Türkiye'nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı ISS'de Haliç Üniversitesi'nin Projesini Gerçekleştirdi

Skip Navigation LinksHaliç Üniversitesi Haberler Türkiye'nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı ISS'de Haliç Üniversitesi'nin Projesini Gerçekleştirdi

​​​Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirdi. Alper Gezeravcı'nın gerçekleştirdiği deneylerden biri, Haliç Üniversitesi'nde yapılan, NASA tarafından onaylı VOKALKORD deneyi oldu.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 17 Ocak'ta gerçekleşen fırlatmayla Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 18 gün kaldı. Bu süre zarfında Haliç Üniversitesi'nin VOKALKORD projesi de dahil olmak üzere 13 bilimsel deney gerçekleştiril​di.

Haliç Üniversitesi'nce hazırlanan VOKALKORD, bir milyondan fazla gönüllünün fonasyon, öksürük ve nefes seslerinin toplanmasıyla geliştirilen, yapay zeka yazılımı kullanarak 30'dan fazla hastalığı teşhis edebilen bir mobil uygulama olarak geliştirildi. Deneyde, solunum sistemi fizyolojisi ile yapay zeka arasındaki etkileşim incelenecek ve yer çekimsiz ortamın insan sesi üzerindeki etkileri araştırıldı.

VOKALKORD projesinin yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Aydemir, projenin detayları hakkında şunları söyledi: “VOKALKORD projesi, NASA tarafından onaylanmış bir projedir. Bu proje, yer çekiminin neden olabileceği sağlık sorunlarını astronotlarda uzaktan muayene edilmesini hedeflemektedir. VOKALKORD ile solunum sistemi fizyolojisi üzerinde yapay zeka desteğiyle seste meydana gelen frekans değişikliklerinden rahatsızlıkların tespit edilmesi ve yer çekimsiz ortamın insan sesi üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Bu projede yer almaktan ve bunun NASA tarafından onaylanmasından hem şahsen hem de üniversite olarak gurur duyuyoruz."

Deney sonrası planlama; yapay zekanın sunucuya yerleştirilmesi, akademik ekibin oluşturulması, eğitimlerle sonuçların değerlendirilmesi ve kamuoyu ile paylaşılmasını şeklinde oldu. Deneyin ilk işlem aşaması ise 9 Ocak'ta Alper Gezeravcı ile gerçekleştirildi.