KADEM ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğiyle 8-9 Kasım 2024 tarihlerinde düzenlenen "Yapay Zeka ve Kadın" konulu zirve, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Haliç Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Zirveye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, akademisyenler, iş dünyası temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarından birçok isim katıldı.
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 yıl boyunca kadınların eğitim, iş ve toplumsal hayata katılımlarını artırmaya yönelik atılan adımlara değindi. Erdoğan, "Kadınların eğitim haklarının önündeki tüm engelleri kaldırdık ve pozitif ayrımcılığı anayasa kuralı haline getirdik. Gelecekte de nerede hata varsa düzeltecek, gerekli adımları kadınlarla birlikte atacağız." diye konuştu.
Kadınların krizlerden ve savaşlardan orantısız şekilde etkilendiğine dikkat çeken Erdoğan, Gazze'de yaşanan insani trajediye de vurgu yaptı. "Gazze'deki soykırım kadar kadınların hedef alındığı bir savaş hatırlamıyoruz. Kadınların ve çocukların maruz kaldığı zulme karşı uluslararası toplumun harekete geçmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş konuşmasında, dijitalleşen dünyada kadınların teknoloji, inovasyon ve yapay zeka alanlarında daha aktif roller üstlenmesinin önemine dikkat çekti. Bakan Göktaş, Kadınların ve kız çocuklarının dijital becerilerle güçlendirilmesi, geleceğin iş dünyasında daha etkin olmalarının sağlayacağını vurguladı. Bu amaç için kadınları her zaman destekleyeceklerinden bahsetti.
Açılış töreninde konuşan KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, KADEM'in 2013 yılından bu yana kadınların fırsat eşitliği temelinde toplumsal hayata dengeli katılımını sağlamayı hedeflediğini belirtti. Kadına yönelik şiddetle mücadelede hukuki süreçlere aktif olarak dahil olduklarını ve ulusal ve uluslararası düzeyde kadın hakları için çalıştıklarını vurguladı. Gümrükçüoğlu, sürdürülebilir bir eşitlik için yapay zeka teknolojilerine yönelik ön yargıların tespit edilmesi ve verilerin daha adil bir şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti.
6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi kapsamında Haliç Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlik, kadınların yapay zeka ve dijitalleşen dünyada daha güçlü ve etkin bir konuma ulaşmasını hedefleyen öneriler ve çözüm yolları sunarak önemli bir farkındalık oluşturdu. Zirvede öne çıkan fikirler, Türkiye'nin bu alandaki öncü rolünü pekiştirmesi adına anlamlı bir adım olarak değerlendirildi.