Haliç Üniversitesi Hızlı Erişim Kampüs Hayatı
WhatsApp

Beslenme ve Diyetetik

Haliç Üniversitesi | Akademik | Fakülteler | Sağlık Bilimleri Fakültesi | Bölümler | Beslenme ve Diyetetik
Program İçeriği

Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı, besinlerin üretiminden insan hücresinde kullanılmasına kadar geçen tüm aşamalarda, insanla besin arasındaki ilişkileri inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalında eğitim-öğretim programı çerçevesinde; besinlerin sağlık üzerine etkilerinin belirlenmesi, üretimden tüketime kadar besinlerin geçirdiği tüm evrelerdeki değişimlerin irdelenmesi,  bireylerin gereksinimlerine uygun beslenme programlarının düzenlenmesi, hastalıkların tedavisinde diyet programlarının hazırlanması, toplumun beslenmeye bağlı sağlık sorunlarının belirlenmesi ve değerlendirilmesi, toplumun bilinçlendirilmesi konuları incelenir.

ZEYNEP ÖZERSON

ZEYNEP ÖZERSON

Dr.Öğr.Üyesi

Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı

zeynepozerson@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
ZEYNEP ÖZERSON

ZEYNEP ÖZERSON

Dr.Öğr.Üyesi

Bölüm Başkanı

zeynepkoc@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
ÇİĞDEM YILDIRIM MAVİŞ

ÇİĞDEM YILDIRIM MAVİŞ

Dr.Öğr.Üyesi

Bölüm Başkan Yardımcısı

cigdemyildirim@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
AHMET MURAT GÜNAL

AHMET MURAT GÜNAL

Dr.Öğr.Üyesi

Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) Bölüm Bşk. Yrd.

ahmetmuratgunal@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
FATMA ÖZSEL ÖZCAN

FATMA ÖZSEL ÖZCAN

Dr.Öğr.Üyesi

Öğretim Üyesi

fatmaozselarac@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
FİTNAT ŞULE ŞAKAR

FİTNAT ŞULE ŞAKAR

Dr.Öğr.Üyesi

Öğretim Üyesi

fitnatsulesakar@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
NURAY ESRA AKSAKAL

NURAY ESRA AKSAKAL

Dr.Öğr.Üyesi

Öğretim Üyesi

nurayesraaksakal@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
BERRAK BAŞTÜRK

BERRAK BAŞTÜRK

Öğretim Görevlisi

Öğretim Elemanı

berrakerguden@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
EZGİ ARSLAN YÜKSEL

EZGİ ARSLAN YÜKSEL

Öğretim Görevlisi

Öğretim Elemanı

ezgiarslanyuksel@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
KARDELEN BÜŞRA EGE GÜNDÜZ

KARDELEN BÜŞRA EGE GÜNDÜZ

Öğretim Görevlisi

Öğretim Elemanı

kardelenegegunduz@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
SÜMEYYE BORA

SÜMEYYE BORA

Öğretim Görevlisi

Öğretim Elemanı

sumeyyebora@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
BENSU ÖZCAN

BENSU ÖZCAN

Araştırma Görevlisi

Öğretim Elemanı

bensuozcan@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
BÜŞRA MELTEM ECERTAŞ

BÜŞRA MELTEM ECERTAŞ

Araştırma Görevlisi

Öğretim Elemanı

busrameltemecertas@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
BİLLUR BİLİKÖZEN AYGÜN

BİLLUR BİLİKÖZEN AYGÜN

Araştırma Görevlisi

Öğretim Elemanı

billurbilikozen@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
TUBA KAHRAMAN

TUBA KAHRAMAN

Araştırma Görevlisi

Öğretim Elemanı

tubasezer@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
ZEYNEP SUDE CABADAK

ZEYNEP SUDE CABADAK

Araştırma Görevlisi

Öğretim Elemanı

zeynepsudecabadak@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
RANA ŞEN

RANA ŞEN

Akademik Uzman


2007 – 2008 Güz Yarıyılında Lisans eğitim-öğretim yılında başlamıştır.
Beslenme ve Diyetetik, Lisans
Üniversitenin eğitim ve öğretim programlarına kabul edilecek öğrenci kontenjanları, ilgili kurulların ve Senatonun önerisi üzerine, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.

