Tercih Dönemi Ne Zaman Başlıyor?
Skip Navigation LinksHaliç Üniversitesi Haberler Tercih Dönemi Ne Zaman Başlıyor ?

Tercih Dönemi Ne Zaman Başlıyor?

​​​​​​Tercih dönemi, her yıl milyonlarca genci hayallerindeki mesleğe ve üniversiteye bir adım daha yaklaştıran, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) sonuçlarının ardından başlayan önemli bir süreçtir. 2023 YKS sonuçları 20 Temmuz'da açıklanmış olup, adaylar artık tercih maratonunun start alması için geri sayıma başlamışlardır. İşte 2023 YKS tercih dönemi ve süreci hakkında bilinmesi gerekenler:

YKS Sınavı ve Tercih Dönemi​

​2023 yılında YKS sınavı, ÖSYM tarafından 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirildi. Adaylar, sınavın ardından 20 Temmuz'da sonuçları öğrendi ve tercih dönemi sürecine hazırlanmaya başladılar.

ÖSYM, her yıl olduğu gibi bu yıl da "YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu adayların kullanımına sunacak. Bu kılavuz, adayların hangi üniversite ve bölümleri tercih edebileceklerini gösteren bir rehber niteliğinde. Kılavuz, ÖSYM'nin resmi internet sitesi olan "osym.gov.tr" üzerinden yayımlanacak.​​

2023 YKS Tercih Tarihleri

​Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) sonuçlarının ardından tercih dönemi sürecinin başlaması, adaylar için yeni bir maratonun başlangıcı anlamına geliyor. 2023 yılında Üniversite tercihleri 28 Temmuz-08 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek.

Tercih dönemi süreci, adayların hedeflerini ve hayallerini belirledikleri, gelecekleri üzerinde büyük bir etkisi olan bir dönemdir. 11 gün sürecek süreçte, adayların ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden tercihlerini yapmaları gerekmektedir. Adayların 24 tercih hakkı bulunurken, bu tercihleri yaparken taban puanları ve tercih kılavuzunu dikkatlice incelemeleri büyük önem taşıyor.

Tercihlerini yaparken, adayların bölüm ve üniversite seçimlerini titizlikle yapmaları, ilgi alanları, yetenekleri ve hedefleri doğrultusunda karar vermeleri gerekmektedir. Bu süreç, adayların hem kendi gelecekleri hem de ülke geleceği açısından son derece kritiktir. Unutulmamalıdır ki, doğru tercihler sadece kişisel başarıyı değil, toplumsal kalkınmayı da doğrudan etkiler.​

Üniversite Kontenjanları

​2023 yılına dair üniversite kontenjanları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar tarafından açıklandı. Bu açıklama, adayların hangi üniversitelerin hangi bölümlerine ne kadar kontenjan ayrıldığını göstermekte ve adaylara tercih sürecinde önemli bir rehber sunmaktadır.
    1. Örgün Eğitim Kontenjanları: Bu yıl, örgün öğretimde ön lisans programları için 388 bin, lisans programları için 465 bin olmak üzere toplam 853 bin kontenjan belirlendi. Kontenjanların belirlenmesinde hem çağın gerekliliklerini hem de toplumsal ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğu belirtildi.
    2. Öğrenci Dağılımı: Yükseköğretim sistemimizdeki öğrenci dağılımı çeşitli şekillerde. 746 bin öğrenci vakıf yükseköğretim kurumlarında, 3 milyon 368 bin öğrenci devlet yükseköğretim kurumlarında örgün eğitim görmekte, 2 milyon 836 bin öğrenci ise açık öğretimde okumaktadır. Toplamda, yükseköğretimde 6 milyon 950 bin öğrenci bulunmaktadır.
    3. Toplam Kontenjan: Farklı nedenlerle ayrılan ek kontenjanlarla birlikte, toplam kontenjan 1 milyon 111 bine ulaşmıştır. Bu sayı, öğrencilerin üniversite eğitimi almak için sahip olduğu geniş bir yelpazeyi ifade eder.
    4. Yurt Dışı ve KKTC Kontenjanları: Yurt dışındaki üniversitelere ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki üniversitelere toplamda 15 bin civarında kontenjan ayrılmıştır. Bu kontenjanlar, yurt dışında eğitim almayı düşünen adaylar için önemli bir fırsatı temsil etmektedir.

Tüm bu kontenjan bilgileri, adayların tercih sürecini planlarken dikkate alması gereken önemli detayları içermektedir. Kontenjanların dağılımı ve genel durum hakkında daha fazla bilgi edinmek için YÖK'ün resmi internet sitesi ziyaret edilebilir.

YKS tercih dönemi, adaylar için büyük bir öneme sahip. Doğru tercihler yapabilmek için kılavuzları ve kontenjanları detaylıca incelemek, bölümler hakkında araştırma yapmak ve taban puanları göz önünde bulundurmak gerekiyor. Tüm adaylara, hayallerindeki üniversiteye giden yolda başarılar diliyoruz. Adaylar tercih sürecinin tüm detaylarına, ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden ulaşılabilecek.