Haliç Üniversitesi’nden UNESCO Kürsüsü ile Çevre ve Kültürel Mirasa Katkı
Skip Navigation LinksHaliç Üniversitesi Haberler Haliç Üniversitesi’nden UNESCO Kürsüsü ile Çevre ve Kültürel Mirasa Katkı

Haliç Üniversitesi’nden UNESCO Kürsüsü ile Çevre ve Kültürel Mirasa Katkı

​​​UNESCO ve Haliç Üniversitesi İş Birliğiyle Kurulan HEWACC, Miras, Su ve İklim Değişikliğinin Bütünsel Yönetimine Odaklanıyor​

Haliç Üniversitesi gerçekleştirdiği akademik çalışmalar ve araştırmalar ile küresel sorunlara dikkat çekmek ve uluslararası anlaşmalar ile çözümler üretmeyi hedefliyor. Üniversitenin bu kapsamda gerçekleştirdiği miras, su ve iklim değişikliğine odaklanan çalışmaları UNESCO ile yapılan iş birliği ile küresel bir boyut kazandı.

“Miras, Su ve İklim Değişikliğinin Entegre Yönetimi UNESCO Kürsüsü" kısaca “HEWACC" (UNESCO Chair on Integrated Management of Heritage, Water, and Climate Change), Haliç Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) arasında imzalanan anlaşma neticesinde Şubat 2024 tarihinde kuruldu. Kürsünün başkanlığını Dr. Öğretim Üyesi Jülide Edirne Erdinç yaparken, Prof. Dr. Önder Küçükerman Kürsü Onursal Eş Başkanlığını, Yeşim Doran Taş ise Kürsü Yönetici Eş Başkanlığı görevini sürdürecek.

1992 yılında kurulan UNITWIN ağları/UNESCO Kürsüleri Programı, bilgi paylaşımı ve iş birliğiyle çalışma aracılığıyla kurumsal kapasiteyi artırmak için, uluslararası düzeyde üniversiteler arası iş birliğini ve iletişim ağlarının oluşturulmasını teşvik etmeyi hedefliyor. Program içerisinde, dünya çapında 120 ülkede 850 UNESCO Kürsüsü ve UNITWIN ağı bulunduruyor. “Miras, Su ve İklim Değişikliğinin Entegre Yönetimi UNESCO Kürsüsü" Haliç Üniversitesi'nin ilk, Türkiye'nin on dokuzuncu UNESCO Kürsüsü olma özelliği taşıyor.

Kürsünün amacı; miras, su ve iklim değişikliği olgularının arasındaki ilişkiler, etkileşimler ve ihtiyaçlar açısından bütünsel bir yaklaşımla ele almaktır. HEWACC; su, miras ve iklim değişikliği arasındaki ilişkileri, Afet Riskinin Azaltılması ve Dayanıklılık (DRR&R) çapraz teması ile irdeleyerek çalışmalar yürütmeyi amaçlıyor. Ayrıca, sürdürülebilir yönetim, değerlendirme, planlama, koruma ve tasarım alanlarında entegre çözümler geliştirerek akademik ve bilimsel çalışmaları güçlendirmeyi ve ulusal ile uluslararası düzeyde iş birliklerini artırmayı hedefliyor.

Kürsünün kurulma fikrinin çıkış noktası da olan ilk projesi; üniversitemize de adını veren ve İstanbul Haliç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin odak noktası olan "Haliç Bölgesi" olacaktır. Haliç Bölgesi'nde gerçekleştirilecek olan proje, su kaynakları ve kıyı alanlarının iklim değişikliği ve diğer faktörlerden kaynaklanan risklerini ele almayı amaçlıyor. Proje, Haliç'in su kütleleri, dereleri, su yolları ve kıyılarını, Haliç Tersanesi'nden Demir Kilise'ye kadar çeşitli miras varlıklarını ve ekosistemleri kapsayarak incelerken, "miras olarak su" yaklaşımını önceleyen saha temelli bir araştırma projesi olarak planlanıyor.

Yürütücü ve danışmanlar komiteleri ile ilk dört yıllık programı hazırlanmış olan HEWACC, ​tüm detaylarıyla önümüzdeki aylarda düzenlenecek olan sempozyumla tanıtılacak.