I. Haliç Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı (HEPP) ve Akademik Yıl Başında Yapılan Sınavlar

  • HEPP tüm öğrenciler için zorunlu mu?
HEPP, eğitim dilinin tamamen veya kısmen İngilizce olduğu bölümlere kayıtlı öğrenciler için “zorunlu"dur. Türkçe eğitim veren bölümlere kayıtlı öğrencilerin, HEPP'e katılmak istemeleri halinde, kayıt sırasında Öğrenci İşleri'ne bilgi vermeleri gerekmektedir.
  • HEPP ne kadar sürer?
HEPP bir yıl sürer ve 4 modülden oluşur. Her modül 8 hafta sürer. B2 seviyesindeki öğrenciler yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. B2 seviyesini güz döneminde, bahar döneminde veya yaz okulunda okuyabilirler.
  • HEPP'ten nasıl muaf olabilirim?
HEPP'ten muaf olmak için:

  1. Haliç Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı Yeterlik Sınavından (HEPPTEST) en az 60/100 puan almak
  2. ÖSYM'den en az 65 YDS/YOKDIL puanı almak
  3. TOEFL'dan iBT en az 78 puan veya PTE'den 67 puan almak
HEPPTEST, 60/100; YOKDİL/YDS, 65; TOEFL iBT, 78; PTE, 67


Güncel denklik tablosu için aşağıdaki ÖSYM veya HEPP web sitelerini ziyaret edebilirsiniz:

http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2016/GENEL/EsdegerlikTablosu25022016.pdf

https://www.halic.edu.tr/tr

  • Başka bir üniversiteden Hazırlık Okulu diploması almışsam HEPP'ten muaf olabilir miyim?
Başka bir üniversiteden öğrenim gören ve CEFR'ye göre B2 düzeyinde diplomasını almış olan öğrenciler HEPP'ten muaf tutulabilir (Öğrenciler resmi belgeleri vermeye hazır olmalıdır ve belgeler en fazla 3 yıl geçerlidir).
  • HEPP'ten muaf olmak için hangi sınavlara girmem gerekiyor?
Her öğrenci önce Haliç Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı Yerleştirme Sınavına (HEPPLACE) girmek zorundadır, daha sonra B2 (CEFR) seviyesine yerleştirilirse Haliç Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı Yeterlik Sınavı'na (HEPPTEST) girmeye hak kazanır.
  • Seviye belirleme sınavı nedir? Seviye belirleme sınavına girmek zorunlu mu (HEPPLACE)?

HEPPLACE bir başarı testi değildir. HEPPLACE'in birincil amacı, öğrencilerin İngilizce seviyelerini belirlemektir. HEPPLACE dil bilgisi ve kelime bilgisi bölümlerinden oluşan çoktan seçmeli bir sınavdır. Sonuçlar HEPP'in internet sitesinde duyurulur. HEPPLACE sonuçlarına göre öğrenciler seviyelerine uygun sınıflara yerleştirilir. 60 ve üzeri puan alan öğrenciler yeterlik sınavına (HEPPTEST) girmeye hak kazanırlar.

Daha fazla bilgi için ziyaret edin: https://www.halic.edu.tr/tr

    • HEPPLACE'in tarih, saat ve yeri ile ilgili bilgileri nereden bulabilirim?

Seviye belirleme sınavının tarihi ile ilgili bilgiler o akademik yılın Yabancı Diller Yüksekokulu Akademik Takviminde yer alır. Sınavla ilgili daha detaylı bilgi HEPP resmi internet sitesindeki “Duyurular" sayfasında yer almaktadır. (https://www.halic.edu.tr/tr)

    • HEPPLACE'de hangi bölümler var?

HEPPLACE, okuma, kelime bilgisi, dinleme ve dil bilgisi bölümlerinde çoktan seçmeli sorulardan oluşur.

    • Seviye belirleme sınavının sonucunu nasıl öğrenebilirim?

