Beslenme ve Diyetetik
Bölüm/Ana Bilim Dalı:
Beslenme ve Diyetetik
Prof.Dr. FİLİZ AÇKURT
Sağlık Bilimleri Y.O. Müdürü / Sağlık Bilimleri Yüksekokulu / Beslenme ve Diyetetik


Kişisel Bilgiler
DOĞUM YERİ / TARİHİ
:
Ankara / 25.03.1951
MEDENİ DURUMU
:
Evli , 2 çocuklu
İŞ ADRESİ
:
TEL
:
2123430878 Dahili:
FAKS
:
2123430887
E-POSTA
:
Eğitim Bilgileri
LİSANS
:
Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 1968-1972
YÜKSEK LİSANS
:
DOKTORA
:
Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümü (Doktora konusu: Havuç ve ıspanak karotenlerinin karaciğerden sağlanan
DOÇENTLİK
:
Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı, 1991-2000
PROFESÖRLÜK
:
Kocaeli Üniversitesi, 2000-
ÜYELİKLER
Diyabet, Obezite ve Beslenme Derneği ile Türkiye Diyetisyenler derneğinin üyeliği,
“Gıda Teknolojisi” ve “Gıda ve Teknoloji” dergilerinin yayın kurulu üyeliği. “Ulusal Beslenme Platformu” koordinasyon kurulu üyeliği
İŞ TECRÜBELERİ
1972-1973 Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri, Ankara (Diyetisyen)
1973-1977 Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara (Asistan)
1978-2000 TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Gıda Enstitüsü, Gebze-Kocaeli (Araştırma başuzmanı)
2000-2004 Kocaeli Üniversitesi (Öğretim Üyesi), TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Gıda Enstitüsü Danışman)
2004 - TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Gıda Enstitüsü (Danışman)
2007- Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı
Yöneticilik Deneyimi ve Kurslar
Team Development, Cooperation and Management Skills
TÜBİTAK-Türk Alman İşbirliği Eğitim Semineri, 16-20 Eylül 1996, Gebze-Kocaeli

Toplam Kalite ve Liderlik Semineri
Koç Holding A.Ş. Eğitim ve Geliştirme Merkezi, 17 Mart 1997, Çayırova-İstanbul

Zaman Yönetimi Semineri
Koç Holding A.Ş. Eğitim ve Geliştirme Merkezi, 19 Mart 1997, Çayırova-İstanbul

Motivasyon Semineri
Koç Holding A.Ş. Eğitim ve Geliştirme Merkezi, 20 Mart 1997, Çayırova-İstanbul

Problem Çözme Teknikleri
Koç Holding A.Ş. Eğitim ve Geliştirme Merkezi, 17-19 Kasım, 1997, Çayırova-İstanbul

Temel Pazarlama kavramları
i.d.e.a. İnceleme, Danışmanlık, Eğitim, Araştırma Merkezi A.Ş., 31 Mart-1 Nisan 1998, Çayırova, İstanbul

İnsan kaynakları Yönetimi
i.d.e.a. İnceleme, Danışmanlık, Eğitim, Araştırma Merkezi A.Ş., 15 Mayıs 1998, Çayırova, İstanbul

Proje Yönetimi
i.d.e.a. İnceleme, Danışmanlık, Eğitim, Araştırma Merkezi A.Ş., 5 Mayıs 1999, Çayırova, İstanbul
Yönettiği / Görev Yaptığı Projeler
TÜBİTAK, Marmara Araştırma Merkezi, Gıda Enstitüsünde beslenme-gıda tüketimi-sağlık etkileşimi konulu yaklaşık 60 araştırma projesinde yürütücü veya araştırma başuzmanı olarak görev almıştır.

TÜBİTAK, MAM, Gıda Enstitüsü tarafından düzenlenen 29 Eylül-1 Ekim 2003 1. Ulusal Gıda ve Beslenme Kongresi, 15-18 Haziran 2005 1., 23-25 Ekim 2007 tarihlerinde 2., 22-26 Nisan 2009 tarihlerinde 3.Uluslar arası Gıda ve Beslenme Kongrelerinde organizasyon komitesinde çalışmıştır.
Uluslararası Toplantılar
1. MERİÇ E., SAKINÇ M., ÖZDOĞAN M., AÇKURT F., Mollusc shells found at the Yarmburgaz cave, Journal of Islamic Academy of Sciences, 4, 6-9, (1991).

