2023-2024 Bahar Dönemi Pedagojik Formasyon Eğitimi

Skip Navigation LinksHaliç Üniversitesi Duyurular 2023-2024 Bahar Dönemi Pedagojik Formasyon Eğitimi
  • ​​​​​​​Seçmeli Dersler Hakkında​​​​​
  1. ​​​​​129.12.2022 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında alınan karar uyarınca, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının (TTKB) 20 Şubat 2014 tarihli ve 9 sayılı “Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları” kararının ekinde yer alan alanlarda eğitim alan lisans öğrencilerimiz talep etmeleri halinde lisans öğrenimleri sırasında pedagojik formasyon derslerini seçmeli ders olarak alabilirler.
  2. 2Pedagojik formasyon derslerinin (Tablo-1) işleyiş, uygulama vb. işlemleri Haliç Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.
  3. 3Pedagojik formasyon eğitimi 40 AKTS’den oluşmaktadır. Lisans eğitim ve öğrenim süresi 4 yıl olan ve formasyon eğitimi alabilecek programların diğer bölümlerinden alınabilen veya zorunlu seçmeli olmayan seçmeli derslerinin yerine, üniversitenin formasyon eğitimi alabilecek tüm programları için söz konusu dersler seçmeli ders olarak açılacak ve öğrenciler kendi bölümlerindeki seçmeli dersler yerine bu dersleri alabilecektir. Bu çerçevede mezuniyet 240 AKTS veya üzerinde olabilecektir. Ancak, toplam AKTS 300’ün altında olmalıdır.
  4. 4Pedagojik formasyon dersleri, 3. Yarıyıldan itibaren, en az 240 AKTS olan lisans programlarındaki seçmeli derslerin dışında isteğe bağlı (alan dışı seçmeli) seçmeli ders olarak tanımlanır.
  5. 5Öğrenci, pedagojik formasyon derslerini seçerken pedagojik formasyon kapsamında açılan ve devam zorunluluğu olan isteğe bağlı seçmeli derslerin, öğrenim gördüğü lisans programındaki dersleriyle çakışmaması gerekir.
  6. 6Üniversite, ders seçen öğrenci sayıları ile fiziki kapasite ve öğretim elemanı sayısını dikkate alarak açılacak derslerin şube sayısı, gün ve saatinde gerekli düzenlemeler (şubeleri ayırma, birleştirme vb.) yapabilir.
  7. 7Pedagojik formasyon kapsamında açılan isteğe bağlı seçmeli dersler transkript içinde yer alır ve bu derslerden alınan notlar Genel Akademik Başarı Not Ortalamasına dahil edilir. Pedagojik formasyon kapsamında açılan isteğe bağlı seçmeli derslerden alınan notlar, formasyon programının herhangi bir aşamasında yarım bırakılması halinde dahi genel not ortalamasına dahil edilir.
  8. 8Öğrenimi sırasında pedagojik formasyon derslerini alan öğrencilerden;

