|
Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı, besinlerin üretiminden insan hücresinde kullanılmasına kadar geçen tüm aşamalarda, insanla besin arasındaki ilişkileri inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalında eğitim-öğretim programı çerçevesinde; besinlerin sağlık üzerine etkilerinin belirlenmesi, üretimden tüketime kadar besinlerin geçirdiği tüm evrelerdeki değişimlerin irdelenmesi, bireylerin gereksinimlerine uygun beslenme programlarının düzenlenmesi, hastalıkların tedavisinde diyet programlarının hazırlanması,toplumun beslenmeye bağlı sağlık sorunlarının belirlenmesi ve değerlendirilmesi, toplumun bilinçlendirilmesi konuları incelenir. |
Dr.Öğr.Üyesi
Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) Bölüm Bşk. Yrd.
ahmetmuratgunal@halic.edu.tr
Öğretim Görevlisi
Öğretim Elemanı
kardelenegegunduz@halic.edu.tr
|
2020-2021 Güz Yarıyılında Lisans eğitim-öğretim yılında başlamıştır.
|
|
Beslenme ve Diyetetik, Lisans
|
|
Üniversitenin eğitim ve öğretim programlarına kabul edilecek öğrenci kontenjanları, ilgili kurulların ve Senatonun önerisi üzerine, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.
Üniversiteye öğrenci kabulü, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin belirlediği esaslar çerçevesinde yapılır. Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı, Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında aldıkları YGS-2 puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış öğrencilere mesleki eğitim öğretim sağlamaktadır. Eğitim dili Türkçedir. Süresi içinde kaydını yaptırmayan öğrenciler Üniversiteye kayıt olma hakkından vazgeçmiş sayılır ve herhangi bir hak talep edemezler. Ön kayıt ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere belirtilen süre içinde kesin kaydını yaptırmayan aday öğrenciler, kayıt haklarını kaybederler ve yerlerine yedek adaylar kesin kayıt hakkı kazanır. |
|
Kuralları YÖK ve Haliç Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği çerçevesinde belirlenen yüksek lisans ve doktora programları başvurabilir.
(http://www.halic.edu.tr/tr/ogrenci-isleri/yonerge-ve-yonetmelikler/lisansustu-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi) |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| CCC0101 | Türk Dili/Turkish Language For Foreigners-I | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| CCC0103 | History of Turkish Revolution and Atatürk's Principles-I | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| CCC0105 | Advanced English I | 3+0+0 | 3 | Zorunlu |
| HLU0020 | Professional Ethics | 3+0+0 | 4 | Zorunlu |
| HSF1001 | Anatomy I | 2+0+0 | 3 | Zorunlu |
| HSF1003 | Physiology I | 2+0+0 | 3 | Zorunlu |
| HSF1010 | Microbiology | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| NUT1001 | Chemistry I | 3+0+0 | 3 | Zorunlu |
| NUT1003 | Chemistry Laboratory I | 0+0+3 | 2 | Zorunlu |
| ARE1XX1 | Area Elective I (2 Adet) | - | 6 | Seçmeli |
| HLU0110 | Introduction to Information Technology | 2+0+0 | 3 | Seçmeli |
| HSF0030 | Quality Management | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| HSF0120 | Sign Language | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT1101 | Community and Health | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT1103 | Demographics and Health | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT1105 | Life Cycle in Nutrition | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| CCC0102 | Türk Dili/Turkish Language For Foreigners-II | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| CCC0104 | History of Turkish Revolution and Atatürk's Principles-II | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| CCC0106 | Advanced English II | 3+0+0 | 3 | Zorunlu |
| CCC0130 | Carrier Planning | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| HSF1002 | Anatomy II | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| HSF1004 | Physiology II | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| NUT1002 | Introduction to Nutrition | 3+0+0 | 3 | Zorunlu |
| NUT1004 | Chemistry II | 3+0+0 | 3 | Zorunlu |
| NUT1006 | Chemistry Laboratory II | 0+0+3 | 2 | Zorunlu |
| NUT1008 | Food Microbiology | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| ARE1XX2 | Area Elective II (2 Adet) | - | 8 | Seçmeli |
| HLU0070 | Communication Skills | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| HSF0100 | Healthy Living and Physical Activity | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| HSF1030 | Critical Thinking Skills | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT1102 | Economy | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT1104 | Basic Mathematics | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
