Hocalarımızdan İstanbul’un Kültürel Mirasına Katkı

Skip Navigation LinksHaliç Üniversitesi Haberler Hocalarımızdan İstanbul’un Kültürel Mirasına Katkı

​​​​​Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili'nin editörlüğünü üstlendiği ve İstanbul Ticaret Odası tarafından yayımlanan Yüzyılın İstanbul'u kitabı, okuyucularıyla buluştu.

Kitapta, "Tarihî İstanbul ve Arkeoloji", "Ekonomik ve Siyasî Hayat", "Şehir ve Sosyal Hayat" ile "Kültürün Başkenti" başlıkları altında toplam 37 yazı yer alıyor. Eser, siyaset, ticaret, ekonomi, sağlık, arkeoloji, müzecilik, sahaflık, sanayi, spor, turizm, şehircilik, radyo-televizyon ve sinema, geleneksel sanatlar ile İstanbul mutfağı gibi pek çok alanı detaylı bir şekilde ele alıyor.

Eserin "Kültürün Başkenti" bölümüne, üniversitemizin akademisyenleri makaleleriyle katkıda bulundu. Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Önder Küçükerman, Ehl-i Hireften Alamet-i Fârikaya Tasarım başlıklı yazısında, Osmanlı Devleti'nin Topkapı Sarayı'nda yaşayan ilk tasarımcılarının hikayesini, Ehl-i Hiref teşkilatını ve bu teşkilatın İstanbul'un sanat ve zanaat mirasına katkılarını detaylarıyla anlattı.

Konservatuvar Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Murat Salim Tokaç ve Arş. Gör. Murathan Yusufoğlu ise "Mûsikî ve İstanbul" başlıklı yazısında, Osmanlı'nın son döneminde başlatılan ve Cumhuriyet döneminde de devam eden reform hareketlerinin müzik üzerindeki etkilerini inceledi. Reformların, Cumhuriyet dönemi müzik kurumları ve politikaları üzerindeki yansımaları, müziğin yüzyıl boyunca geçirdiği değişimleri ele alındı.

Yüzyılın İstanbul'u, İstanbul'un çok yönlü kültürel, ekonomik ve sosyal mirasını geniş bir perspektifle ele alıyor. Haliç Üniversitesi akademisyenlerinin bu esere katkıları, hem tasarım hem de müzik alanlarında şehrin tarihî ve sanatsal değerlerini öne çıkararak İstanbul'un kültürel mirasına ışık tutuyor. Bu çalışmalar, kentin tarihine olan akademik ve sanatsal ilginin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor./p>