Girişimcilik Türleri Nelerdir ?
Skip Navigation LinksHaliç Üniversitesi Haberler Girişimcilik Türleri Nelerdir ?
  • ​​​​​​​Girişimciilik Türleri Nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır?​​​​​
Girişimcilik, risk alma, kaynak kullanma, karar verme ya da sürekli öğrenme gibi çok sayıda süreci içeresinde barındıran, yeni iş fikirleri tanımlama, onu hayata geçirme ve yönetme faaliyetleri bütünü olarak tanımlanabilir. Böylesine geniş kapsamlı bir faaliyetin oldukça geniş alanda uygulanabilir olması kaçınılmazdır. Bu durum bazı genel kabul görmüş girişimcilik türleri tanım ve sınıflandırılmasının ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Girişimcilik türleri, farklı kriterlere bağlı olarak sınıflandırılır ve bu sınıflan​dırmalar onun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur. Hem girişimcilik eğitimleri hem de destekleri farklı girişimcilik türleri için düzenlenerek uygulanabilir. Dolayısıyla sınıflandırma ve sınırlarını belirleme, girişimcilik türleri özelinde avantaj sağlar.​​


  • ​​​​​Girişimcilik Türleri Sınıflandırılması​​​​​
​Girişimcilik türleri sınıflandırılırken farklı kriter ve koşullar göz önün de bulundurulur. Her ne kadar farklı kriterler nedeniyle bazı sınıflar birbirinden farklı görünse de aslında girişim konusu bazı durumlarda bir yerine birden fazla sınıfa ait olabilir.
  1. ​​1İş Modeline Göre Girişimcilik Türleri
    • Geleneksel Girişimcilik: Geleneksel girişimcilik, fayda sağlamak ya da kar elde etmek niyetiyle bir iş geliştirmek ve yönetmek olarak ifade edilebilir. Yeni bir ürün ya da hizmet geliştirmek ve ilgili sektörde b u alanda faaliyet göstermek geleneksel girişimcilik örneklerindendir.​
    • Sosyal Girişimcilik: Esas nedeni kar sağlamak olmayan, sosyal bilinç oluşturma, çevresel fayda sağlama ve toplumsal sorunlara çözüm geliştirme amaçlarıyla oluşturulan girişimlerdir. Yoksullukla mücadele ya da çevre odaklı girişimler bu türe örnek olarak gösterilebilir.​
  1. ​​2Mülkiyet Yapısına Göre Girişimcilik Türleri​
    • Bireysel Girişimcilik: Girişimcinin işin tek sahibi olduğu hem karar alma hem de sorumluluğun kişinin kendisinde olduğu girişimcilik modelidir.
    • Ortak Girişimcilik: İki ya da daha fazla kişi arasında oluşturulan ortaklık bağları ile sürdürülen girişimlerdir. Sorumluluk ve karlar belirli oranlarda ortaklar arasında paylaştırılır.
    • ​​Sermaye Giriş​imcilik: Yatırımcılar ve sermaye firmaları tarafından desteklenen girişimlerdir.​
  1. 3Hedef Kitlesine Göre Girişimcilik Türleri
    • Tüketiciye Yönelik Girişimcilik: Ürün ve hizmetlerini son kullanıcıya ulaştırmayı hedefleyen ve bu amaçla faaliyetlerine devam eden girişimlerdir. Perakende firmaları ya da restoran ve kafeler bu girişimlere örnek olarak gösterilebilir.
    • İşletmelere Yönelik (B2B) Girişimcilik: Ürün ya da hizmetlerini diğer işletmelere sunan girişimlerdir. Yazılım firmaları ya da müşavirlikler bu alanda örnek olarak gösterilebilir.​
  1. ​​4Teknoloji Düzeyine Göre Girişimcilik Türleri
    • Yüksek Teknoloji Girişimciliği: Yenilikçi teknoloji ve yazılım​lar kullanarak faaliyetlerini sürdüren girişimler bu kategoride değerlendirilebilir.
    • Düşük Teknoloji Girişimciliği: Daha çok geleneksel endüstrilerde yer alan ve oldukça düşük teknoloji yoğunluğu gösteren girişimlerdir.​
  1. ​​5​Coğrafi Sınıflandırma Açısından Girişimcilik
    • Yerel Girişimcilik: Yerel ihtiyaçları karşılama niyetiyle belirli bir coğrafi bölgeye odaklanarak çalışmalarını sürdüren girişimlerdir.
    • Küresel Girişimcilik: Uluslararası pazarlarda, küresel müşterilerine ürün ya da hizmet sunma niyeti taşıyan girişimlerdir.