Kariyer Planlama Nedir? Nasıl Yapılır?
Skip Navigation LinksHaliç Üniversitesi Haberler Kariyer Planlama Nedir? Nasıl Yapılır?

Kariyer Planlama Nedir? Nasıl Yapılır?

  • ​​​​​​​​​​​Kariyer Planlama Nedir? Nasıl Yapılır?
​Bireylerin, belirli bir yol haritası doğrultusunda, çalışma hayatlarını, eğitim ve genel anlamda kariyerlerini planlama sürecine kariyer planlaması adı verilir. Kariyer planlaması sürecinde hedefler belirlenerek bu yolda ilerlemek için gerekli eğitim ve kurslar ile kişisel gelişim desteklenir. Bireysel ve profesyonel hedeflere ulaşabilmek amacıyla takip edilen bu yok, kişisel özelliklere ve amaçlara bağlı olarak kişiler arasında farklılık gösterecektir. 
  • ​​​​​Kariyer Planlama Süreci Nasıl Olmalıdır?​​​​​
​Kariyer planlaması, kişilerin kendi öz yetenekleri, amaçları ve ilgi alanları doğrultusunda şekillendirilmesi gereken kişiye özel bir süreçtir. Kariyer planlama konusunda, bazı özel eğitim birimlerinde uzman eğitmenler bireysel destek verebilmektedir. Bunun dışında da eğitim ve kariyer danışmanlığı veren özel kurum ve kuruluşlardan bu konuda destek alabilmek mümkündür.

Kariyer planlama süreci, belirli temel adımlar doğrultusunda dikkatli bir şekilde planlanmalıdır. Bu süreçte, aşağıdaki temel adımların yanı sıra kişinin özel durumuna uygun ek adımlar dikkatle takip edilmelidir.

1-      Kendinizi Tanıyın:

Hangi tür işlerden zevk alacağınız ya da nasıl bir çalışma alanında kendinizi konforlu hissedeceğiniz, kişisel özelliklerinize ve sahip olduğunuz yeteneklere bağlı olarak değişecektir. Bunun yanı sıra güçlü ve zayıf yanlarınızı bilmeniz, hangi alanlarda kendinizi geliştirmeniz gerektiğinin farkında olmanızı ve doğru kariyer planını takip etmenizi kolaylaştıracaktır.
 
2-      Hedeflerinizi Belirleyin:

Hem yakın vadede hem de uzak vadede hangi konumlarda ve hangi görevlerde olmak istediğinizi belirleyerek kendinize birkaç adımlık, kolay takip edebileceğiniz b ir kariyer planı çizebilirsiniz. Hedeflerinizin kolay ulaşılabilir ve rasyonel olmasına dikkat edin.
 
3-      Araştırma Yapın:

Kendinize yakın hissettiğiniz, çalışmaktan keyif alacağınızı düşündüğünüz sektörleri ve iş kollarını derinlemesine araştırın. Piyasada bu iş kolu için halihazırda var olan fırsatları ve sektörün geleceği ile ilgili öngörüleri araştırın. Gereken durumlarda bu alanda profesyonel bir danışmanlık almaktan çekinmeyin.
 
4-      Becerilerinizi Geliştirmeye Odaklanın:

Sahip olduğunuz ya da sahip olmayı planladığınız konularda, kurs, seminer ve eğitimlere katılarak kendinizi olabildiğince geliştirmeye odaklanın. Olabildiğince farklı projelerde farklı sorumluluklar alarak tecrübenizi derinleştirmeyi amaçlayın.

5-      Özgeçmişinizi Güncel Tutun:

Profesyonel bir CV hazırlamak ve formatıyla, içeriğiyle her an güncel ve ulaşılabilir olmasını sağlamak kariyer planlaması açısından önemlidir. CV üzerinde yer alan referansların güncel olduğundan ve gerektiğinde ulaşılabilir olduğundan em in olmalısınız.
 
6-      İş Arama Becerilerinizi Geliştirin:

Farklı iş arama platformlarına üyelik oluşturarak CV ve güncel fotoğraflarınızı yüklemeli, ilgi alanınıza uygun iş ilanlarını belirli aralıklarla taramayı unutmamalısınız. İlgili ilanlara uygun ön yazı ile başvurarak diğer başvuru sahiplerinden farklarınızı ortaya koyabilirsiniz. Sosyal iş ağlarında yer almak ve mülakat teknikleri ile ilgili eğitim ve seminerleri takip etmek, kariyer yolculuğunda ön sıralarda yer almanıza yardımcı olacaktır.
 
7-      Profesyonel Ağınızı Oluşturun:

İş dünyasındaki kişilerle iletişim kurmak, konferans ve seminerlere katılmak, profesyonel ağınızın günden güne gelişmesine katkıda bulunacaktır. Geniş bir iş ağının hem iş arama hem de çalışma esnasında size destek olabileceğini göz ardı etmemelisiniz.
 
8-      Kariyer Planınızı Gözden Geçirin:

Kariyer planının dinamik bir yapıda olduğunun unutulmaması ve belirli basamaklar aşıldığında yeni koşullara göre güncel hale getirilmesi önemlidir. Hedefleriniz ya da öncelikleriniz ile ilgili oluşacak değişimlerin, kariyer planınızı yeniden şekillendirmenizi gerektirebileceğini unutmamalısınız. Planınızı esnek tutmak ve her zaman yeni iş ve eğitim planına açık olmak kişisel gelişim açısından da sağlıklı bir kariyer açısından da son derece önemlidir.