Dijital Okuryazarlık Nedir?
Skip Navigation LinksHaliç Üniversitesi Haberler Dijital Okuryazarlık Nedir?

Dijital Okuryazarlık Nedir?

  • ​​​​​​​​​​Dijital Okuryazarlık Nedir?​​​​​
​Bilgisayarlardan akıllı telefonlara, tabletlerden internet ve tüm diğer dijital teknolojilere kadar, kişilerin modern teknoloji ve dijital ile etkileşimi dijital okuryazarlık çerçevesinde değerlendirilir. Dijital okuryazarlık, bireylerin dijital dünyada bilgiye erişimini, bu bilgileri eleştirel şekilde süzgeçten geçirmesini ve güvenli iletişim kurma yeteneklerine sahip olmasını içerir.

Teknolojinin hızlı gelişimi nedeniyle, dijital okuryazarlık giderek önem kazanmaktadır. Dijital teknolojilerle iletişim kurma yeteneği, kişilerin hem sosyal ilişkilerinde hem de iş hayatları dahil olmak üzere yaşamlarının hemen her alanında başarılı ve yaratıcı olmalarına yardımcı olur.
  • ​​​​​Dijital Okuryazarlık Becerileri Nelerdir?​​​​​
Dijital okuryazarlık, her farklı teknoloji için farklı özel yetenekler gerektirmekle birlikte, aslında temel bazı beceriler içerir.

​Temel bilgisayar bilgisi, bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon kullanımı için yeterli düzeyde temel bilgi içerir ve dijital okuryazarlık becerileri arasında en temel gerekliliklerdendir.
İnternet kullanımı, dijital okuryazarlık açısından temel gereklilikler arasındadır. İnternet üzerinde bilgi arama, siteler arasında gezinme ve elektronik posta kullanımı gibi temel bilgiler içerir.
Dijital güvenlik bilgisi, her türlü kişisel alan ve hesabın güvenliği için gerekli güçlü parolaları oluşturma ve zararlı yazılımlardan korunacak uygun altyapıyı sağlamayı içerir.
Eleştirel bakış; dijitalden elde edilen her türlü bilginin doğruluk yönünden sorgulanması anlamını taşır.
Dijital iletişim yeteneği, Elektronik posta hesapları başta olmak üzere, sosyal medya ve diğer dijital iletişim araçları üzerinden yapılacak sağlıklı iletişim için, en az temel düzeyde bilgi gerekliliğini ifade eder.
İçerik üretimi ve yaratıcılık becerisi, blog yazma, video düzenleme ya da grafik tasarım gibi dijital içerikler oluşturma yeteneklerini ifade eder.
​Medya okuryazarlığı da dijital okuryazarlık becerileri arasında yer alan önemli noktalardandır.​
  • ​​​​​Dijital Okuryazarlık Neden Önemlidir?​​​​​
Günümüz dünyasında dijital platformlar, gündelik yaşamın idamesi, iş ve sosyal hayatın kolaylaştırılması gibi konularda tüm yaşlar için önemli yardımcılardandır. Hayatın her alanında kullanılan dijitale olabildiğince uyum sağlamak ve ondan optimum seviyede faydalanabilmek ise dijital okuryazarlık becerileri sayesinde mümkün olabilmektedir. Dijital okuryazarlık;
  • Bilgi erişimini kolaylaştırmak,
  • İletişim sürecini hızlandırmak ve kolaylaştırmak,
  • Mesleki ilerlemeye katkıda bulunmak,
  • Çevrimiçi güvenliği sağlamak,
  • Yaratıcılığı teşvik etmek gibi nedenlerle hemen tüm yaşlar için önemlidir.​​​
  • ​​​​​Dijital Okuryazarlık Nasıl Geliştirilir?
​Dijital okuryazarlık konusunda ilerleme göstermek temel olarak kişisel gelişimle mümkün olabilmektedir. Online kurs, seminer ve eğitim videoları sayesinde, dijital okuryazarlık konusunda kendinizi geliştirebilmeniz mümkündür. Yine internetten bulabileceğiniz indirilebilir kaynaklar ve bazı özel kurslar sayesinde, dijital konusunda eksikliklerinizi kolayca tamamlayabilirsiniz. Dijital teknolojilerde günlük hayatınızda daha sık yer vererek, pratik yapma sürenizi artırabilirsiniz. Bilgisayar programları kullanarak projeler oluşturmak ya da internet kaynaklarından bilgi araştırması yapmak, pratik açısından size yardımcı olabilir. Güvenli internet kullanımı ile ilgili bilginizi geliştirmeniz, şifre ve parola kullanımında güvenlik kriterlerine tam uyum göstermeniz de bu alanda yetenek geliştirmenizi destekleyebilir. Son olarak, eleştirel düşünce ile dijitalden daha doğru ve güvenli bir şekilde faydalanabileceğinizi unutmamalı ve kaynak taraması ve eleştirel yaklaşım gibi konularda kendinizi geliştirmeye odaklanmalısınız.​