Akademik Yıl başında yapılan Seviye Tespit Sınavınızın sonucunu HEPP resmi internet sitesinde yer alan “Duyurular" sayfasına tıklayarak; https://www.halic.edu.tr/tr

    • Yeterlik sınavına girebilmek için seviye tespit sınavından almam gereken asgari puan nedir?

100 üzerinden 60 net puan alan öğrenciler yeterlilik sınavına girmeye hak kazanırlar.

  • Yeterlilik testi (HEPPTEST) nedir?
HEPPTEST, öğrencilerin İngilizce yeterliliklerini değerlendiren bir sınavdır. Akademik Yıl başında yapılan seviye tespit sınavında başarılı olan öğrenciler, yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. 60/100 ve üzerinde puan alan öğrenciler hazırlık programından muaf tutularak fakülte eğitimlerine başlayabilirler.
  • Akademik Yıl başında yapılan yeterlik sınavının (HEPPTEST) tarih, saat ve yer bilgilerine nereden ulaşabilirim?
Yeterlilik testinin tarih, saat ve yeri ile ilgili bilgilere HEPP web sitesinden ulaşılabilir: https://www.halic.edu.tr/tr

    • HEPPTEST geçme notu nedir?

Gerekli minimum geçme notu 100 üzerinden 60'tır.

    • HEPPTEST'in bileşenleri nelerdir?

Yeterlik sınavı iki bölümden oluşmaktadır.

BÖLÜM 1 – ALIMLAYICI BECERİLER
BÖLÜM 2 – ÜRETKEN BECERİLER

    • Yeterlik sınav sonucumu nasıl öğrenebilirim?

Yeterlik sınavınızın sonucunu Yabancı Diller Yüksekokulu'nun web sayfasındaki “Duyurular"a tıklayarak öğrenebilirsiniz (https://www.halic.edu.tr/tr).

    • HEPPTEST'e nasıl hazırlanabiliriz? HEPPTEST için çalışırken hangi kitapları kullanabilirim?

KPDS, TOEFL, YDS/e- YDS/YÖKDİL, CAE sınavlarına veya herhangi bir yeterlilik sınavına yönelik kitaplar faydalı olacaktır.

Sınavda belirli dil yapılarından ziyade üretim becerileriniz değerlendirilecektir. Sınavın bileşenleri hakkında bilgi almak faydalı olabilir. HEPPTEST hakkında daha fazla bilgi ve örnek sorular için https://www.halic.edu.tr/tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

  • Sınav notumla ilgili bir sorun olduğunu düşünürsem ne yapabilirim?
Öğrenciler HEPP yönetimine dilekçe verebilirler. Tüm itirazlar, sınav sonuçlarının ilanından itibaren üç (3) gün içinde yazılı olarak yapılmalıdır.
  • HEPP yönetimine dilekçe veya itirazda bulunmak istiyorum. Örnek formları ve dilekçeleri nerede bulabilirim?
Tüm form ve dilekçelere HEPP resmi internet sitesinden veya HEPP Sekreterliği'nden ulaşabilirsiniz.

II. Eğitim Sistemi, Sınavlar ve Devam
  • HEPP'te eğitim sistemi nedir?
HEPP'te İngilizce eğitimi, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı'nın (CEFR) A1, A2, B1 ve B2 seviyelerinde modüler sisteme dayanmaktadır. HEPP'te bir akademik yıl, her biri 8 haftalık 4 modülden oluşmaktadır. HEPPLACE sonuçlarına göre, öğrencilerimiz uygun seviyelerine yerleştirilir: A1, A2, B1 veya B2.

Bir öğrencinin, o modülün modül sonu sınavına (MET) girmeye hak kazanabilmesi için okulun devam şartlarına uyması gerekir. Ayrıca öğrencinin bir üst seviyeye geçebilmesi her bir modülü en az 60/100 genel notla başarıyla tamamlayıp MET'e girmeye hak kazanması gerekir.