2. WETHERILT H., AÇKURT F., BRUBACHER G., OKAN B., AKTAŞ S., TÜRDÜ S., Blood vitamin and mineral levels in 7-17 years old Turkish children, International Journal for Vitamin and Nutrition Research, 62, 21-29, (1992).

3. AÇKURT F., WETHERILT H., LÖKER M., HACIBEKİROĞLU M., Biochemical assessment of nutritional status in pre-and post natal Turkish women and outcome of pregnancy, European Journal of Clinical Nutrition, 49, 613-622, (1995).

4. AÇKURT F., ÖZDEMİR M., BİRİNGEN G., LÖKER M., Effects of geographical origin and variety on vitamin and mineral composition of hazelnut (Corylus avellane L.) varieties cultivated in Turkey, Food Chemistry, 65, 3, 309-311, (1999).

5. ÖZDEMİR M., AÇKURT F., YILDIZ M., BİRİNGEN G., GÜRCAN T., LÖKER M., Effect of roasting on some nutrients of hazelnuts, Food Chemistry, 73, 185-190, (2001).

6. ÖZDEMİR M., AÇKURT F., KAPLAN M., YILDIZ M., LÖKER M., GÜRCAN T., BİRİNGEN G., OKAY A., SEYHAN F., Evaluation of new Turkish hybrid hazelnut (Corylus avellane L.) varieties: fatty acid composition, ?-tocopherol content, mineral composition and stability, Food Chemistry, 73, 411-415, (2001).

7. ALPHAN E., PALA M., AÇKURT F., YILMAZ T., Foods enriched hazelnut with monounsaturated fatty acids and their effects on carbohydrate and lipid metabolism, IV. Uluslar arası Fındık Kongresi, 30 Temmuz-2 Ağustos, Ordu, (1996).

8. AÇKURT F., BİRİNGEN G., LÖKER M., The effects of different foods and nutrients on superoxide dismutase (SOD) activity, blood glucose and plasma lipids, 26th Meeting of the Federation of European Biochemical Societies, June 19-24, Nice-France, (1999).

9. AÇKURT F., Çeşitli besinlerin ve besin ögelerinin süperoksid dismutaz (SOD) aktivitesi üzerine etkilerinin araştırılması, III. Uluslar arası Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 12-15 Nisan, Hacettepe Üniversitesi, Ankara, (2000).

10. AÇKURT F., LÖKER G., ŞATIR G., Türkiye’de zengin ekmek konsepti, klinik çalışma, I. Uluslar arası Gıda ve Beslenme Kongresi, 15-18 Haziran, Askeri Müze Kültür Sitesi, Harbiye, İstanbul, (2005).

11. BİRİNGEN LÖKER, G., AÇKURT, F., LÖKER, M., The effects of carrot and hazelnut supplemetation on SOD activity and some blood lipid parameters. 10th Karlsruhe Nutrition Congress. Health Aspects of Vegetables and Fruits: Scientific Evidence for “5-a-day”. 15-17 Ekim, Karlsruhe, Almanya, (2006).

12. AÇKURT F., LÖKER G., ŞATIR G., AĞEL E., Evaluation of the effects of vitamin and mineral fortificated bread on some blood parameters-2 adults and over weight dietetic subjects. The SAFE Consortium International Congress on Food Safety. 11-14 June, Budapeşte, Macaristan, (2006).

13. AÇKURT F., Micro Nutrient Workshop for Countries of Central and Eastern
Europe- Stregthening strategies for the elimination of micronutrient, UNICEF, 4-8 Nisan, Antalya, (2005).

14. AÇKURT F., WHO European Ministerial Conference on Counteracting Obesity,
Diet and physical activity for health, observer, 15-17 November, İstanbul, (2006).
Yayın Listesi
1. OKAN B., AÇKURT F., Kocaeli iline bağlı Gebze ilçesi ve bazı çevre köylerinde 0-4 yaş grubu çocuklarda malnütrisyon ve anemi görülme sıklığının saptanması, TÜBİTAK, MBAE, Beslenme ve Gıda Teknolojisi Bölümü Yayınları, Yayın no: 49, Gebze-Kocaeli, (1981).

2. NEYZİ O., KURTOĞLU G., OKAN B., AÇKURT F., SÖKÜCÜ S., DENİZ E., TUNCEL H., Protein ve besin değeri yükseltilmiş bisküvilerle beslenmenin değişik yaş grubu çocuklara etkisi, TÜBİTAK, MBAE, Beslenme ve Gıda Teknolojisi Bölümü Yayınları, Yayın no: 60, Gebze-Kocaeli, (1982).