    • Lisans eğitimindeki tüm dersleri ve pedagojik formasyon açılan dersleri başarıyla tamamlayanların YÖK'ün E-75850160-104.01.07.01-260 Sayılı ve 29.12.2022 tarihli resmi yazısının 4. Madde'sine istinaden diplomalarının arka yüzüne "Pedagojik formasyon eğitimini tamamlamıştır." açıklaması yazılır.
    Lisans eğitimindeki tüm dersleri başaran ancak pedagojik formasyon derslerinin tamamını alamayan veya alıp başaramayanlar azami öğretim süresiyle sınırlı olmak kaydıyla, pedagojik formasyon kapsamında açılan seçmeli dersleri almak üzere bağlı bulundukları lisans programındaki fakülte sekreterliklerine dilekçeyle (Dilekçe-1) talepte bulunmaları halinde formasyon eğitimlerine devam edebilirler.
    • Lisans eğitimindeki tüm dersleri başaran ancak pedagojik formasyon dersi/dersleri almış olmasına rağmen formasyon eğitimini tamamlamak istemeyen öğrenciler, bağlı bulundukları lisans programındaki fakülte sekreterliklerine dilekçeyle (Dilekçe-2) talepte bulunmaları halinde lisans programından mezun olabilirler.
  9. 9Öğrenci Bilgi Sistemi’nde (OBS) ilgili ders kayıt döneminde açılan pedagojik formasyon derslerini seçen ve ders kaydını kesinleştiren öğrenciler bu dersleri almayı talep etmiş sayılırlar. Ayrıca başka bir birime başvuru yapılması gibi bir durum söz konusu değildir.
  10. 10Öğrencilerin diğer yükseköğretim kurumlarındaki sertifika, ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarda daha önceden almış oldukları pedagojik formasyon dersleri için muafiyet işlemi yapılmaz.
  11. 11​​İlgili dönemde seçmeli ders olarak açılacak olan pedagojik formasyon derslerinin bir kısmı yüz yüze, bir kısmı online olarak planlanabilir. Bu durum öğrenci sayıları ile fiziki kapasite ve öğretim elemanı sayısı dikkate alınarak belirlenir.
  • ​​​​​​​Öğretmenlik Uygulaması Dersi Hakkında​​​​​
  1. ​​1Formasyon derslerinin tamamını alamamış veya alıp başaramamış olanson sınıf öğrencileri, geriye kalan bu derslerini “Öğretmenlik Uygulaması” dersi ile birlikte alabilirler. Ancak Öğretmenlik Uygulaması ile birlikte alınabilecek ders sayısı 4’ten fazla olamaz.
  2. 2Öğretmenlik Uygulaması dersi İstanbul ilinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ve öğrencinin kayıt olduğu lisans alanında sertifikalı alan öğretmeni bulunan okullarda (uygulama eğitim kurumu) yürütülür.​
  3. 3Öğretmenlik Uygulaması dersine kayıt olabilecek öğrenci kontenjanı her bir lisans programının alanı ile ilgili İstanbul ilinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda sertifikalı alan öğretmeni sayısı dikkate alınarak belirlenir. Buna istinaden İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği içinde çalışılarak okul listeleri oluşturulur.
  4. 4Öğretmenlik Uygulaması dersini alan öğrenciler 12 (on iki) hafta boyunca, haftada 8 (sekiz) saat İstanbul’un farklı ilçelerindeki uygulama eğitim kurumlarına gideceklerdir. Öğretmenlik uygulamasının gün ve saati uygulama okullarının programı, uygulama öğretmeninin ders programına göre düzenlenir. Uygulama öğrencisi uygulama okulu ve üniversite iş birliği ile yapılan düzenlemeye uymak durumundadır. Öğrencinin talebi üzerine bu konuda bir değişiklik yapılmamaktadır.
  5. 5Öğrencilerin Öğretmenlik Uygulaması dersine %100 oranında devam zorunluluğu vardır. Sağlık raporu devam yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
  • ​​​​​Tablo-1​​​​​
YARIYIL
DERSİN KODU​
DERSİN ADI
T
U KAKTS
3. YarıyılPFE201Eğitime Giriş3034
3. YarıyılPFE203Öğretim İlke ve Yöntemleri3034
4. YarıyılPFE202Sınıf Yönetimi2023
4. YarıyılPFE204Özel Öğretim Yöntemleri3034
5. YarıyılPFE301

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme

3034
5. YarıyılPFE303Eğitim Psikolojisi3034
6. YarıyılPFE302Rehberlik ve Özel Eğitim3034
6. YarıyılPFE304Öğretim Teknolojileri2023
7. ve 8. YarıyılPFE401Öğretmenlik Uygulaması*18510
 ​  GENEL TOPLAM 23 8 27 40

*Formasyon derslerinin tamamını alamamış veya alıp başaramamış olan son sınıf öğrencileri, geriye kalan bu derslerini “Öğretmenlik Uygulaması" dersi ile birlikte alabilirler. Ancak Öğretmenlik Uygulaması ile birlikte alınabilecek ders sayısı 4'ten fazla olamaz.