Haliç Üniversitesi Haliç Araştırmaları Merkezi ve HEWACC UNESCO Kürsüsü'nün iş birliği ile 25 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirilen "Su Kültürü ve Mirası: Haliç Çalıştayı Disiplinlerarası Diyaloglar" çalıştayı, Haliç'in tarihi su kültürünü koruma ve sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlama hedefiyle düzenlendi.
Çalıştayın Onursal Başkanlığını Prof. Dr. Önder Küçükerman, Çalıştay Başkanlığını Doç. Dr. Jülide Edirne ve basın sözcülüğünü HEWACC UNESCO Kürsüsü Yönetici Eş Başkanı Yeşim Doran Taş (Şehir Plancısı/Yük. Mimar) üstlendi.
İki oturum halinde gerçekleşen çalıştay, Haliç Vadisi'nin çevresel, kültürel ve sosyal açıdan su mirasına katkılarını ele aldı ve bu mirasın korunması için gelecekteki çalışmalara öncülük etmeyi amaçladı. Ayrıca, iklim değişikliğinin su mirası üzerindeki etkilerine dikkat çekilerek daha sürdürülebilir bir dünya için alınması gerekenler tartışıldı.
Çalıştayın açılışını, Haliç Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve HEWACC UNESCO Kürsüsü Başkanı Doç. Dr. Jülide Edirne gerçekleştirdi. Edirne, çalıştayın amacının Haliç'in eşsiz su kültürü mirasını koruma çabalarını güçlendirmek ve bu konuda disiplinlerarası bir iş birliği zemini oluşturmak olduğunu ifade etti.
Ardından söz alan Onursal Başkan Prof. Dr. Önder Küçükerman, Haliç'in tarihi ve kültürel gelişiminden bahsetti. Haliç kıyılarındaki kuzey ve güney hatlarının özelliklerini ve farklılıklarını dile getirirken, bu alanların İstanbul'un sosyal ve ekonomik yapısındaki kritik rolünü vurguladı. Ayrıca UNESCO kürsüsünün hem Haliç Üniversitesi hem de İstanbul için stratejik önem taşıdığını belirtti.
İstanbul Tarihi Alanları Alan Başkanı M. Mustafa Tural yaptığı konuşmasında, tarihi yarımadanın yönetim planlarından bahsetti ve güncellenmesi konusunda yapılan çalışmaları ve UNESCO'nun bu konudaki taleplerini aktardı. Tarihi Yarımada'nın üstün evrensel değer beyanının yapılması ile ilgili yapılan çalıştaylara değinerek, İstanbul'un her zaman UNESCO'nun gündeminde olduğunu belirtti.
Etkinlik, dört oturum şeklinde düzenlendi:
-
1Haliç'te Su Kültürünün Yarattığı Miras
-
2Tarihi Su Kültürünün Korunması ve Tehditler
-
3Haliç'in Su Kültürü İzinde: Mirasın Korunması Üzerine Disiplinlerarası Yaklaşımlar
-
4Değerlendirme Oturumu
Doç. Dr. Jülide Edirne, etkinlikte sunulan içeriklerin bir rapor ve belgesel haline getirileceğini, çalıştay kurulunun üç ay içinde yeniden toplanarak süreci değerlendireceğini açıkladı. Çalıştayın sonunda katılımcılara Prof. Dr. Önder Küçükerman, "Türk Sanayi ve Tasarım Mirasının Ana Ekseni Altın Boynuzun Altın Zinciri Haliç" isimli kitabını katılımcılara hediye ederek imzaladı.