|
Ülkemizin artan nüfusu ve gelişen turizm sektörü ve turistik tesisler nedeniyle, otel ve yiyecek - içecek sektöründe kalifiye eleman ihtiyacı artmıştır. Meslek Yüksekokulu, sektörün gereksinimlerini dikkate alarak, üstün bilgi ve becerilerle donatılmış, yeterli alt yapıya sahip, alanında edindiği, temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilen ve değerlendirebilen, mesleki plan ve projeleri gerçekleştirebilen nitelikli gençler yetiştirmeyi amaçlamıştır. |
|
Aşçılık Programı 2011 yılında kurulmuş olup 2021-2022 Eğitim öğretim yılı bahar döneminden itibaren Haliç Üniversitesi 5.Levent Yerleşkesinde eğitime devam etmektedir.
|
|
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Aşçılık alanında Ön lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
|
|
1.Lise diploması
2. Aşçılık Ön lisans Programına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan, Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile öğrenci kabul edilmektedir. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) tercih işlemlerinde kontenjan dâhilinde bu programa yerleştirilmesi halinde kayıt hakkı kazanmaktadırlar. 3. Yabancı öğrenciler için, üniversiteye doğrudan başvurmuş ve yerleştirilmiş olmak; üniversitenin internet sitesinde belirtilmiş olan kamuya açık ulusal ve kurumsal yönetmelikler çerçevesinde Üniversite tarafından değerlendirilmiş olmak. |
|
Ön lisans eğitimlerini tamamlamaya hak kazanan Türkiye uyruklu öğrenciler, ÖSYM’nin düzenlediği Dikey Geçiş Sınavından (DGS) yeterli puanı aldıkları takdirde, üniversitelerin Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Mutfak Sanatları ve Yönetimi, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümlerinde 4 yıllık lisans programlarına devam edebilmektedirler.
Yabancı uyruklu adaylar ilgili alanda lisans programlarına başvurabilirler. |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| AŞP1001 | Beslenme İlkeleri | 2+0+0 | 3 | Zorunlu |
| AŞP1003 | Yiyecek Hazırlama ve Pişirme Teknikleri | 2+2+0 | 5 | Zorunlu |
| AŞP1005 | Gıda Saklama Teknikleri | 2+2+0 | 5 | Zorunlu |
| AŞP1007 | Gıda ve Personel Hijyeni | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| AŞP1009 | Akademik ve Sosyal Oryantasyon | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| HLÜ0110 | Temel Bilgi Teknolojileri | 3+0+0 | 3 | Zorunlu |
| MYO0131 | (İleri) Yüksekokul Mesleki İngilizce I | 2+0+0 | 3 | Zorunlu |
| OZD0101 | Türk Dili I | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| OZD0103 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| OZD0105 | İngilizce I | 3+0+0 | 3 | Zorunlu |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| AŞP1002 | Soğuk Mutfak Hizmetleri | 1+3+0 | 4 | Zorunlu |
| AŞP1004 | Menü Planlaması ve Yönetimi | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| MYO0132 | (İleri) Yüksekokul Mesleki İngilizce II | 2+0+0 | 3 | Zorunlu |
| OZD0102 | Türk Dili II | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| OZD0104 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| OZD0106 | İngilizce II | 3+0+0 | 3 | Zorunlu |
| OZD0130 | Kariyer Planlama | 2+0+0 | 2 | Zorunlu |
| AİS1XX2 | Alan İçi Seçmeli (2 Adet) | - | 8 | Seçmeli |
| AŞP1102 | Unlu Gıda Üretim Teknikleri | 2+2+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP1104 | Yöresel Mutfaklar | 2+2+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP1106 | Mutfak Tasarımı ve Organizasyonu | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP1110 | Ekmek Yapım Teknikleri | 2+2+0 | 4 | Seçmeli |
| MYS1XX2 | MYO Seçmeli | - | 4 | Seçmeli |
| HLÜ0010 | Bilimsel Araştırma Yöntemleri | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| HLÜ0020 | Meslek Etiği | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0130 | Yüksekokul Mesleki İngilizce | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0500 | Çalışma Yaşamında Toplumsal Cinsiyet | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0510 | Diksiyon ve Güzel Konuşma | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0520 | Dünya Mutfakları | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0530 | Görsel Algı ve Estetik | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0540 | İşaret Dili | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0550 | Sektörel Yayıncılık ve Medya | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0560 | Marka Yönetimi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0570 | Proje Yönetimi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0580 | Kent ve Kültür | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0590 | Matematik Okuryazarlığı ve Temel Hesaplama Becerisi | 1+3+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0600 | Pazarlama | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0610 | E-Ticaret | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0620 | Güncel Sanat ve Eleştirel Bakış | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0630 | Psikolojiye Giriş | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0640 | İlk Yardım | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0650 | Etkili İletişim ve Görgü Kuralları | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0660 | Dijital Hikaye Anlatıcılığı | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0670 | Dünya Mutfak Kültürleri | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0680 | Tiyatroya Giriş | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0690 | Sanat Terapisi ve Yaratıcılık | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0700 | Davranışsal İktisat | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0710 | Tarihi Yapılar ve Özellikleri | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0720 | Davranış Bilimleri | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0730 | Endüstriyel Fizyoterapi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0740 | Toplum Temelli Eğitim ve Sosyal Sorumluluk | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0750 | Geleneksel Çocuk Oyunları | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0760 | Dijital Okuryazarlık | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0770 | Siyaset Bilimine Giriş | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0780 | Küreselleşme ve Göç | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0790 | Demokrasi ve İnsan Hakları | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0800 | Yapay Zeka ve Toplum | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0810 | Çalışma ve Toplum | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| AŞP2001 | Pasta ve Hamur İşleri Yapım Teknikleri | 2+2+0 | 4 | Zorunlu |
