Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir ?

Skip Navigation LinksHaliç Üniversitesi Haberler Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir ?
  • ​​​​​​​​​Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir ?​​​​​
Öğretim programlarında, hemen tüm seviyeler için derslerin takibi kadar, ders dışı yapılacak çalışmalarla öğrenmenin pekiştirilmesi de önemlidir. Öğrenilen bilginin kalıcı hale getirilmesi ve gerekli durumlarda kolaylıkla hatırlanması, planlı ve verimli ders çalışma ile mümkün olabilir. Bazı temel kurallara dikkat edilmeden yapılacak uzun süreli çalışmalar, verimsiz olması nedeniyle pekiştirmeye yardımcı olmayabilir. Önemli olan çalışma süresinin uzunluğundan ziyade ondan elde edilecek verim olmalıdır. 

Verimli ders çalışma teknikleri, farklı kişiler için değişiklik gösterebilir. Dinleyerek, okuyarak ya da izleyerek daha iyi anlayan bireylerin, ders çalışma konusunda farklı yöntemler izlemesi normaldir.

  • ​​​​​Verimli Ders Çalışmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir ?​​​​​
Saatlerce ya da günlerce yanlış tekniklerle çalışılan dersler, yerte4rince akılda kalıcı olmayabilir. Verimli ders çalışma yöntemleri ile hem çalışma süresini azaltmak hem de anlaşılma ve akılda kalma oranını artırmak mümkündür. Doğru teknik ya da tekniklerin uygulanabilmesi için yapılması gereken ilk şey kendi öğrenme tarzınızı keşfetmeniz olmalıdır.

Bazı kişiler için öğrenme, dinleme ya da izleme gibi pasif süreçler ile kolayca sağlanabilirken, bir düğer grup için, problem çözme, tartışma ya da tekrar etme gibi aktif eylemler olmaksızın öğrenme çok kolay olmayabilir. Farklı yöntemlerin farklı ders gruplarında işe yaraması da mümkündür. Sözel ve sayısal dersler için verimli çalışma teknikleri farklı olabilir.​

  • ​​​​​Daha verimli bir şekilde ders çalışmak için;
1-    Zamanı doğru yönetin

Çalışmanız gereken dersleri, üniteleri ve alt konu başlıklarını haftanın günlerine ve günün saatlerine yayarak uygun bir verimli ders çalışma planı oluşturabilirsiniz. Çalışma planı oluştururken uygulanabilir süreler kullanmalı, temel ihtiyaçlar ve sosyalleşme için yeterli zaman ayırdığınızdan emin olmalısınız.

2-    Sağlıklı bir yaşam tarzı belirleyin

Yeterli uyku ve fiziksel aktivitenin hem motivasyonunuz hem de öğrenme hızınız üzerinde etkili olduğunu unutmamalısınız. Çok geç saatlerde uyumak ya da geç saatlerde uyanmak, verimliliğinizi ve daha önemlisi sağlığınızı bozabilir. Dengeli beslenme ve zararlı alışkanlıklardan kaçınmanın da ders çalışma sürecinize olumlu etkide bulunacağını aklınızdan çıkarmamalısınız.

3-    Mola vermeyi ve dinlenmeyi önemseyin

Uzun saatler boyunca ders çalışmak yerine, belirli aralıklarla verilecek molalarla çalışmayı zamana yaymak, konunun daha kolay ve akılda kalıcı şekilde öğrenilmesine yardımcı olacaktır. Beyninizin ve omurganızın dinlenebilmesi için belirlediğiniz aralıklarla masadan kalkmalı, kaslarınızı esnetip zihninizi dinlendirmelisiniz.

4-    Odaklanın ve dikkatinizi dağıtacak uyaranlardan uzak durun

Birden fazla konu yerine her seferinde sadece tek ir konuya odaklanmak, verimli ders çalışma teknikleri açısından önemli bir kuraldır. Konuyu olabildiğince küçük parçalara ayırarak, konu bütününe adım adım yönelebilir, daha rahat odaklanmayı garanti edebilirsiniz. Ders çalışma esnasında odağınızı ve dikkatinizi dağıtacak her türlü sesli ve görsel uyarıcıyı, çalışma alanından uzak tutmanız önemlidir.

5-    Özet oluşturmayı deneyin

Karmaşık bilgileri, basit ve anlaşılır bir dilde özetleyerek daha kolay öğrenebilirsiniz. Okuduğunuz, dinlediğiniz ya da izlediğiniz konuları, kendi cümlelerinizle özetlemek, konunun daha anlaşılır hale gelmesini sağlayacaktır. Oluşturduğunuz özetleri gözden geçirerek hızlı bir konu tekrarı yapabilirsiniz.

6-    Ezberlemekten kaçının

Konular arasında bağlantı kurmak, ezberlemek yerine akılda kalmayı sağlayan benzetme ve çağrışımlar yaratma, ders öğreniminizin daha kalıcı olmasına yardımcı olacaktır. Bir kelimeyi ya da cümleyi defalarca tekrar etmek yerine, cümlenin size ne anlatmak istediğini inceleyerek, kolaylıkla anlaşılır ve akılda kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.

7-    Farklı kaynaklar deneyin

Verimli ders çalışma teknikleri uygulanırken en çok dikkatten kaçan konu kaynak seçimidir. Genel olarak popüler ya da önerilen bir kaynağa sahip olan kişi, tüm konuyu bu kaynak sayesinde kolayca öğrenebileceği yanılgısına düşer. Ancak farklı kaynaklardan yapılacak tekrarların, ezber ihtimalini ortadan kaldıracağı ve farklı bakış açıları sunarak öğrenmeyi eğlenceli ve kolay hale getireceği bir gerçektir. Ders kitapları dışında; makaleler, video dersler ya da podcast içerikler kullanarak öğrenmeye aktif katılan duyu organını değiştirmek, öğrenmeyi kolaylaştırabilir.

8-    Görsel yardımcılar kullanın

Renkler, çizimler, şemalar, fotoğraf ve video kesitleri, öğrenme açısından değerli yardımcılardandır. Edindiğiniz yeni bir bilgiyi bir grafiğe çevirmek ya da bu konuyla ilgili görseller araştırmak, öğrenmenizi pekiştirecektir. Özellikle soyut kavramların daha anlaşılır hale getirilmesi açısından, görsel yardımcıların öğrenme süreci üzerindeki etkisi göz ardı edilmemelidir.

9-    Aktif öğrenme yöntemleri deneyin

Öğrendiğiniz bir konuyu başkasına anlatarak daha derinlemesine öğrenebileceğinizi unutmamalısınız. Bir konuyu başkasına anlatırken, eksiklerinizi rahatlıkla görebilir ve hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Yeni öğrendiğiniz konu hakkında soru sormak ya da soruları cevaplamak da, öğrenmeyi pekiştirecek aktif öğrenme yöntemleri arasındadır.

10-  Bilgiyi pekiştirmek için tekrar ve egzersizi önemseyin

Konu ile ilgili farklı kaynaklardan ve farklı tarzlarda sorular çözmek, konunun pekiştirilmesi açısından önemlidir. Ayrıca daha zor sorularla uğraşarak problem çözme yeteneğinizi geliştirebilir ve konu hakkında daha derin bilgilere ulaşabilirsiniz.  Öğrendiğiniz konuları unutmamak için belirli aralıklarla tekrar etmeyi unutmayın.