Üniversiteye öğrenci kabulü, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin belirlediği esaslar çerçevesinde yapılır. Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı, Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında aldıkları puan ile bölüme girmeye hak kazanmış öğrencilere mesleki eğitim öğretim sağlamaktadır. Eğitim dili Türkçedir.

Süresi içinde kaydını yaptırmayan öğrenciler Üniversiteye kayıt olma hakkından vazgeçmiş sayılır ve herhangi bir hak talep edemezler. Ön kayıt ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere belirtilen süre içinde kesin kaydını yaptırmayan aday öğrenciler, kayıt haklarını kaybederler ve yerlerine yedek adaylar kesin kayıt hakkı kazanır.
Kuralları YÖK ve Haliç Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği çerçevesinde belirlenen yüksek lisans ve doktora programları başvurabilir.

( https://halic.edu.tr/tr/s-universitemiz/Documents/mevzuat/yonetmelik/halic-universitesi-lisansustu-egitim-ogretim-yonetmeligi.pdf )

1.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
BES1001Kimya I3+0+03Zorunlu
BES1003Kimya Laboratuvarı I0+0+32Zorunlu
HLÜ0020Meslek  Etiği3+0+04Zorunlu
OZD0101Türk Dili I2+0+02Zorunlu
OZD0103Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I2+0+02Zorunlu
OZD0105İngilizce I3+0+03Zorunlu
SBF1001Anatomi I2+0+03Zorunlu
SBF1003Fizyoloji I2+0+03Zorunlu
SBF1010Mikrobiyoloji2+0+02Zorunlu
HLÜ0110Temel Bilgi Teknolojileri3+0+03Seçmeli
AİS1XX1Alan Seçmeli I (2 Adet)-8Seçmeli
BES1101Toplum ve Sağlık2+0+04Seçmeli
BES1103Demografik Yapı ve Sağlık2+0+04Seçmeli
BES1105Beslenmede Yaşam Döngüsü2+0+04Seçmeli
SBF0030Kalite Yönetimi2+0+04Seçmeli
SBF0120İşaret Dili2+0+04Seçmeli

2.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
BES1002Beslenmeye Giriş3+0+03Zorunlu
BES1004Kimya II3+0+03Zorunlu
BES1006Kimya Laboratuvarı II0+0+32Zorunlu
BES1008Besin Mikrobiyolojisi2+0+02Zorunlu
OZD0102Türk Dili II2+0+02Zorunlu
OZD0104Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II2+0+02Zorunlu
OZD0106İngilizce II3+0+03Zorunlu
OZD0130Kariyer Planlama2+0+02Zorunlu
SBF1002Anatomi II2+0+02Zorunlu
SBF1004Fizyoloji II2+0+02Zorunlu
BES1104Temel Matematik3+0+03Seçmeli
AİS1XX2Alan Seçmeli II (2 Adet)-8Seçmeli
BES1102İktisat2+0+04Seçmeli
BES1106Akademik Çeviri ve Yazma Becerileri2+0+04Seçmeli
HLÜ0070İletişim Becerileri2+0+04Seçmeli
SBF0100Sağlıklı Yaşam ve Fiziksel Aktivite2+0+04Seçmeli
SBF1030Eleştirel Düşünme2+0+04Seçmeli

3.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
BES2001Beslenme İlkeleri I3+0+05Zorunlu
BES2003Beslenme İlkeleri Laboratuvarı  I0+0+43Zorunlu
BES2005Besin Kimyası I2+0+03Zorunlu
BES2007Besin Kimyası Laboratuvarı I0+0+32Zorunlu
BES2009Beslenme Biyokimyası I2+0+04Zorunlu
ADS2XX1Alan Dışı Seçmeli I0+0+05Seçmeli
HLÜ0101Mesleki İngilizce I3+0+03Seçmeli
AİS2XX1Alan Seçmeli III (2 Adet)-4Seçmeli
BES2101Besinlerin İşleme Teknikleri2+0+04Seçmeli
BES2103Beslenme Antropolojisi2+0+04Seçmeli
BES2105Dünya Mutfakları2+0+04Seçmeli
BES2107Hijyen ve Sanitasyon2+0+04Seçmeli
BES2109Sağlıklı Besin Seçimi2+0+04Seçmeli
BES2111Tüketici Eğitimi2+0+04Seçmeli
BES2113Türk Mutfak Kültürü2+0+04Seçmeli
SBF0060Sağlıkta İnovasyon2+0+04Seçmeli

