Haliç Üniversitesi Hızlı Erişim Kampüs Hayatı
WhatsApp
Program İçeriği

Ülkemizin artan nüfusu ve gelişen turizm sektörü ve turistik tesisler nedeniyle, otel ve yiyecek - içecek sektöründe kalifiye eleman ihtiyacı artmıştır. Meslek Yüksekokulu, sektörün gereksinimlerini dikkate alarak, üstün bilgi ve becerilerle donatılmış, yeterli alt yapıya sahip, alanında edindiği, temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilen ve değerlendirebilen, mesleki plan ve projeleri gerçekleştirebilen nitelikli gençler yetiştirmeyi amaçlamıştır.

İki yıllık Aşçılık Programımız süresince öğrencilere teorik ve mutfak becerisi edinmeye yönelik uygulama dersleri ağırlıklı bir eğitim şeklinde verilmektedir. Aşçılık öğrencileri, farklı mutfak kültürlerini, pişirme tekniklerini, mutfak araç ve gereçlerini tanımayı, bölümleri ile ilgili yenilikleri yakından takip etmeyi, görgülü ve zarif olmayı, insan ilişkilerini güçlendirip, sektöre donanımlı yetişmeleri sağlanmaktadır. Bölüm öğrencilerinin mezun olabilmesi için 45 iş günü sektörde uygulamalı eğitim (yaz stajı) yapması gerekmektedir.

Kariyer Olanakları
Aşçılık Programı mezunları eğitimlerini tamamladıktan sonra gerek yurt içi, gerekse yurt dışında otellerde, restoranlarda, catering şirketlerinde, aşçı ya da yönetici olarak çalışabilmektedirler. Aynı zamanda basın-yayın organlarının yemek yazarlığı-stilistliği, gıda işletmelerinde ürün geliştirme bölümlerinde (AR-GE), yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda çalışabilirler.

Dikey Geçişle Geçilen Programlar
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, lisans programlarına geçiş hakkı sağlayan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile birlikte Aile ve Tüketici Bilimler, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Lisans Programları gibi 4 yıllık eğitim veren bölümlere geçiş yapabilirler.
Aşçılık Programı'nın öğrenim süresi iki (2) yıl olup öğrenim dili Türkçe’dir.

Program Başkanı Mesajı
Sevgili Öğrenciler,

Beslenme, insanın yaşamını sürdürebilmesi için yerine getirilmesi gereken temel gereksinimlerin başında gelir. Değişen toplum yapısına göre yeme-içme sektörü de buna ayak uydurmaktadır. Haliç Üniversitesi, MYO Aşçılık Programı olarak öğrencilere sadece tabakta yemek sunmanın haricinde; üretimi, yerel değerleri ve tarımsal ürünleri tanıtmak, ekonomik malzeme kullanma becerisi kazandırmak, atıkları değerlendirmek ve kullandığı yiyecek malzemelerinin gastronomi tarihini inceleyip öğretmek amaçlanmaktadır. Bunların yanı sıra alanı ile ilgili dünyadaki gelişmeleri izlemek, kendi kültürünü yansıtan yemeklerle dünya mutfağını eşleştirmek ve bu alanda yeni tarifler ortaya çıkaracak bilgiler verilmektedir.

Aşçılık mesleği, insanların beslenme ihtiyacından doğmuş olmakla beraber yalnızca yemek pişirmek değildir. Aşçılık; Güzel Sanatlar, Kimya, Biyoloji, Gastronomi, Psikoloji ile etkileşim halinde tüm etik değerleri bünyesinde barındırmaktadır. Programımızdan mezun olan öğrencilerimiz, kamu ve özel sektörde çalışabilmekte, usta öğretici unvanıyla eğitim kurumlarında görev yapabilmekte veya girişimci olarak kendi bağımsız restoranlarında faaliyet yürütebilmektedir. Programın eğitim dili Türkçe olup, 45 günlük zorunlu staj yapılmaktadır.