| NUT1106 | Academic Translation and Writing Skills | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| NUT2001 | Principles of Nutrition-I | 3+0+0 | 5 | Zorunlu |
| NUT2003 | Application of Nutritional Principles-I | 0+0+4 | 3 | Zorunlu |
| NUT2005 | Food Chemistry-I | 2+0+0 | 3 | Zorunlu |
| NUT2007 | Food Chemistry Analysis -I | 0+0+3 | 2 | Zorunlu |
| NUT2009 | Nutritional Biochemistry-I | 2+0+0 | 4 | Zorunlu |
| HLU0101 | Professional English I | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
| ARE2XX1 | Area Elective III (2 Adet) | - | 8 | Seçmeli |
| HSF0060 | Innovation in Health | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT2101 | Food Processing Techniques | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT2103 | Nutritional Anthropology | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT2105 | World Cuisine | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT2107 | Hygiene and Sanitation | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT2109 | Healthy Food Selection | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT2111 | Consumer Education | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT2113 | Turkish Culinary Culture | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NAE2XX1 | Non-Area Elective | - | 5 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| NUT2002 | Principles of Nutrition-II | 3+0+0 | 5 | Zorunlu |
| NUT2004 | Application of Nutritional Principles-II | 0+0+4 | 3 | Zorunlu |
| NUT2006 | Food Chemistry-II | 2+0+0 | 3 | Zorunlu |
| NUT2008 | Food Chemistry Analysis-II | 0+0+3 | 2 | Zorunlu |
| NUT2012 | Nutritional Biochemistry-II | 3+0+0 | 4 | Zorunlu |
| NUT2014 | Mother and Child Nutrition | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| NAE2XX2 | Non-Area Elective II | 0+0+0 | 3 | Seçmeli |
| ARE2XX2 | Area Elective IV (2 Adet) | - | 8 | Seçmeli |
| HLU0102 | Professional English II | 2+0+0 | 3 | Seçmeli |
| HSF0050 | Psychology | 2+0+0 | 2 | Seçmeli |
| HSF2002 | Pharmacology | 2+0+0 | 3 | Seçmeli |
| HSF2004 | First Aid | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT2102 | Nutrition Education and Consultancy | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT2104 | Nutritional Ecology | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT2106 | Child, Adolescent and Adult Obesity | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT2108 | Water-Food Resources in the World and Sustainability | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT2112 | Food Toxicology | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT2114 | Public Health | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT2116 | Medical Biology and Genetics | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| PRP1006 | Business Administration | 3+0+0 | 6 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| HLU0120 | Occupational Health and Safety | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| NUT3001 | Food Service Systems I | 3+0+0 | 4 | Zorunlu |
| NUT3003 | Clinical Nutrition I | 4+0+0 | 4 | Zorunlu |
| NUT3005 | Clinical Nutrition Practice I | 0+3+0 | 2 | Zorunlu |
| NUT3007 | Child Nutrition | 4+0+0 | 4 | Zorunlu |
| NUT3009 | Child Nutrition Practice | 0+3+0 | 2 | Zorunlu |
| NAE3XX1 | Non-Area Elective III | 0+0+0 | 4 | Seçmeli |
| ARE3XX1 | Area Elective V (2 Adet) | - | 8 | Seçmeli |
| HLU0010 | Scientific Research Methods | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| HSF0013 | Health Sociology | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3101 | Food Technology | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3103 | Basic Approaches to Evaluating Food Consumption Status | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3105 | Eating Disorders in Adolescence | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3107 | Psychology and Communication in Clinical Practices | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3109 | Sports Nutrition | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3111 | Standard Recipes Development | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3113 | Nutrition Problems and Epidemiology in Society | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3115 | Foods and Beverage Management in Tourism Sector | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3117 | Nutritional Assessment of Community | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3119 | Food-Nutrient-Drug Interactions | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| NUT3002 | Food Service Systems II | 3+0+0 | 4 | Zorunlu |
| NUT3004 | Clinical Nutrition II | 4+0+0 | 5 | Zorunlu |
| NUT3006 | Clinical Nutrition Practice II | 0+3+0 | 2 | Zorunlu |
| NUT3008 | Nutrition in Childhood Diseases | 4+0+0 | 5 | Zorunlu |
| NUT3012 | Nutrition Practice in Childhood Diseases | 0+3+0 | 2 | Zorunlu |