  • Neden Modüler Sistem?
Modüler sistem, değişikliklere hızlı tepki veren esnek bir yapıya sahiptir. Modüler sistemin arkasındaki mantık, öğrencinin kendi hızında ilerlemesine ve başarısından anında haberdar olmasına izin vermesidir. Sistem aynı zamanda öğrenen gelişiminin daha kısa sürede yakından izlenmesine olanak sağlayarak dil eğitimimizin kalitesine de katkıda bulunuyor.
  • HEPP'te devam zorunluluğu var mı? Maksimum limiti aşarsam ne olur?
Evet, HEPP'te düzenli katılım zorunludur. Her seviyede öğrenim gören öğrenicilerin, o modülün sonunda verilen Modül Sonu Sınavını (MET) almaya hak kazanabilmeleri için her modüldeki devam şartlarını yerine getirmeleri gerekir. Öğrenciler, ana eğitmenleri (MI) yardımıyla bilgilendirilerek derse katılımlarının takip edilmesinden sorumludur.

Her modülde devamsızlık üst sınırı, raporlu veya raporsuz o modülün toplam ders saatinin %20'sidir.

  • Devamsız olarak işaretlenmemek için sağlık raporu almak mümkün müdür?
Hayır, sağlık raporunuz olsa bile yok olarak işaretlenirsiniz. Hastalık nedeniyle alınan raporlar devamsızlıktan düşülmez.

Üniversite tarafından kabul edilen bu raporlar ancak HEPP yönetiminin değerlendirilmesi ile geçerlidir.

  • Bir öğrenci bir kursa geç kalırsa ne olur?
Hiç kimse eğitim hakkından yoksun bırakılamaz. Bu nedenle geç gelenler sadece ilk dersin ilk 5 dakikasında, yani 10.00 – 10.05 arasında sınıfa girebilirler, ancak yine de yok olarak işaretlenirler.
  • Notlarımı ve devam durumumu nasıl takip edebilirim?
Ders notlarınızı ve yoklama durumunuzu ana eğitmeninizin yardımıyla kontrol edebilirsiniz.
  • Sınıf değişikliği talep edilebilir mi?
Dersler bazı akademik ilkelere ve fiziki koşullara göre düzenlenir. Bu nedenle, olağanüstü durumlar dışında bu tür talepler HEPP yönetimi tarafından kabul edilmemektedir. Olağanüstü durumlar, zamanında ve ihtiyatlı bir şekilde ele alınır. Örneğin; olağanüstü durumlar, ilaç tedavisi gören öğrencileri içerebilir ancak bunlarla sınırlı değildir.
  • Kaçırdığım sınavların mazeretlerini alabilir miyim?
QUİZ VEYA TASK İÇİN HERHANGİ BİR TELAFİ YOKTUR. Öğrenciler, sundukları sağlık raporunun HEPP yönetimi tarafından kabul edilmesi koşuluyla Modül Ara Sınavı (MMT) ve/veya Modül Sonu Sınavı (MET) için mazeret sınavına girebilirler. Sağlık raporları, kesinleştiği tarihi takip eden üç (3) iş günü içinde HEPP Sekreterliği'ne teslim edilmelidir.
  • Online derslerde ve sınavlarda teknik sorunlarla karşılaşırsam ne yapmalıyım?
Öğrenciler, iddialarını kanıtlamak için sorunlarının bir videosunu kaydetmeli ve/veya yasal belgeler sağlamalıdır. Ancak bu koşul yerine getirildiğinde mazeret sınavına girme hakkı verilir.

III. Oryantasyon

  • Haliç Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı'nda (HEPP), Öğrencilerle Oryantasyon Toplantısına katılım zorunlu mudur?
Öğrencilerle Oryantasyon Toplantısı, HEPP hakkında detaylı bilgi verdiği için katılım zorunludur. Öğrencilerle Oryantasyon Toplantısı'nda HEPP ile ilgili tüm bilgiler detaylı olarak verilecek ve öğrencilerin merak ettiği tüm konular cevaplanacaktır. Oryantasyona katılmazsanız, kurallar, yönetmelikler ve karşılamanız beklenen şartlar gibi akademik konularda önemli bilgileri kaçırabilirsiniz. Öğrencilerle Oryantasyon Toplantısının tarih ve saati HEPP resmi web sitesi “Duyurular" sayfasında duyurulacaktır.