Öğr. Gör. Gülden ATAY

BEYDANUR NİZAM

BEYDANUR NİZAM

Öğretim Görevlisi

Aşçılık Program Başkanı

beydanurnizam@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
AYŞEM IŞIK

AYŞEM IŞIK

Öğretim Görevlisi

Öğretim Elemanı

aysemisik@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
BEYDANUR NİZAM

BEYDANUR NİZAM

Öğretim Görevlisi

Aşçılık Program Başkanı

beydanurnizam@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
BURAK EGELİ

BURAK EGELİ

Öğretim Görevlisi

Öğretim Elemanı

burakegeli@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
GÜLDEN ATAY

GÜLDEN ATAY

Öğretim Görevlisi

Öğretim Elemanı

guldenatay@halic.edu.tr

Daha Fazla Bilgi
Aşçılık Programı 2011 yılında kurulmuş olup 2021-2022 Eğitim öğretim yılı bahar döneminden itibaren Haliç Üniversitesi 5.Levent Yerleşkesinde eğitime devam etmektedir.
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Aşçılık alanında Ön lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
1.Lise diploması 
2. Aşçılık Ön lisans Programına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan, Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile öğrenci kabul edilmektedir. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) tercih işlemlerinde kontenjan dâhilinde bu programa yerleştirilmesi halinde kayıt hakkı kazanmaktadırlar.
3. Yabancı öğrenciler için, üniversiteye doğrudan başvurmuş ve yerleştirilmiş olmak; üniversitenin internet sitesinde belirtilmiş olan kamuya açık ulusal ve kurumsal yönetmelikler çerçevesinde Üniversite tarafından değerlendirilmiş olmak.
Ön lisans eğitimlerini tamamlamaya hak kazanan Türkiye uyruklu öğrenciler, ÖSYM’nin düzenlediği Dikey Geçiş Sınavından (DGS) yeterli puanı aldıkları takdirde, üniversitelerin Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Mutfak Sanatları ve Yönetimi, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümlerinde 4 yıllık lisans programlarına devam edebilmektedirler. 
Yabancı uyruklu adaylar ilgili alanda lisans programlarına başvurabilirler.

1.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
AŞP1001Beslenme İlkeleri2+0+03Zorunlu
AŞP1003Yiyecek Hazırlama ve Pişirme Teknikleri2+2+05Zorunlu
AŞP1005Gıda Saklama Teknikleri2+2+05Zorunlu
AŞP1007Gıda ve Personel Hijyeni2+0+02Zorunlu
AŞP1009Akademik ve Sosyal Oryantasyon2+0+02Zorunlu
HLÜ0110Temel Bilgi Teknolojileri3+0+03Zorunlu
MYO0131(İleri) Yüksekokul Mesleki İngilizce I2+0+03Zorunlu
OZD0101Türk Dili I2+0+02Zorunlu
OZD0103Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I2+0+02Zorunlu
OZD0105İngilizce I3+0+03Zorunlu

