Mavi Diploma Nedir?
Skip Navigation LinksHaliç Üniversitesi Haberler Mavi Diploma Nedir?

Mavi Diploma Nedir?

• ​​​​​​​​​​​Mavi Diploma Nedir? Nerelerde Kullanılır?​​​​​
1999 yılında 29 Avrupa ülkesinin ortak imzasıyla başlayan Bologna süreci, 2001 yılında Türkiye'nin ve ilerleyen yıllarda bazı diğer Avrupa ülkelerinin katılımıyla günümüzdeki şeklini almış ve Avrupa'da yüksek öğretim sistemlerinin karşılaştırılabilir ve uyumlu hale gelmesini sağlamıştır. Üye ülkeler tarafından verilen eğitim, Mavi Diploma adı verilen diploma eki ile belgelendirilmektedir. Mavi diploma, üniversite tarafından verilen eğitimin, diğer Avrupa ülkeleri tarafından tanınmasını ve derecelendirilmesini sağlar.

Mavi diploma, ülkemizde uygulanmaya başlandığı yıl itibariyle hem devlet hem de özel vakıf üniversitelerince kabul görmüş ve sayısı her geçen gün artan değerli üniversiteler tarafından mavi diploma, mezunlarına diploma eki olarak ve
rilmeye başlanmıştır. Mavi diploma, tek başına diploma yerine geçmemekle birlikte, verilen eğitimin temel esaslar çerçevesinde Avrupa eğitim alanına uygun olduğunu ifade eder. Diplomaya ek olarak düzenlenir ve dili İngilizcedir.

Eğitimlerine Avrupa'nın farklı ülkelerinde devam etmek ya da lisansüstü eğitim programları için Avrupa üniversiteleri arasından seçim yapmak isteyenler için Mavi Diploma veren üniversiteler, iyi bir başlangıç olacaktır. Bir özel ya da devlet üniversitesinin mavi diploma verip vermediği bilgisine okulun resmi kanalları üzerinden ulaşabilmek mümkündür.
  • ​​​​​Mavi Diploma Ne İşe Yarar?​​​​​
Mavi diplomanın avantajları, özellikle eğitim ya da çalışma hayatına farklı Avrupa ülkelerinde devam etmeyi planlayanlar için oldukça fazladır. Mavi diploma;

• Derece programlarının kolaylıkla karşılaştırılabilmesine imkan tanır.
  • Öğrenci hareketliliği sağlar.
  • Öğrencinin almış olduğu derslerin içerik olarak net bir şekilde ifade edilmesini sağlar.
  • Kalite güvencesi oluşturur. Verilen eğitimin üye diğer ülke okullarının eğitimleri ile benzer kaliteyi yakalaması sağlanır.
  • Üniversiteler arası proje ve araştırma iş birliklerinin oluşmasına zemin hazırlar.​

Mavi diploma bu genel avantajlarının yanı sıra, kişilere bazı özel avantaj ve fırsatlar sunar. Eğitimin belirli bir seviyesinde, ülke ve okul değiştirerek eğitim hayatına yön vermek isteyen öğrenciler, mavi diploma sayesinde halihazırda tamamlamış oldukları dersleri saydırarak, kayıp ve kesinti yaşamadan eğitimlerine farklı bir Avrupa ülkesinde devam etme şansı yakalar. Yine aynı şekilde, mezuniyet sonrası yüksek lisans ya da iş fırsatları ile Avrupa ülkelerine gidecek öğrencilerin, diploma denkliği sayesinde sorunsuz bir şekilde kariyer planı yapmasına yardımcı olur.

• ​​​​​Mavi Diploma Hangi Ülkelerde Geçerlidir?​​​​​
​Mavi Diplomanın geçerli olduğu ülkeler açısından en güncel sonuca, European Higher Eduation Area (EHEA) resmi internet sayfasından ulaşmak mümkündür.  Görüşmelerin hala devam ettiği Avrupa ülkeleri hariç olmak üzere, Mavi Diplomanın geçerli olduğu ülkeler;

• Almanya
  • Avusturya