
HİT1006Genel İşletme3+0+06Zorunlu
OZD0102Türk Dili II2+0+02Zorunlu
OZD0104Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II2+0+02Zorunlu
OZD0106İngilizce II3+0+03Zorunlu
OZD0130Kariyer Planlama2+0+02Zorunlu

3.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
GMS2001Yiyecek ve İçecek Yönetimi3+0+06Zorunlu
GMS2003Menü Planlama3+0+05Zorunlu
GMS2005Temel Pişirme Teknikleri1+3+06Zorunlu
HLÜ0111İleri Mesleki İngilizce I3+2+04Zorunlu
ADS2XX1Alan Dışı Seçmeli-4Seçmeli
AİS2XX1Alan İçi Seçmeli-5Seçmeli
GMS2101Gastronomi ve Medya3+0+05Seçmeli
GMS2103Temel Sağlık Bilgisi ve İlk Yardım3+0+05Seçmeli
GMS2105Gıda Muhafaza Teknikleri3+0+05Seçmeli
GMS2107Depolama Yönetimi ve Satınalma3+0+05Seçmeli

4.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
GMS2002Dünya Mutfağı Uygulamaları I1+3+05Zorunlu
GMS2004Unlu Mamuller ve Ekmek Yapımı1+3+04Zorunlu
GSF0010Staj I0+0+06Zorunlu
HLÜ0112İleri Mesleki İngilizce II3+2+04Zorunlu
ADS2XX2Alan Dışı Seçmeli (2 Adet)-6Seçmeli
AİS2XX2Alan İçi Seçmeli-5Seçmeli
GMS2102Sosyal Davranış ve Protokol3+0+05Seçmeli
GMS2104Hizmet Pazarlaması ve Stratejileri3+0+05Seçmeli
GMS2106Baharat ve Kahve Kültürü3+0+05Seçmeli
GMS2108Gıda Katkı Maddeleri3+0+05Seçmeli

5.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
GMS3001Dünya Mutfağı Uygulamaları II1+3+05Zorunlu
GMS3003Türk Mutfağı ve Uygulamaları1+3+05Zorunlu
GMS3005Yiyecek ve İçecek Servis Teknikleri1+2+04Zorunlu
HLÜ0113İleri Mesleki İngilizce III3+2+04Zorunlu
ADS3XX1Alan Dışı Seçmeli-5Seçmeli
AİS3XX1Alan İçi Seçmeli-4Seçmeli
GMS3101Sürdürülebilir Gastronomi3+0+05Seçmeli
GMS3103Örgütsel Davranış3+0+05Seçmeli
GMS3105Gastronomi ve Girişimcilik3+0+05Seçmeli
HLÜ0010Bilimsel Araştırma Yöntemleri1+2+04Seçmeli
YDS3XX1Yabancı Dil (Seçmeli)-3Zorunlu
HLÜ0521Fransızca I3+0+03Seçmeli
HLÜ0551İtalyanca I3+0+03Seçmeli

6.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
GMS3002Dünya Mutfağı Uygulamaları III1+4+05Zorunlu
GMS3004Soğuk Mutfak ve Uygulamaları1+3+04Zorunlu
GSF0020Staj II0+0+06Zorunlu
HLÜ0114İleri Mesleki İngilizce IV3+2+04Zorunlu
ADS3XX2Alan Dışı Seçmeli-3Seçmeli
AİS3XX2Alan İçi Seçmeli-5Seçmeli
GMS3102Kahvaltı ve Brunch Uygulamaları1+3+05Seçmeli
GMS3104Restoran İşletmeciliği3+0+05Seçmeli
GMS3106Mutfak Tasarımı3+0+05Seçmeli
İŞF3004İnsan Kaynakları Yönetimi3+0+05Seçmeli
YDS3XX2Yabancı Dil (Seçmeli)-3Zorunlu
HLÜ0522Fransızca II3+0+03Seçmeli
HLÜ0552İtalyanca II3+0+03Seçmeli

