Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve Haliç Üniversitesi Yatay Geçiş Yönergesi hükümlerine uygun olarak 2024-2025 Eğitim-Öğretim Güz yarıyılında kurum içi yatay geçiş ve çift ana dal-yan dal yoluyla öğrenci başvuruları alınacaktır.
- Başarıya Dayalı Kurum İçi Yatay Geçiş Başvuru Koşulları
a) Bir fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun kendi bünyesindeki veya aynı üniversite içinde yer alan diğer fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun bünyesindeki eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yatay geçiş yapılabilir.
b) Ön lisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
c) Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için, öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır.
d) Kayıt dondurmuş olmak yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.
e) Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan diploma programına geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.
f) Başvurular ilan edilen koşullar çerçevesinde, ilgili birim tarafından değerlendirmeye tabi tutulur. Koşulları sağlamayan adayların başvuruları reddedilir.
g) Dörtlük veya yüzlük sisteme göre elde edilen başarı notlarının birbirine dönüştürülmesinde, Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenen dönüştürme tabloları kullanılır.
- Çift Ana Dal-Yan Dal Başvuru Koşulları
a) Öğrenciler çift ana dal diploma programına, kayıtlı olduğu lisans programının en erken üçüncü, en geç beşinci yarıyılının başında yan dal programına ise kayıtlı olduğu lisans programının en erken üçüncü, en geç altıncı yarıyılının başında başvurabilir.
b) Çift ana dal programına başvurabilmek için, lisans öğrencilerinin ana dal diploma programındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.72 olması, ana dal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralamasının en üst %20'sinde bulunması, ayrıca o yarıyıla kadar ana dal diploma programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması gerekir.
c) Ana dal diploma programındaki genel not ortalaması lisans programları için en az 4 üzerinden 2.72 olan ancak ana dal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralamasının en üst %20'sinde yer almayan öğrenciler; üniversiteye yerleştikleri yıldaki çift ana dal yapılacak programın taban puanına sahip olmak şartıyla başvuru yapabilirler.
d) Yan dal programına başvurabilmek için ise, lisans öğrencilerinin ana dal programındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.50 olması o yarıyıla kadar kendi lisans programında almış olduğu tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olması gerekir.
Adayların yukarıda belirtilen başvuru koşullarının yanı sıra, ilgili programlar için aşağıda belirtilen başarı sıralamalarını sağlamaları gerekir:
- Öğretmenlik programları için: İlgili puan türünde en düşük 800.000'inci sırada olma başarı şartı aranır.
- Mimarlık (Lisans) programları için: En düşük (SAY) 250.000'inci sırada olma başarı şartı aranır.
- Mühendislik (Lisans) programları için: En düşük (SAY) 300.000'inci sırada olma başarı şartı aranır.
- Tıp (Lisans) programı için : En düşük (SAY) 50.000'inci sırada olma başarı şartı aranır.
- İngilizce Yeterlik Koşulları
Türkçe programlarda öğrenim görüp, İngilizce bir programda çift ana dal/yan dal başvurusunda bulunacak öğrencilerden isteğe bağlı İngilizce hazırlık programını başarı ile tamamlayamamış veya Senato tarafından kabul edilen bir İngilizce yeterlilik belgesi bulunmayan öğrencilerin Yabancı diller yüksekokulu tarafından yapılacak İngilizce Yeterlik sınavında yeterli puan almaları gerekmektedir.
İngilizce programlarda öğrenim görüp, Türkçe bir programda çift ana dal/yan dal başvurusunda bulunacak uluslararası öğrencilerden TÖMER B2 seviye sertifikası bulunmayanlar Türkçe Yeterlilik Sınavında yeterli puanı almaları gerekmektedir.
Kurum içi yatay geçiş ve çift ana dal-yan dal başvuru, ilan ve kayıt tarihlerine ilişkin takvim aşağıdaki gibidir:
Başvuru Tarihleri | 26 Ağustos 2024 Pazartesi – 30 Ağustos 2024 Cuma
|
Sonuçların Web Sitesinde Duyurulması | 6 Eylül 2024 Cuma |
Kayıt Tarihleri (Asil)
| 9 Eylül 2024 Pazartesi – 11 Eylül 2024 Çarşamba |
Kayıt Tarihleri (Yedek) | 12 Eylül 2024 Perşembe– 13 Eylül 2024 Cuma |
- Başvuru Ekranına Yüklenecek Belgeler
a) Öğrenci Belgesi
b) Transkript / Not Durum Belgesi
c) ÖSYM Sonuç Belgesi (Üniversiteye yerleştiğinizi gösterir belge)
d) ÖSYM Sonuç Belgesi (Yerleştirilmeden önce ÖSYM'nin açıkladığı ve tüm puan türlerinizin yer aldığı puan belgeniz)
e) İngilizce Dil Yeterlilik Belgesi (İngilizce bölümlere başvurular için) İngilizce bölümlere kurum içi yatay geçiş ve çift ana dal-yan dal başvurusu yapan öğrenciler için üniversitemiz senatosu tarafından kabul edilen İngilizce yeterlilik belgelerinden biri.
Başvurular online olarak yapılacak olup, elden veya kargo ile başvuru kabul edilmeyecektir.
Başvuru esnasında sisteme yüklenen, kayıt anında teslim edilen ve diğer üniversiteden gönderilen belgeler arasında tutarsızlık tespit edilmesi halinde adayın kaydı iptal edilecektir.
- 1'Yeni Kullanıcılar' kısmından T.C Kimlik Numarası ve e-postanızı girerek gelen şifre ile 'Mevcut Kullanıcılar' alanından giriş yapmanız gerekmektedir.
Giriş işlemi sonrası gerekli bilgileri doldurarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. - 2Başvuru işlemini gerçekleştiren öğrenciler kayıt oldukları e-posta adreslerine gelen onay e-postasını kontrol ederek işlemin gerçekleştiğini teyit edebilirler.
- 3Durum değişikliklerinde sisteme kayıt olduğunuz e-posta adresi ve cep telefonunuz üzerinden iletişime geçilecektir. Lütfen tüm alanların eksiksiz ve doğru olduğundan emin olunuz.
- Adres ve İletişim Bilgileri
Haliç Üniversitesi
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, Rektörlük Binası, Zemin Kat
5. Levent Mahallesi, 15 Temmuz Şehitler Caddesi, No:14/12 34060 Eyüpsultan/İSTANBUL
Telefon: 0 (212) 924 24 44
E-posta: ogrenciisleri@halic.edu.tr