Yan Dal / ÇAP Nedir, Nasıl Yapılır ?
Skip Navigation LinksHaliç Üniversitesi Haberler Yan Dal / ÇAP Nedir, Nasıl Yapılır ?

Yan Dal / ÇAP Nedir, Nasıl Yapılır ?

​​​​​Yan Dal, öğrencil​ere eğitim yaşamları boyunca ana dal dışında başka bir alanda bilgi ve beceri kazanma fırsatı sunan bir eğitim seçeneğidir. Bu alternatif yol, öğrencilere geniş perspektifli bir eğitim sağlama ve iş dünyasında daha rekabetçi olma potansiyelini sunar.

Tanımı ve Eğitim Sürecine Etkisi

​Yan Dal programı, bir öğrencinin ana dalının yanında seçtiği başka bir alanda belirli sayıda ders almasını sağlar. Bu, öğrencinin bir konuda daha derin bir bilgi birikimine sahip olmasına yardımcı olur. Ancak, bu programı tamamlayan öğrenci, bu alanda bir diploma alamaz. Bunun yerine, başarılarını belgelemek için bir sertifika alırlar. Bu program, öğrencinin kendi mesleki yeterliliklerini genişletmesine ve ana dalı dışındaki bir alanda kendini geliştirmesine yardımcı olur. Programı tamamladıktan sonra, öğrenci belirli bir alanda belirli bir düzeyde bilgi ve beceriye sahip olduğunu kanıtlayan bir sertifika elde eder. Ancak, bu sertifika bir diploma yerine geçmez, sadece öğrencinin belirli bir konuda bilgi sahibi olduğunu belgeler. Bu nedenle, programın tamamlanması genellikle öğrencinin iş piyasasındaki konumunu güçlendirir ve genellikle daha geniş bir iş yelpazesine erişim sağlar. Haliç Üniversitesi'nde Çift Ana Dal ve Yan Dal programları ücretsizdir.

Katılım Şartları ve Süreci

​Yan Dal programına başvurmak için öğrencinin ana lisans programındaki belirli bir döneme gelmiş olması ve genellikle not ortalamasının belirli bir seviyede olması gerekmektedir. Bu süreç genellikle, öğrencinin lisans programının üçüncü döneminde başlar ve altıncı yarıyılda sona erer. Başvuru sürecinde öğrencinin, başvuru tarihine kadar ana dal programındaki derslerini başarıyla tamamlamış olması gereklidir. Genellikle altı ders alınır ve bu derslerin tümünün başarıyla tamamlanması beklenir.
  • ​​​​​

Başvuru Nasıl Gerçekleştirilir ?

​Programa başvurmak isteyen öğrencinin, belirlenen tarihlerde başvuru formu ve transkripti ile birlikte fakülte dekanlığına ya da yüksekokul müdürlüğüne başvurması gereklidir. Bu başvuru süreci sırasında, öğrencinin mevcut durumunu ve programa uygunluğunu değerlendirmek için not ortalaması ve geçmiş akademik performansı dikkate alınır.

Yan Dal ve Çift Ana Dal: Aralarındaki Farklar

1. Diploma ve Belge: Çift Ana Dal programını tamamlayan öğrenci, her iki alanda da diploma alırken, yan dal programını tamamlayan bir öğrenci sadece bir sertifika alır.
  2. Süre Yatırımı: Çift Ana Dal programı genellikle daha uzun bir zaman alır, çünkü öğrencinin her iki alanda da tam bir ders yükü alması gerekir. Yan Dal programı ise genellikle daha kısa sürede tamamlanabilir.
  3. Ders Yükü: Çift Ana Dal programı, her iki alanda da tam bir ders yükü gerektirir. Yan dal programı ise, genellikle belirli bir alanda belirli sayıda ders almayı gerektirir.
  4. Esneklik: Yan Dal programları genellikle çift ana dal programlarına göre daha esnektir. Yan dal programında, öğrencilerin ana dal programlarının yanı sıra belirli bir alandaki dersleri seçmeleri beklenir. Bu, öğrencilere farklı alanlarda bilgi ve beceri kazanma fırsatı sunar.
  5. Katılım: Her iki programda da öğrencilerin aynı anda hem çift ana dal hem de yan dal yapma seçeneği vardır. Bu durum, öğrencinin eğitimini genişletme ve kendi ilgi alanlarını derinleştirme fırsatı sunar. Ancak, bu seçeneğin zaman yönetimi ve planlama becerileri gerektirdiğini unutmamak önemlidir.

Zamanlama ve Sınıf Yılı İlişkisi

​Yan dal programına başvuru süreci, öğrencinin ana lisans programındaki üçüncü ve altıncı yarıyılları arasında gerçekleşir. Bu, genellikle ikinci veya üçüncü sınıfı ifade eder. Daha önce veya daha sonra bir başvuru kabul edilmez. Bu zamanlama, öğrencinin ana programına yeterince adapte olmuş ve kendi ilgi alanlarını belirleyebilecek bir deneyime sahip olmasını sağlar. Aynı zamanda, programı tamamlamak için yeterli zamanı garanti eder. Öğrenciler, mevcut lisans programlarındaki not ortalamalarını korumalı ve yan dal programının gerekliliklerini yerine getirebilmelidirler.

Ana Dal ve Yan Dal İlişkisi: Etkileşimleri ve Etkileri

​Ana Dal programında başarılı olmak, yan dal programına başvuru ve başarı için önemlidir. Öğrencinin ana dal programında 100 üzerinden en az 60 not alması gereklidir. Bu, başarıyı etkileyen bir faktördür. Dolayısıyla, programa katılmak isteyen öğrencilerin ana dal programlarındaki başarılarına odaklanmaları önemlidir. Yan dalın ana dal üzerindeki etkisi negatif olabilir, eğer öğrenci zamanını ve enerjisini iki program arasında doğru bir şekilde yönetemezse. Bu durum, öğrencinin genel akademik performansını ve not ortalamasını olumsuz şekilde etkileyebilir. Bu nedenle, programa katılmak, iyi bir zaman yönetimi ve planlama gerektirir.​​