4.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
BES2002Beslenme İlkeleri II3+0+05Zorunlu
BES2004Beslenme İlkeleri Laboratuvarı  II0+0+43Zorunlu
BES2006Besin Kimyası II2+0+03Zorunlu
BES2008Besin Kimyası Laboratuvarı II0+0+32Zorunlu
BES2012Beslenme Biyokimyası II2+0+04Zorunlu
BES2014Anne ve Çocuk Beslenmesi2+0+22Zorunlu
HİT1006Genel işletme3+0+06Seçmeli
HLÜ0102Mesleki İngilizce II3+0+03Seçmeli
SBF0050Psikoloji2+0+02Seçmeli
SBF2002Farmakoloji2+0+03Seçmeli
ADS2XX2Alan Dışı Seçmeli II-3Seçmeli
AİS2XX2Alan Seçmeli IV (2 Adet)-8Seçmeli
BES2102Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı2+0+04Seçmeli
BES2104Beslenme Ekolojisi2+0+04Seçmeli
BES2106Çocuk, Ergen ve Yetişkin Obezitesi Yönetimi2+0+04Seçmeli
BES2108Dünyada Su-Besin Kaynakları ve Sürdürülebilirlik2+0+04Seçmeli
BES2112Gıda Toksikolojisi2+0+04Seçmeli
BES2114Halk Sağlığı2+0+04Seçmeli
BES2116Tıbbi Biyoloji ve Genetik2+0+04Seçmeli
SBF2004İlk Yardım1+2+04Seçmeli

5.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
BES3001Yiyecek Sistemleri Yönetimi I3+0+04Zorunlu
BES3003Klinik Beslenme I4+0+04Zorunlu
BES3005Klinik Beslenme Uygulaması I0+3+02Zorunlu
BES3007Çocuk Beslenmesi4+0+04Zorunlu
BES3009Çocuk Beslenmesi Uygulaması0+3+02Zorunlu
HLÜ0120İş Sağlığı ve Güvenliği2+0+02Zorunlu
ADS3XX1Alan Dışı Seçmeli III-4Seçmeli
HLÜ0010Bilimsel Araştırma Yöntemleri1+2+04Seçmeli
SBF0013Sağlık Sosyolojisi2+0+04Seçmeli
AİS3XX1Alan Seçmeli V (2 Course)-8Seçmeli
BES3101Besin Teknolojisi2+0+04Seçmeli
BES3103Besin Tüketim Durumunun Değerlendirilmesinde Temel Yaklaşımlar2+0+04Seçmeli
BES3105Ergenlerde Yeme Bozuklukları2+0+04Seçmeli
BES3107Klinik Uygulamalarda Psikoloji ve İletişim2+0+04Seçmeli
BES3109Sporcu Beslenmesi2+0+04Seçmeli
BES3111Standart Yemek Tarifleri Geliştirme2+0+04Seçmeli
BES3113Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi2+0+04Seçmeli
BES3115Turizm Sektöründe Yiyecek-İçeçek Yönetimi2+0+04Seçmeli
BES3117Toplumda Beslenme Durumu ve Saptanması2+0+04Seçmeli
BES3119Besin-Besin Öğesi-İlaç Etkileşimi2+0+04Seçmeli

6.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
BES3002Yiyecek Sistemleri Yönetimi II3+0+04Zorunlu
BES3004Klinik Beslenme II4+0+05Zorunlu
BES3006Klinik Beslenme Uygulaması II0+3+02Zorunlu
BES3008Çocuk Hastalıklarında Beslenme4+0+05Zorunlu
BES3012Çocuk Hastalıklarında Beslenme Uygulaması0+3+02Zorunlu
AİS3XX2Alan Seçmeli VI (3 Adet)-4Seçmeli
BES3102Besin Kontrolü ve Mevzuatı3+0+04Seçmeli
BES3104Cerrahi Hastalıklarda Beslenme2+0+04Seçmeli
BES3106Enerji Harcaması ve Fiziksel Aktivite Düzeyini Saptama Yöntemleri2+0+04Seçmeli
BES3108İşçi Beslenmesi2+0+04Seçmeli
BES3112Kanser ve Beslenme2+0+04Seçmeli
BES3114Katkı Maddeleri ve Besin Destekleri2+0+04Seçmeli
BES3116Özel Durumlarda Menü Planlama2+0+04Seçmeli
BES3118Egzersiz ve Beslenme3+0+04Seçmeli
BES3122Besin Duyarlılığı ve Beslenme3+0+04Seçmeli
BES3124Bilimsel Yayın Analizi3+0+04Seçmeli
BES3126Alternatif Diyetler3+0+04Seçmeli