3. OKAN B., AÇKURT F., Kocaeli iline bağlı Gebze ilçesi ve köylerinde yenebilen yabani bitkilerin tüketim şekillerine göre besin değerlerinin saptanması, TÜBİTAK, MBAE, Beslenme ve Gıda Teknolojisi Bölümü Yayınları, Yayın no: 66, Gebze-Kocaeli, (1983).

4. OKAN B., AÇKURT F., TÜRDÜ S., Marmara Bölgesinde 7-11 yaş ilkokul çocuklarının saç iz element (çinko, bakır, demir) düzeyleri ve beslenmeleriyle olan ilişkileri üzerinde bir araştırma, TÜBİTAK, MBAE, Beslenme ve Gıda Teknolojisi Bölümü Yayınları, Yayın no: 110, Gebze-Kocaeli, (1987).

5. AÇKURT F., WETHERILT H., OKAN B., BRUBACHER G., AKTAŞ S., TÜRDÜ S., Türkiye’nin üç bölgesinde 7-17 yaş grubu okul çocuklarının büyüme-gelişme, vitamin ve mineraller yönünden beslenme durumlarının saptanması, TÜBİTAK-ROCHE Müstahzarları Sanayi A.Ş. Yayınları, (1987).

6. AÇKURT F., WETHERILT H., Sağlıklı pişirme yöntemleri, TÜBİTAK-MAE, Beslenme ve Gıda Teknolojisi Bölümü Yayınları, Yayın no: 120, Gebze-Kocaeli, (1989).

7. PALA M., DEVRES O., DAMARLI E., ARAN N., AÇKURT F., WETHERILT H., Geleneksel Türk mutfağına özgü yiyeceklerin soğukta saklanması sırasında kalite parametrelerindeki değişimin incelenmesi, TÜBİTAK-MBAE, Gıda ve Soğutma Teknolojileri Bölümü , Aralık, Gebze-Kocaeli, (1992).

8. AÇKURT F., LÖKER M., BİRİNGEN G., ARAN N. ve ark., Dondurma formülasyonları geliştirilmesi, TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Eylül, Gebze-Kocaeli, (1997).

9. AÇKURT F., GÜRCAN T., LÖKER M., BİRİNGEN G., EMİR F. ve ark., Gıdaların beslenme ve sağlık açısından değerlendirilmesi, TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Ocak, Gebze-Kocaeli, (1998).

10. LÖKER M., AÇKURT F., BİRİNGEN G., GÜN H. ve ark., Konserve ton balığının beslenme açısından değerlendirilmesi, TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Mart, Gebze-Kocaeli, (1998).

11. AÇKURT F., LÖKER M., BİRİNGEN G. ve ark., Dondurulmuş gıdaların besin kompozisyonunun belirlenmesi, TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Aralık, Gebze-Kocaeli, (1998).

12. AÇKURT F. ve ark., ‘Diet Life Brunch’ isimli ürünün kalite parametrelerinin irdelenmesi, TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Kasım, Gebze-Kocaeli, (1998).

13. AÇKURT F., Sağlıklı beslenmede kayısının önemi ve yeni kayısı ürünleri, 1. Kayısı Şurası Sonuç Raporu, Malatya Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı, Haziran, Malatya, (1998).

14. AÇKURT F. ve ark., Bazı hazır soğuk yemeklerin enerji ve besin ögeleri bileşimlerinin belirlenmesi ve sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi, TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Mayıs, Gebze-Kocaeli, (1999).

15. AÇKURT F. ve ark., ‘Otacı Çikolatalı Diet Life Brunch Diabetik Çikolatalı Lifli Kıtır’ isimli ürünün sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi, TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Mart, Gebze-Kocaeli, (2000).

16. AÇKURT F. ve ark., ‘Otacı Diet Life Lunch Çabuk Diyet Çorba Soyalı Mantar’ isimli ürünün formülasyon çalışması ve sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi, TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Mart, Gebze-Kocaeli, (2000).

17. AÇKURT F. ve ark., Uzun süre dayanıklı ekmek formülasyonunun geliştirilmesi ve vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş ekmek üretimi, TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Kasım, Gebze-Kocaeli, (2001).

18. AÇKURT F. ve ark., Bazı hazır soğuk yemeklerin enerji ve besin ögeleri bileşimlerinin belirlenmesi ve sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi-2 (tavuk salatası), TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Haziran, Gebze-Kocaeli, (2001).

