Endüstriyel Tasarım

Günümüzde Endüstriyel Tasarım, yalnızca ürün tasarımını değil, sistem, hizmet ve deneyim tasarımını da içeren geniş bir tanıma sahiptir. Bu kapsamı 2015’te kabul eden Dünya Tasarım Organizasyonu, endüstriyel tasarımı “inovasyon gelişimini besleyen, iş başarısını yaratan ve daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayan stratejik bir sorun çözme süreci” olarak ifade etmektedir.

Bölümümüzün temel amacı, Türkiye endüstrisinin bugün ve gelecekteki istek ve gereksinimlerine cevap verebilecek, özgün düşünceli, çağdaş tasarımcılar yetiştirmektir. Katma değer oluşturacak, özgün, ihraç edilebilir ürün tasarımlarının hayata geçirilmesi ülkemiz için önemlidir.

Bölümümüz, çağın gerektirdiği teknolojik ilerleme ve yenilikler ile paralel ancak ülkemizin zengin kültür mirasına sahip koruma ve sürdürme hedefli bir eğitim anlayışı belirlemektedir.

Lisans eğitimi müfredatında temel olarak tasarım ve ürün geliştirme, teknik çizim ve görsel anlatım, bilgisayarla tasarım, tasarımın prototip haline getirilmesi, malzeme ve üretim yöntemleri, ergonomi, pazarlama, fikri haklar ve tasarım tarihi bulunur. Öğrenciler ayrıca, pek çok farklı tasarım alanına yönelik dersler alarak deneyim edinirler, teknik gezilerle üretime yönelik bilgilerini artırırlar.

Bölümümüz mezunları, endüstriyel yönetim kuruluşlarında tasarımcı, tasarım yöneticisi olarak çalışabilecekleri gibi, kendi özel tasarım bürolarını kurarak tasarım, uygulama, denetim ve tasarım danışmanlığı hizmetleri sunabilirler. Ek eğitimlerle bilirkişilik ve ortaöğretimde Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliği yapabilirler.

Vizyon

Bölümümüz bünyesinde öncelikli hedefimiz eğitim alan öğrencilerimizi hem disiplin hem meslek anlayışı olarak bilinçli ve yetkin tasarımcılar olarak yetiştirip, onları ulusal ve uluslararası düzeyde tanınır, doğaya ve çevreye saygılı, nitelikli akademisyen ve tasarımcılar olarak yetiştirmektir.

Misyon

Bölümümüzün vizyonu doğrultusunda;

  • Öğrencileri meslek hayatlarında ihtiyaç duyacakları teknik ve teorik bilgi ile donatmak
  • Ülkemizin zengin kültürel mirasını koruyan ve kullanan tasarımcılar yetiştirmek
  • İnovasyon ve yenilikleri takip ederek ülkemize katma değer sağlayacak tasarımcılar yetiştirmek.
  • Çeşitli disiplinler ile iş çıkarları arasında köprü kuran, ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri birlikte gözeterek daha iyi yaşam kalitesi geliştirip, çözüm sunabilen tasarımcılar yetiştirmektir.