7.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
BES4001Beslenme Semineri4+0+06Zorunlu
BES4003Erişkin Klinik Beslenme Uygulaması2+12+08Zorunlu
BES4005Toplu Beslenme Sistemleri Uygulaması2+12+08Zorunlu
BES4007Toplum Beslenmesi Saha Çalışması2+12+08Zorunlu

8.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
BES4002Çocuk Klinik Beslenme Uygulaması2+12+08Zorunlu
BES4004Elektif Uygulaması2+12+08Zorunlu
SBF4000Bitirme Projesi0+2+06Zorunlu
AİS4XX2Alan Seçmeli VII (2 Adet)-8Seçmeli
BES4102Beslenme Bilimlerinde Saha Çalışması3+0+04Seçmeli
BES4104Beslenme Bilimlerinde Vaka Çözümleri3+0+04Seçmeli
BES4106Geriatride Beslenme2+0+04Seçmeli
BES4108Kanıta Dayalı Yaklaşım2+0+04Seçmeli
BES4112Nörolojik ve Psikiyatrik Hastalıklarda Beslenme3+0+04Seçmeli
BES4114Onkolojide Beslenme Vaka Çözümü3+0+04Seçmeli
BES4116Acil ve Afet Durumlarında Beslenmenin Yönetimi2+0+04Seçmeli
BES4118Araştırmaların Planlanması ve Değerlendirilmesi2+0+04Seçmeli
BES4122Beslenme ile İlintili Hastalıkların Biyokimyası2+0+04Seçmeli
BES4124Beslenme ve Davranış Bozuklukları2+0+04Seçmeli
BES4126Engelli Bireylerde Beslenme2+0+04Seçmeli
BES4128Fizyoloji ve Patofizyoloji2+0+04Seçmeli
BES4132Genetik ve Beslenme2+0+04Seçmeli
BES4134Metabolik Hastalıklarda Beslenme2+0+04Seçmeli
BES4136Mezuniyet Çalışması2+0+04Seçmeli
BES4138Mikrobiyata ve Beslenme2+0+04Seçmeli
BES4142Pediatrik Beslenme Eğitimi ve Vaka Çözümleri2+0+04Seçmeli
BES4144Transplantasyon Hastalarında Beslenme Tedavisi2+0+04Seçmeli
BES4146Fonksiyonel Besinler ve Sağlık2+0+04Seçmeli
SBF4010Biyoistatistik1+2+04Seçmeli
Eğitim ve öğretim programının gerektirdiği zorunlu ve seçmeli tüm derslerin alınmış ve başarılmış olması gerekmektedir.

Genel Not Ortalaması: 2.00
Toplam AKTS: 240
Mezun olan diyetisyenler;
Yataklı ve ayakta tedavi hizmeti veren tüm özel ve kamu kuruluşları,
Toplu beslenme yapan kuruluşlar,
Besin endüstrisi, besin denetim ve beslenme laboratuvarları,
Toplum sağlığına yönelik ulusal ve uluslararası kuruluşlar,
Örgün ve yaygın eğitim kurumları,
Beslenme-sağlık ilintili araştırma yapan kurumlar,
Beslenme ve diyet danışma merkezlerinde görev alabilmektedirler.
Sınav Düzenlemeleri, Değerlendirme ve Notlandırma, Haliç Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'ne göre yapılır. Öğrencilerin akademik başarıları için bağıl değerlendirme sistemi kullanılmaktadır. Bu öğretim elemanı tarafından belirlenir. Öğrencilerin 100 puan üzerinden sınav ve performans notları, dersi alan tüm öğrencilerin başarı seviyeleri ile bağlantılı harflerle ifade edilir. Detaylı bilgi için Haliç Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğini inceleyiniz.
https://halic.edu.tr/tr/s-universitemiz/Documents/mevzuat/yonetmelik/halic-universitesi-on-lisans-ve-lisans-yonetmeligi.pdf
Arş.Gör. Billur Biliközen
Fakülte Sekreteri CEMAL BALCI