19. AÇKURT F. ve ark., Bazı hazır soğuk yemeklerin enerji ve besin ögeleri bileşimlerinin belirlenmesi ve sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi-2 (tabule), TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Temmuz, Gebze-Kocaeli, (2001).

20. BİRİNGEN G., AÇKURT F. Hard-anodized sistemle üretilen mutfak ekipmanlarının sağlık ve beslenme açısından değerlendirilmesi, TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Aralık, Gebze-Kocaeli, (2002).

21. BİRİNGEN G., AÇKURT F. Yüksek aktiviteli bireyler için özel beslenme amaçlı makarna formülasyonu geliştirilmesi, TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Nisan, Gebze-Kocaeli, (2003).

22. BİRİNGEN G., AÇKURT F. Vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş çocuk reçeli formülasyonu oluşturulması, TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Ekim, Gebze-Kocaeli, (2003).

23. AÇKURT F. ve ark., Zenginleştirilmiş ekmek ve tamamlanmış tam buğday unu üretimi, TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Aralık, Gebze-Kocaeli, (2003).

24. AÇKURT F. ve ark., Bazı vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş un formülasyonu oluşturulması, TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Nisan, Gebze-Kocaeli, (2004).

25. BİRİNGEN G., AÇKURT F. Çocuklar için vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş makarna formülasyonu geliştirilmesi, TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Mart, Gebze-Kocaeli, (2004).

26. AÇKURT F. ve ark., Çeşitli un, ekmek ve ekmek karışımlarının enerji ve besin ögeleri bileşimlerinin belirlenmesi, TÜBİTAK-MAM, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü, Mart, Gebze-Kocaeli, (2004).

27. AÇKURT F. ve ark., Vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş ekmeğin çocuklar, yetişkinler ve zayıflama diyeti uygulayan bireylerde kan düzeylerine etkisinin değerlendirilmesi, TÜBİTAK-MAM, Gıda Enstitüsü, Ağustos, (2005).

28. AÇKURT F. ve ark.,Kayısının sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi-klinik araştırma, TÜBİTAK-MAM, Gıda Enstitüsü, Temmuz, (2007).

29. AÇKURT F., Havuç ve ıspanak karotenlerinin karaciğerden sağlanan retinole göre insan organizmasında kullanılması, 7. Bilim Kongresi, Adana, (1980).

30. AÇKURT F., Tüketicinin korunması ve bilinçlendirilmesi-Panel, 8. Dünya Gıda Günü, 16 Ekim, Kocaeli, (1986).

31. AÇKURT F., Sağlıklı beslenmede fındığın önemi, TÜBİTAK-Fisko Birlik Genel Müdürlüğü işbirliği-Panel, 11 Mart, İstanbul, (1991).

32. AÇKURT F., Gebe ve emzikli annelerin bazı vitamin ve minerallerce beslenme durumlarının saptanması, Gebelikte Beslenme, Diyabet ve Tiroid Sorunları, TÜBİTAK-Roche Müstahzarları Sanayi A.Ş. işbirliği, 3 Haziran, İstanbul, (1992).

33. AÇKURT F., WETHERILT H., LÖKER M., Gebelik döneminde beslenme, vitaminler ve mineraller, Hacettepe Üniversitesi, I. Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 14-16 Ekim, Ankara, (1992).

34. WETHERILT H., AÇKURT F., Türk çocuklarında kan vitamin ve mineral düzeyleri arasındaki etkileşimler, Hacettepe Üniversitesi, I. Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 14-16 Ekim, Ankara, (1992).

35. AÇKURT F., WETHERILT H., LÖKER M., HACIBEKİROĞLU M., Pre-natal ve post natal dönemlerde annelerin beslenme durumlarının biyokimyasal analizlerle değerlendirilmesi, II. Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 12-14 Nisan, Ankara, (1995).

36. WETHERILT H., AÇKURT F., LÖKER M., HACIBEKİROĞLU M., Kan besin ögeleri düzeylerinin anne ve bebek antropometrileri ile ilişkileri, , II. Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 12-14 Nisan, Ankara, (1995).

37. LÖKER M., AÇKURT F., WETHERILT H., Fındığın sağlıklı beslenmedeki önemi, II. Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 12-14 Nisan, Ankara, (1995).

38. ALPHAN E., PALA M., AÇKURT F., YILMAZ T., Fındıkla tekli doymamış yağ asidi içeriği zenginleştirilmiş diyetin diyabetiklerde karbonhidrat ve lipid metabolizmasına etkisi-poster, Diyabet ve Endokrin Kongresi, The Marmara Oteli, 28-31 Mayıs, İstanbul, (1996).