| ARE3XX2 | Area Elective VI (3 Adet) | - | 12 | Seçmeli |
| NUT3102 | Food Control and Legislation | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3104 | Nutrition in Surgical Diseases | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3106 | Methods to Determine Energy Expenditure and Physical Activity Level | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3108 | Labor Nutrition | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3112 | Cancer and Nutrition | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3114 | Additives and Nutritional Supplements | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3116 | Menu Planning in Special Cases | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3118 | Exercise and Nutrition | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3122 | Food Sensitivity and Nutrition | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3124 | Scientific Publication Analysis | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT3126 | Alternative Diets | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| NUT4001 | Nutrition Seminar I | 4+0+0 | 6 | Zorunlu |
| NUT4003 | Clinical Practice in Adults Nutrition | 2+12+0 | 8 | Zorunlu |
| NUT4005 | Practice in Collective Nutrition Systems | 2+12+0 | 8 | Zorunlu |
| NUT4007 | Field Study in Community Health Nutrition | 2+12+0 | 8 | Zorunlu |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| HSF4000 | Graduation project | 0+2+0 | 6 | Zorunlu |
| NUT4002 | Clinical Practice in Child Nutrition | 2+12+0 | 8 | Zorunlu |
| NUT4004 | Elective Professional Applications | 2+12+0 | 8 | Zorunlu |
| ARE4XX2 | Area Elective VIII (2 Adet) | - | 8 | Seçmeli |
| HSF4010 | Biostatistics | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4102 | Field Applications in Nutritional Sciences | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4104 | Clinical Applications in Nutritional Sciences | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4106 | Nutrition in Geriatrics | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4108 | Evidence-Based Approach | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4112 | Nutrition in Neurological and Psychiatric Diseases | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4114 | Nutritional Case Practices in Oncology | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4116 | Nutrition Management in Emergency and Disaster Situations | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4118 | Planning and Evaluation of Researches | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4122 | Biochemistry of Nutrition-Related Diseases | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4124 | Nutrition and Behavior Disorders | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4126 | Nutrition in Disabled Individuals | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4128 | Physiology and Pathophysiology | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4132 | Genetics and Nutrition | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4134 | Nutrition in Metabolic Diseases | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4136 | Graduation Study | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4138 | Microbiota and Nutrition | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4142 | Pediatric Nutrition Education and Case Practices | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4144 | Nutritional Therapy in Transplantation Patients | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| NUT4146 | Functional Foods and Health | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
|
Eğitim ve öğretim programının gerektirdiği zorunlu ve seçmeli tüm derslerin alınmış ve başarılmış olması gerekmektedir.
Genel Not Ortalaması: 2.00 Toplam AKTS: 240 |
|
Mezun olan diyetisyenler;
Yataklı ve ayakta tedavi hizmeti veren tüm özel ve kamu kuruluşları, Toplu beslenme yapan kuruluşlar, Besin endüstrisi, besin denetim ve beslenme laboratuvarları, Toplum sağlığına yönelik ulusal ve uluslararası kuruluşlar, Örgün ve yaygın eğitim kurumları, Beslenme-sağlık ilintili araştırma yapan kurumlar, Beslenme ve diyet danışma merkezlerinde görev alabilmektedirler. |
|
Sınav Düzenlemeleri, Değerlendirme ve Notlandırma, “Haliç Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" ne göre yapılır.Öğrencilerin akademik başarıları için bağıl değerlendirme sistemi kullanılmaktadır. Bu öğretim elemanı tarafından belirlenir. Öğrencilerin 100 puan üzerinden sınav ve performans notları, dersi alan tüm öğrencilerin başarı seviyeleri ile bağlantılı harflerle ifade edilir.Detaylı bilgi için ''Haliç Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğini'' inceleyiniz.
http://halic.edu.tr/tr/universitemiz/mevzuat/yonetmelik |
| Fakülte Sekreteri CEMAL BALCI |