| AŞP2003 | Dünya Mutfakları Uygulamaları I | 2+2+0 | 4 | Zorunlu |
| AŞP2005 | Türk Mutfağı Uygulamaları I | 2+2+0 | 4 | Zorunlu |
| MYO2020 | Staj | 0+0+0 | 6 | Zorunlu |
| MYO2231 | (İleri) Yüksekokul Mesleki İngilizce III | 3+2+0 | 4 | Zorunlu |
| AİS2XX1 | Alan İçi Seçmeli | - | 4 | Seçmeli |
| AŞP2103 | Gıdalarda Duyusal Analiz | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2105 | Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılık | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2107 | Gastronomi Turizmi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2109 | Çikolata İşleme Teknikleri | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2111 | Mutfakta İlk Yardım | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2113 | Servis ve Sunum Tekniği | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2115 | Gıda Mevzuatı | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2117 | Vejetaryen ve Vegan Mutfak | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2119 | Gönüllülük Çalışmaları | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2121 | Baharatlar ve Soslar | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2123 | Atık Yönetimi ve Sürdürülebilirlik | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2125 | Yemek Sosyolojisi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0120 | Gastronomi ve Yiyecek Tarihi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYS2XX1 | MYO Seçmeli | - | 4 | Seçmeli |
| HLÜ0010 | Bilimsel Araştırma Yöntemleri | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| HLÜ0020 | Meslek Etiği | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0130 | Yüksekokul Mesleki İngilizce | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0500 | Çalışma Yaşamında Toplumsal Cinsiyet | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0510 | Diksiyon ve Güzel Konuşma | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0520 | Dünya Mutfakları | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0530 | Görsel Algı ve Estetik | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0540 | İşaret Dili | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0550 | Sektörel Yayıncılık ve Medya | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0560 | Marka Yönetimi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0570 | Proje Yönetimi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0580 | Kent ve Kültür | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0590 | Matematik Okuryazarlığı ve Temel Hesaplama Becerisi | 1+3+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0600 | Pazarlama | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0610 | E-Ticaret | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0620 | Güncel Sanat ve Eleştirel Bakış | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0630 | Psikolojiye Giriş | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0640 | İlk Yardım | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0650 | Etkili İletişim ve Görgü Kuralları | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0660 | Dijital Hikaye Anlatıcılığı | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0670 | Dünya Mutfak Kültürleri | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0680 | Tiyatroya Giriş | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0690 | Sanat Terapisi ve Yaratıcılık | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0700 | Davranışsal İktisat | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0710 | Tarihi Yapılar ve Özellikleri | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0720 | Davranış Bilimleri | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0730 | Endüstriyel Fizyoterapi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0740 | Toplum Temelli Eğitim ve Sosyal Sorumluluk | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0750 | Geleneksel Çocuk Oyunları | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0760 | Dijital Okuryazarlık | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0770 | Siyaset Bilimine Giriş | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0780 | Küreselleşme ve Göç | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0790 | Demokrasi ve İnsan Hakları | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0800 | Yapay Zeka ve Toplum | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0810 | Çalışma ve Toplum | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| Ders Kodu | Ders Adı | T+U+L | AKTS | Ders Türü |
|---|---|---|---|---|
| AŞP2002 | Dünya Mutfakları Uygulamaları II | 2+2+0 | 5 | Zorunlu |
| AŞP2004 | Türk Mutfağı Uygulamaları II | 2+2+0 | 4 | Zorunlu |
| MYO2000 | Bitirme Projesi | 0+4+0 | 6 | Zorunlu |
| MYO2232 | (İleri)Yüksekokul Mesleki İngilizce IV | 3+2+0 | 4 | Zorunlu |
| ADS2XX2 | Alan Dışı Seçmeli | - | 3 | Seçmeli |
| HLÜ0130 | Girişimcilik | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