39. ALPHAN E., PALA M., AÇKURT F., YILMAZ T., Foods enriched hazelnut with monounsaturated fatty acids and their effects on carbohydrate and lipid metabolism, IV. Uluslar arası Fındık Kongresi, 30 Temmuz-2 Ağustos, Ordu, (1996).

40. ALPHAN E., PALA M., AÇKURT F., YILMAZ T., Effect of a high monounsaturated fat diet enriched with hazelnut in NIDDM patients, 32. EASD Annual Meeting, 1-5 Eylül, Viyana-Avusturya, (1996).

41. AÇKURT F., Toplu gıda tüketimi yapılan kuruluşlarda insan gücü verimliliğini artırmaya yönelik beslenme, mutfak ve servis organizasyonu, 2. Levazım ve Maliye Sempozyumu, 26-27 Kasım, İstanbul, (1997).

42. ÖZAY G., AÇKURT F., Diyet yağları ve beslenmedeki önemi, 2. Levazım ve Maliye Sempozyumu, 26-27 Kasım, İstanbul, (1997).

43. AÇKURT F., Yediklerimiz gerçekten diyet mi? Kurtsan ilaçları A.Ş. organizasyonu-panel, Kabataş Kültür Merkezi, 2 Haziran, İstanbul, (1998).

44. AÇKURT F., Özel beslenme amaçlı gıdaların sağlıklı beslenmedeki önemi, Üretimden tüketime diyet gıdalar sempozyumu, 18 Şubat, İstanbul Sanayi Odası-Odakule, İstanbul, (1999).

45. AÇKURT F., BİRİNGEN G., LÖKER M., The effects of different foods and nutrients on superoxide dismutase (SOD) activity, blood glucose and plasma lipids, 26th Meeting of the Federation of European Biochemical Societies, June 19-24, Nice-France, (1999).

46. AÇKURT F., Çeşitli besinlerin ve besin ögelerinin süperoksid dismutaz (SOD) aktivitesi üzerine etkilerinin araştırılması, III. Uluslar arası Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 12-15 Nisan, Hacettepe Üniversitesi, Ankara, (2000).

47. AÇKURT F., Palm yağının sağlıklı beslenmedeki yeri, I. Ulusal Gıda ve Beslenme Kongresi, 29 Eylül-1Ekim, Askeri Müze Kültür Sitesi, Harbiye, İstanbul, (2003).

48. LÖKER G., AÇKURT F., TOKLU G., Gıdaların zenginleştirilmesi ve çeşitli uygulamalar, I. Ulusal Gıda ve Beslenme Kongresi, 29 Eylül-1Ekim, Askeri Müze Kültür Sitesi, Harbiye, İstanbul, (2003).

49. AÇKURT F., LÖKER G., Ekmeğin vitamin ve minerallerce zenginleştirilmesi, ‘Hedef daha iyi beslenen Türkiye’ Panel, 22 Ocak, Swiss Otel, İstanbul, (2004).

50. AÇKURT F., Fonksiyonel gıda olarak zenginleştirilmiş ekmek, II. Türk Obezite Kongresi ve I. Beslenme Sempozyuımu, 7-11 Nisan, Pamukkale-Denizli, (2004).

51. AÇKURT F., Vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş ekmeğin obezite olgusundaki yeri, 3. Ulusal Obezite kongresi, 18-20 Mayıs, Antalya, (2004).

52. AÇKURT F., Çocuk beslenmesinde zengin ekmek, 40. Türk Pediatri Kongresi, 21-25 Haziran, İstanbul, (2004).

53. AÇKURT F., LÖKER G., ŞATIR G., Türkiye’de zengin ekmek konsepti, klinik çalışma, I. Uluslar arası Gıda ve Beslenme Kongresi, 15-18 Haziran, Askeri Müze Kültür Sitesi, Harbiye, İstanbul, (2005).

54. LÖKER G., AÇKURT F., ŞATIR G., Ekmeğin vitamin ve minerallerce zenginleştirilmesi, Ege Üniversitesi Gıda Kongresi, 21 Nisan, İzmir, (2005).

55. BİRİNGEN LÖKER, G., AÇKURT, F., LÖKER, M., The effects of carrot and hazelnut supplemetation on SOD activity and some blood lipid parameters. 10th Karlsruhe Nutrition Congress. Health Aspects of Vegetables and Fruits: Scientific Evidence for “5-a-day”. 15-17 Ekim, Karlsruhe, Almanya, (2006).