2.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
AŞP1002Soğuk Mutfak Hizmetleri1+3+04Zorunlu
AŞP1004Menü Planlaması ve Yönetimi2+0+02Zorunlu
MYO0132(İleri) Yüksekokul Mesleki İngilizce II2+0+03Zorunlu
OZD0102Türk Dili II2+0+02Zorunlu
OZD0104Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II2+0+02Zorunlu
OZD0106İngilizce II3+0+03Zorunlu
OZD0130Kariyer Planlama2+0+02Zorunlu
AİS1XX2Alan İçi Seçmeli (2 Adet)-8Seçmeli
AŞP1102Unlu Gıda Üretim Teknikleri2+2+04Seçmeli
AŞP1104Yöresel Mutfaklar2+2+04Seçmeli
AŞP1106Mutfak Tasarımı ve Organizasyonu2+0+04Seçmeli
AŞP1110Ekmek Yapım Teknikleri2+2+04Seçmeli
MYS1XX2MYO Seçmeli-4Seçmeli
HLÜ0010Bilimsel Araştırma Yöntemleri1+2+04Seçmeli
HLÜ0020Meslek Etiği2+0+04Seçmeli
MYO0130Yüksekokul Mesleki İngilizce3+0+04Seçmeli
MYO0500Çalışma Yaşamında Toplumsal Cinsiyet3+0+04Seçmeli
MYO0510Diksiyon ve Güzel Konuşma2+0+04Seçmeli
MYO0520Dünya Mutfakları2+0+04Seçmeli
MYO0530Görsel Algı ve Estetik2+0+04Seçmeli
MYO0540İşaret Dili2+0+04Seçmeli
MYO0550Sektörel Yayıncılık ve Medya3+0+04Seçmeli
MYO0560Marka Yönetimi2+0+04Seçmeli
MYO0570Proje Yönetimi2+0+04Seçmeli
MYO0580Kent ve Kültür2+0+04Seçmeli
MYO0590Matematik Okuryazarlığı ve Temel Hesaplama Becerisi1+3+04Seçmeli
MYO0600Pazarlama3+0+04Seçmeli
MYO0610E-Ticaret3+0+04Seçmeli
MYO0620Güncel Sanat ve Eleştirel Bakış2+0+04Seçmeli
MYO0630Psikolojiye Giriş2+0+04Seçmeli
MYO0640İlk Yardım2+0+04Seçmeli
MYO0650Etkili İletişim ve Görgü Kuralları2+0+04Seçmeli
MYO0660Dijital Hikaye Anlatıcılığı2+0+04Seçmeli
MYO0670Dünya Mutfak Kültürleri2+0+04Seçmeli
MYO0680Tiyatroya Giriş2+0+04Seçmeli
MYO0690Sanat Terapisi ve Yaratıcılık2+0+04Seçmeli
MYO0700Davranışsal İktisat2+0+04Seçmeli
MYO0710Tarihi Yapılar ve Özellikleri2+0+04Seçmeli
MYO0720Davranış Bilimleri3+0+04Seçmeli
MYO0730Endüstriyel Fizyoterapi2+0+04Seçmeli
MYO0740Toplum Temelli Eğitim ve Sosyal Sorumluluk2+0+04Seçmeli
MYO0750Geleneksel Çocuk Oyunları2+0+04Seçmeli
MYO0760Dijital Okuryazarlık2+0+04Seçmeli
MYO0770Siyaset Bilimine Giriş3+0+04Seçmeli
MYO0780Küreselleşme ve Göç3+0+04Seçmeli
MYO0790Demokrasi ve İnsan Hakları3+0+04Seçmeli
MYO0800Yapay Zeka ve Toplum3+0+04Seçmeli
MYO0810Çalışma ve Toplum3+0+04Seçmeli

3.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
AŞP2001Pasta ve Hamur İşleri Yapım Teknikleri2+2+04Zorunlu
AŞP2003Dünya Mutfakları Uygulamaları I2+2+04Zorunlu
AŞP2005Türk Mutfağı Uygulamaları I2+2+04Zorunlu
MYO2020Staj0+0+06Zorunlu
MYO2231(İleri) Yüksekokul Mesleki İngilizce III3+2+04Zorunlu
AİS2XX1Alan İçi Seçmeli-4Seçmeli
AŞP2103Gıdalarda Duyusal Analiz1+2+04Seçmeli
AŞP2105Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılık1+2+04Seçmeli
AŞP2107Gastronomi Turizmi2+0+04Seçmeli
AŞP2109Çikolata İşleme Teknikleri1+2+04Seçmeli
AŞP2111Mutfakta İlk Yardım2+0+04Seçmeli
AŞP2113Servis ve Sunum Tekniği3+0+04Seçmeli
AŞP2115Gıda Mevzuatı2+0+04Seçmeli
AŞP2117Vejetaryen ve Vegan Mutfak1+2+04Seçmeli
AŞP2119Gönüllülük Çalışmaları1+2+04Seçmeli
AŞP2121Baharatlar ve Soslar1+2+04Seçmeli
AŞP2123Atık Yönetimi ve Sürdürülebilirlik2+0+04Seçmeli
AŞP2125Yemek Sosyolojisi2+0+04Seçmeli
MYO0120Gastronomi ve Yiyecek Tarihi2+0+04Seçmeli
MYS2XX1MYO Seçmeli-4Seçmeli
HLÜ0010Bilimsel Araştırma Yöntemleri1+2+04Seçmeli
HLÜ0020Meslek Etiği2+0+04Seçmeli
MYO0130Yüksekokul Mesleki İngilizce3+0+04Seçmeli
MYO0500Çalışma Yaşamında Toplumsal Cinsiyet3+0+04Seçmeli
MYO0510Diksiyon ve Güzel Konuşma2+0+04Seçmeli
MYO0520Dünya Mutfakları2+0+04Seçmeli
MYO0530Görsel Algı ve Estetik2+0+04Seçmeli
MYO0540İşaret Dili2+0+04Seçmeli
MYO0550Sektörel Yayıncılık ve Medya3+0+04Seçmeli
MYO0560Marka Yönetimi2+0+04Seçmeli
MYO0570Proje Yönetimi2+0+04Seçmeli
MYO0580Kent ve Kültür2+0+04Seçmeli
MYO0590Matematik Okuryazarlığı ve Temel Hesaplama Becerisi1+3+04Seçmeli
MYO0600Pazarlama3+0+04Seçmeli
MYO0610E-Ticaret3+0+04Seçmeli
MYO0620Güncel Sanat ve Eleştirel Bakış2+0+04Seçmeli
MYO0630Psikolojiye Giriş2+0+04Seçmeli
MYO0640İlk Yardım2+0+04Seçmeli
MYO0650Etkili İletişim ve Görgü Kuralları2+0+04Seçmeli
MYO0660Dijital Hikaye Anlatıcılığı2+0+04Seçmeli
MYO0670Dünya Mutfak Kültürleri2+0+04Seçmeli
MYO0680Tiyatroya Giriş2+0+04Seçmeli
MYO0690Sanat Terapisi ve Yaratıcılık2+0+04Seçmeli
MYO0700Davranışsal İktisat2+0+04Seçmeli
MYO0710Tarihi Yapılar ve Özellikleri2+0+04Seçmeli
MYO0720Davranış Bilimleri3+0+04Seçmeli
MYO0730Endüstriyel Fizyoterapi2+0+04Seçmeli
MYO0740Toplum Temelli Eğitim ve Sosyal Sorumluluk2+0+04Seçmeli
MYO0750Geleneksel Çocuk Oyunları2+0+04Seçmeli
MYO0760Dijital Okuryazarlık2+0+04Seçmeli
MYO0770Siyaset Bilimine Giriş3+0+04Seçmeli
MYO0780Küreselleşme ve Göç3+0+04Seçmeli
MYO0790Demokrasi ve İnsan Hakları3+0+04Seçmeli
MYO0800Yapay Zeka ve Toplum3+0+04Seçmeli
MYO0810Çalışma ve Toplum3+0+04Seçmeli