7.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
GMS4001Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü3+0+04Zorunlu
GMS4003Pastacılık Uygulamaları1+3+04Zorunlu
GSF4001Bitirme Projesi I0+2+05Zorunlu
HLÜ0115İleri Mesleki İngilizce V3+2+04Zorunlu
ADS4XX1Alan Dışı Seçmeli-5Seçmeli
AİS4XX1Alan İçi Seçmeli-5Seçmeli
GMS4101Fonksiyonel Mutfak ve Uygulamaları1+3+05Seçmeli
GMS4103Duyusal Analiz1+2+05Seçmeli
GMS4105Miksoloji1+3+05Seçmeli
GMS4107Yiyecek ve İçecek Kültürü3+0+05Seçmeli
GMS4109Sokak Lezzetleri1+3+05Seçmeli
HLÜ0020Meslek Etiği3+0+04Seçmeli
YDS4XX1Yabancı Dil (Seçmeli)-3Zorunlu
HLÜ0523Fransızca III3+0+03Seçmeli
HLÜ0553İtalyanca III3+0+03Seçmeli

8.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
GMS4002Yöresel Mutfaklar ve Uygulamaları1+3+05Zorunlu
GSF4002Bitirme Projesi II0+2+05Zorunlu
HLÜ0116İleri Mesleki İngilizce VI3+2+04Zorunlu
ADS4XX2Alan Dışı Seçmeli-3Seçmeli
AİS4XX2Alan İçi Seçmeli-5Seçmeli
GMS4102Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetim Sistemleri3+0+05Seçmeli
GMS4104İleri Seviye Pastacılık1+3+05Seçmeli
GMS4106Yemek Stilistliği ve Yemek Fotoğrafçılığı1+2+05Seçmeli
GMS4108Yemek Sosyolojisi3+0+05Seçmeli
GMS4112Ziyafet Yemekleri ve Ziyafet Organizasyonu1+2+05Seçmeli
YDS4XX2Yabancı Dil (Seçmeli)-3Zorunlu
HLÜ0524Fransızca IV3+0+03Seçmeli
HLÜ0554İtalyanca IV3+0+03Seçmeli
Lisans eğitim ve öğretimini tamamlayan öğrencilerin mezun olabilmeleri için genel not ortalamasının en az 2. 00 olması gereklidir. Mezuniyet genel not ortalaması 4. 00 üzerinden hesaplanır; bu ortalama hesaplanırken alınan tüm dersler hesaba katılır. Öğrenimlerini en çok 8 yarıyılda, hiç FF veya FA notu ve disiplin cezası almaksızın tamamlayan öğrencilerden genel not ortalaması 3. 50 ya da üstü olanlar "yüksek onur”, 3. 00 ile 3. 49 arasında olanlar "onur” listesine alınırlar. Onur listesine alınan öğrencilere diploma ile birlikte bu durumunu gösteren özel bir belge verilir. Öğrenciler zorunlu YÖK dersleri olarak bilinen yıllık Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve İngilizce derslerini de mezuniyet öncesinde tamamlamakla yükümlüdür. Öğrencinin öğrenimi boyunca alması gereken toplam kredi 240 kredidir. Her öğrenci için bir danışman atanmaktadır ve bu danışman her dönem sonunda her öğrenci için ayrı ayrı ders takip çizelgesi hazırlamaktadır. Bu çizelge sayesinde öğrencinin mezuniyetine dair genel ön planlamalar yapılabilmekte ve mezuniyet aşamasında bu ders takip çizelgesi fakülte sekreterliğine sunulmaktadır.
Bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler; oteller, restoranlar ve catering sektörünün birçok branşında değişik unvanlarla istihdam olabilmektedir. Ayrıca araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariki yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilir. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi, gastronomi uzmanı olabilecekleri gibi, uzmanlıkları doğrultusunda kendi iş yerlerini kurabilirler.
Ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavları.
Dr.Öğretim Üyesi Aslı AKSOY
Fakülte Sekreteri Tuğba EREZ