56. AÇKURT F., Light ürünler: Obezite prevansiyonu ve tedavisindeki yeri, 4. Ulusal Obezite Kongresi, 16-19 Kasım, Antalya, (2006).

57. AÇKURT F., LÖKER G., ŞATIR G., AĞEL E., Evaluation of the effects of vitamin and mineral fortificated bread on some blood parameters-2 adults and over weight dietetic subjects. The SAFE Consortium International Congress on Food Safety. 11-14 June, Budapeşte, Macaristan, (2006).

58. WETHERILT H., AÇKURT F., Van, Muş, Elazığ illerinde okul çağı çocuklarının beslenme düzeylerinin başarıları üzerine etkileri, Gıda, 12 (6), 393-399, (1987).

59. AÇKURT F., OKAN B., Yenebilen bazı yabani bitkilerin besin değerleri, Gıda Sanayi, 2 (3), 17-21 (1988).

60. MERİÇ E., ÖZDOĞAN M., SAKINÇ M., AÇKURT F., Yarımburgaz mağarası kazılarında gözlenen mollusk kavkıları hakkında, Arkeoloji ve Sanat, 11 (40-41), (1988).

61. AÇKURT F., Değişik pişirme yöntem ve araçlarının makarnanın vitamin ve mineral içeriklerine etkisi, Gıda Sanayi, 3 (2), 28-34, (1989).

62. SÜMBÜL Y., AÇKURT F., Mercimek unlu bebek mamasının üretim teknolojisinin geliştirilmesi, Gıda sanayi, 3 (5), 39-47, (1990).

63. AÇKURT F., Geleneksel yöntemlerle hazırlanan ve pişirilen et ve balıkta besin ögeleri korunum düzeylerinin saptanması, Gıda Sanayi, 5 (1), 58-66, (1991).

64. AÇKURT F., WETHERILT H., Türk okul çağı çocuklarının büyüme-gelişme durumlarının Amerikan normlarına göre değerlendirilmesi, Beslenme ve Diyet Dergisi, 20 (1), 21-34, (1991).

65. AÇKURT F., LÖKER M., Değişik koşullarda saklanan süt örneklerinin B2 ve B6 vitamin düzeylerinin saptanması, Gıda Sanayi, 6 (2), 60-65, (1991).

66. AÇKURT F., WETHERILT H., HACIBEKİROĞLU M., LÖKER M., Çay, sigara, stres ve paritenin gebe ve emzikli kadınlarda anemi görülme sıklığı ve bebek doğum ağırlığı ile etkileşimleri, Beslenme ve Diyet Dergisi, 22 (1), 15-26, (1993).

67. PALA M., YILDIZ M., AÇKURT F., LÖKER M., ÖMEROĞLU S., Türkiye’de üretilen antepfıstığı çeşitlerinin bileşimi, Gıda, 19 (6), 405-409, (1994).

68. PALA M., AÇKURT F., LÖKER M., SAYGI B., Değişik kayısı çeşitlerinin bileşimi, Standart Kayısı Özel Sayısı, Mayıs, 64-66, (1994).

69. AÇKURT F., WETHERILT H., LÖKER M., HACIBEKİROĞLU M., İstanbul ve Kocaeli illerinde pre-ve post-natal dönemlerdeki annelerin beslenme durumları: Biyokimyasal analizler, Klinik Gelişim, 8 (6), 3710-3714, (1995).

70. WETHERILT H., AÇKURT F., LÖKER M., HACIBEKİROĞLU M., İstanbul ve Kocaeli illerinde pre-ve post-natal dönemlerdeki annelerin beslenme durumları: Kan besin ögeleri düzeylerinin anne ve bebek antropometrileri ile ilişkileri, Klinik Gelişim,
8 (6), 3715-3719, (1995).

71. AÇKURT F., BİRİNGEN G., LÖKER M., Serbest radikaller, antioksidan ögeler ve beslenme, Gıda Teknolojisi, 1 (6), 53-58, (1996).

72. AÇKURT F., 2000’li yıllarda b eslenme, Tarım ve Köy, 111, 17-19, (1996).

73. PALA M., AÇKURT F., LÖKER M., GÜRCAN T., YILDIZ M., Türkiye’de yetiştirilen değişik kayısı çeşitlerinin bileşimi ve beslenme fizyolojisi açısından değerlendirilmesi, