Makine mühendisliği; temel fizik prensipleri ve malzeme teknolojileri kullanarak mekanik sistemlerin tasarımı, analizi, imalatı ve bakımı ile ilgili çalışmalar yapan ve fiziksel olay ve durumları matematiksel olarak modellemek suretiyle problemlere analitik çözümler sunabilen elemanlar yetiştiren bir mühendislik dalıdır. Temel mühendislik dallarından biri olan makine mühendisliğinin önemi, teknolojik gelişmelere paralel olarak artmaktadır.
Bu bölümden mezun olanlar her türlü mekanik ve enerji sistemlerinin tasarım ve imalatı; ısıtma-soğutma, iklimlendirme ve havalandırma sistemleri; sıhhi tesisat, gaz tesisatı, yangın tesisatı ve asansör tesisatı; otomotiv sanayi ve taşıt araçları yapımı; bakım ve onarım; mekatronik, robotik ve biyomekanik alanlarında çalışabilirler. Ayrıca, bu elemanların kendi adlarına işyeri açma olanakları da vardır.
Üniversitemiz Makine Mühendisliği Bölümü, 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında başlamış olduğu eğitim-öğretim faaliyetlerini ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak sürdürmektedir. Şöyle ki, öğrencilerimizin bu bölümden Makine Mühendisi unvanı ile mezun olabilmeleri için öngörülen sayıda teorik ders, uygulama ve laboratuvardan başarılı olmaları ve 30’u üretim, 30’u da mühendislik olmak üzere toplam 60 iş günü staj yapmaları gerekmektedir.