4.Yarıyıl Ders Planı

Ders KoduDers AdıT+U+LAKTSDers Türü
AŞP2002Dünya Mutfakları Uygulamaları II2+2+05Zorunlu
AŞP2004Türk Mutfağı Uygulamaları II2+2+04Zorunlu
MYO2000Bitirme Projesi0+4+06Zorunlu
MYO2232(İleri)Yüksekokul Mesleki İngilizce IV3+2+04Zorunlu
ADS2XX2Alan Dışı Seçmeli-3Seçmeli
HLÜ0130Girişimcilik3+0+03Seçmeli
HLÜ0140Sosyal Hayat3+0+03Seçmeli
HLÜ0150Film Okumaları3+0+03Seçmeli
HLÜ0160Siyasi Tarih3+0+03Seçmeli
AİS2XX2Alan İçi Seçmeli-4Seçmeli
AŞP2102Restoran Tasarımı ve Yönetimi2+0+04Seçmeli
AŞP2104Osmanlı Yemek Kültürü2+0+04Seçmeli
AŞP2106Gastronomide Yeni Trendler2+0+04Seçmeli
AŞP2108Hazır Yemek Organizasyonu2+0+04Seçmeli
AŞP2112Tarif Geliştirme Teknikleri1+2+04Seçmeli
AŞP2114Et İşleme ve Pişirme Teknikleri2+2+04Seçmeli
AŞP2116Yemek Yazarlığı2+0+04Seçmeli
AŞP2118Mutfak Ürünleri3+0+04Seçmeli
AŞP2120Maliyet Kontrolü2+0+04Seçmeli
AŞP2122İçecek Bilimi2+0+04Seçmeli
AŞP2124Kahve Gastronomisi2+0+04Seçmeli
AŞP2126Moleküler Gastronomi1+2+04Seçmeli
AŞP2128Butik ve Artizan Pastacılık1+2+04Seçmeli
AŞP2130Osmanlı Saray Mutfağı1+2+04Seçmeli
AŞP2140Ziyafet Yemekleri2+2+04Seçmeli
MYO0140Yiyecek ve İçecek Otomasyon Sistemleri1+2+04Seçmeli
MYO0150Ofis Programları ve Sunum Hazırlama Teknikleri1+2+04Seçmeli
MYS2XX2MYO Seçmeli-4Seçmeli
HLÜ0010Bilimsel Araştırma Yöntemleri1+2+04Seçmeli
HLÜ0020Meslek Etiği2+0+04Seçmeli
MYO0130Yüksekokul Mesleki İngilizce3+0+04Seçmeli
MYO0500Çalışma Yaşamında Toplumsal Cinsiyet3+0+04Seçmeli
MYO0510Diksiyon ve Güzel Konuşma2+0+04Seçmeli
MYO0520Dünya Mutfakları2+0+04Seçmeli
MYO0530Görsel Algı ve Estetik2+0+04Seçmeli
MYO0540İşaret Dili2+0+04Seçmeli
MYO0550Sektörel Yayıncılık ve Medya3+0+04Seçmeli
MYO0560Marka Yönetimi2+0+04Seçmeli
MYO0570Proje Yönetimi2+0+04Seçmeli
MYO0580Kent ve Kültür2+0+04Seçmeli
MYO0590Matematik Okuryazarlığı ve Temel Hesaplama Becerisi1+3+04Seçmeli
MYO0600Pazarlama3+0+04Seçmeli
MYO0610E-Ticaret3+0+04Seçmeli
MYO0620Güncel Sanat ve Eleştirel Bakış2+0+04Seçmeli
MYO0630Psikolojiye Giriş2+0+04Seçmeli
MYO0640İlk Yardım2+0+04Seçmeli
MYO0650Etkili İletişim ve Görgü Kuralları2+0+04Seçmeli
MYO0660Dijital Hikaye Anlatıcılığı2+0+04Seçmeli
MYO0670Dünya Mutfak Kültürleri2+0+04Seçmeli
MYO0680Tiyatroya Giriş2+0+04Seçmeli
MYO0690Sanat Terapisi ve Yaratıcılık2+0+04Seçmeli
MYO0700Davranışsal İktisat2+0+04Seçmeli
MYO0710Tarihi Yapılar ve Özellikleri2+0+04Seçmeli
MYO0720Davranış Bilimleri3+0+04Seçmeli
MYO0730Endüstriyel Fizyoterapi2+0+04Seçmeli
MYO0740Toplum Temelli Eğitim ve Sosyal Sorumluluk2+0+04Seçmeli
MYO0750Geleneksel Çocuk Oyunları2+0+04Seçmeli
MYO0760Dijital Okuryazarlık2+0+04Seçmeli
MYO0770Siyaset Bilimine Giriş3+0+04Seçmeli
MYO0780Küreselleşme ve Göç3+0+04Seçmeli
MYO0790Demokrasi ve İnsan Hakları3+0+04Seçmeli
MYO0800Yapay Zeka ve Toplum3+0+04Seçmeli
MYO0810Çalışma ve Toplum3+0+04Seçmeli
Öğrencinin 120 AKTS kredisini tamamlamış olması ve Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO)’nın -hiçbir dersten kalmamak koşuluyla- 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şartı ve staj yükümlülüklerini yerine getiren öğrenciler mezun olmaya hak kazanır.
Aşçılık Programı mezunları eğitimlerini tamamladıktan sonra gerek yurt içi, gerekse yurt dışında otellerde, restoranlarda, catering şirketlerinde,
aşçı ya da yönetici olarak çalışabilmektedirler. Aynı zamanda basın-yayın organlarının yemek yazarlığı-stilistliği, gıda işletmelerinde ürün geliştirme bölümlerinde (AR-GE), yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda çalışabilirler.
Bu programda; ara sınav, proje, rapor, quiz, ödev, uygulama ve yarıyıl sonu sınavları uygulanarak derslerle ilgili ölçme ve değerlendirme yapılır. İlgili fakülte/MYO yönetim kurulları kararı ile sözlü, yazılı-sözlü, uygulama-sözlü vb. uygulamalar da yapılabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, belirtilen ölçme-değerlendirme sonucunda harf olarak belirlenir.
Fakülte Sekreteri YAVUZ ERDOĞAN