| HLÜ0140 | Sosyal Hayat | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
| HLÜ0150 | Film Okumaları | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
| HLÜ0160 | Siyasi Tarih | 3+0+0 | 3 | Seçmeli |
| AİS2XX2 | Alan İçi Seçmeli | - | 4 | Seçmeli |
| AŞP2102 | Restoran Tasarımı ve Yönetimi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2104 | Osmanlı Yemek Kültürü | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2106 | Gastronomide Yeni Trendler | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2108 | Hazır Yemek Organizasyonu | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2112 | Tarif Geliştirme Teknikleri | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2114 | Et İşleme ve Pişirme Teknikleri | 2+2+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2116 | Yemek Yazarlığı | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2118 | Mutfak Ürünleri | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2120 | Maliyet Kontrolü | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2122 | İçecek Bilimi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2124 | Kahve Gastronomisi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2126 | Moleküler Gastronomi | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2128 | Butik ve Artizan Pastacılık | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2130 | Osmanlı Saray Mutfağı | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| AŞP2140 | Ziyafet Yemekleri | 2+2+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0140 | Yiyecek ve İçecek Otomasyon Sistemleri | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0150 | Ofis Programları ve Sunum Hazırlama Teknikleri | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| MYS2XX2 | MYO Seçmeli | - | 4 | Seçmeli |
| HLÜ0010 | Bilimsel Araştırma Yöntemleri | 1+2+0 | 4 | Seçmeli |
| HLÜ0020 | Meslek Etiği | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0130 | Yüksekokul Mesleki İngilizce | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0500 | Çalışma Yaşamında Toplumsal Cinsiyet | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0510 | Diksiyon ve Güzel Konuşma | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0520 | Dünya Mutfakları | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0530 | Görsel Algı ve Estetik | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0540 | İşaret Dili | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0550 | Sektörel Yayıncılık ve Medya | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0560 | Marka Yönetimi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0570 | Proje Yönetimi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0580 | Kent ve Kültür | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0590 | Matematik Okuryazarlığı ve Temel Hesaplama Becerisi | 1+3+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0600 | Pazarlama | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0610 | E-Ticaret | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0620 | Güncel Sanat ve Eleştirel Bakış | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0630 | Psikolojiye Giriş | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0640 | İlk Yardım | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0650 | Etkili İletişim ve Görgü Kuralları | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0660 | Dijital Hikaye Anlatıcılığı | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0670 | Dünya Mutfak Kültürleri | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0680 | Tiyatroya Giriş | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0690 | Sanat Terapisi ve Yaratıcılık | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0700 | Davranışsal İktisat | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0710 | Tarihi Yapılar ve Özellikleri | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0720 | Davranış Bilimleri | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0730 | Endüstriyel Fizyoterapi | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0740 | Toplum Temelli Eğitim ve Sosyal Sorumluluk | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0750 | Geleneksel Çocuk Oyunları | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0760 | Dijital Okuryazarlık | 2+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0770 | Siyaset Bilimine Giriş | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0780 | Küreselleşme ve Göç | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0790 | Demokrasi ve İnsan Hakları | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0800 | Yapay Zeka ve Toplum | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
| MYO0810 | Çalışma ve Toplum | 3+0+0 | 4 | Seçmeli |
|
Öğrencinin 120 AKTS kredisini tamamlamış olması ve Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO)’nın -hiçbir dersten kalmamak koşuluyla- 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şartı ve staj yükümlülüklerini yerine getiren öğrenciler mezun olmaya hak kazanır.
|
|
Aşçılık Programı mezunları eğitimlerini tamamladıktan sonra gerek yurt içi, gerekse yurt dışında otellerde, restoranlarda, catering şirketlerinde,
aşçı ya da yönetici olarak çalışabilmektedirler. Aynı zamanda basın-yayın organlarının yemek yazarlığı-stilistliği, gıda işletmelerinde ürün geliştirme bölümlerinde (AR-GE), yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda çalışabilirler. |
|
Bu programda; ara sınav, proje, rapor, quiz, ödev, uygulama ve yarıyıl sonu sınavları uygulanarak derslerle ilgili ölçme ve değerlendirme yapılır. İlgili fakülte/MYO yönetim kurulları kararı ile sözlü, yazılı-sözlü, uygulama-sözlü vb. uygulamalar da yapılabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, belirtilen ölçme-değerlendirme sonucunda harf olarak belirlenir.
|
| Fakülte Sekreteri YAVUZ ERDOĞAN |