https://www.halic.edu.tr/tr


IV. Türkçe Eğitim Veren Bölümler
  • Türkçe eğitim veren bölümlere kayıt yaptıran öğrenciler HEPP'e katılabilir mi?
Evet. Bu öğrenicilerin programa katılmak istediklerini belirten “İngilizce Hazırlık Katılım Başvuru Formu"nu kayıt sırasında doldurmaları gerekmektedir. Bu formu dolduran öğreniciler, HEPP ile ilgili tüm hüküm ve koşulları kabul etmiş sayılırlar. Bu formu doldurmayan veya doldurmak istediğini belirtmeyen öğreniciler kabul edilmeyecek ve ilgili bölümlerine atanacaktır.
  • İngilizcenin isteğe bağlı olduğu bölümlere kayıtlı öğrenciler için HEPP'e katılmanın ve başarıyla tamamlamanın avantajları nelerdir?
HEPP, öğrencilere aşağıdakiler gibi çeşitli fırsatlar sunar:
  • HEPP'e devam eden ve başarıyla tamamlayan öğreniciler, öğrendikleri İngilizceyi akademik ve mesleki eğitimleri ile birleştirdiklerinde sektörlerinde büyük talep göreceklerdir,
  • ERASMUS ve World Exchange gibi öğrenci değişim programları ile yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrenciler, İngilizce yeterlilik sınavını geçmeye bir adım daha yakın olacak ve gittikleri ülkelerde akademik ve sosyal yaşamlarında diğerlerinden bir adım önde olacaklardır. İngilizce yeterlilikleri ve aktarılabilir 21. yüzyıl sosyal becerileri,
  • Bu öğrenciler staj için bir şirkete başvurduklarında, İngilizce yeterlilikleri ve aktarılabilir 21. yüzyıl sosyal becerileri nedeniyle tercih edilmeleri daha olasıdır.

 
V. Yaz Okulu
  • HEPP'te Yaz Okulu var mı?
Evet, akademik yılın beşinci ve son modülü olarak B2 seviyesi için 8 haftalık Yaz Okulu bulunmaktadır. Yaz Okulu sayesinde öğrenciler bir akademik yılda HEPP'i bitirebilirler. Yaz Okulu, öğrencilere gerekli becerileri kazandırıp ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olup fakülte eğitimlerine devam etmeleri için tasarlanmıştır.
  • Yaz Okulu ücretsiz mi?
Öğrencilerin, Muhasebe Ofisi ve Öğrenci İşleri ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.
  • Yaz Okulu'na kimler katılmalı?
B2 düzeyinde başarısız olanlar ve/veya B1 düzeyi modülünü başarıyla tamamlayanlar, İngilizce öğrenim sürecini bir akademik yılda bitirmek için Yaz Okulu'na katılabilirler.
  • Yaz Okulu ne zaman başlar ve ne zaman biter?
Öğrencilerin, web sitemizde yıllık olarak yayınlanan akademik takvimi kontrol etmeleri gerekir.

https://www.halic.edu.tr/tr

  • Yaz Okulu'nu başarıyla tamamladıktan sonra HEPPTEST'e girmek hala zorunlu mu?
Evet. Yaz Okulu sonunda öğrencilerin en az 60/100 puanla HEPPTEST'i geçmeleri gerekir. Yaz Okulu sonunda yapılan HEPPTEST ile ilgili detaylar, Yaz Okulu'na devam eden öğrenciler için web sitemizde zamanında duyurulmaktadır.
  • Yaz Okulu'nu başarıyla bitiremezsem veya Yaz Okulu sonunda HEPPTEST'ten kalırsam ne olur?
Her seviyeden, HEPP'e önceki akademik yıldan kayıtlı tüm öğrenciler, yeni akademik yılın başında düzenlenen HEPPTEST'e girme hakkına sahiptir. Tekrar başarısız olmaları durumunda HEPP'teki akademik başarılarına ve önceki seviyelerine göre yeniden HEPP sınıflarına yerleştirilecektir.

ÖRNEK SINAV DOKÜMANLARI (HEPPTEST)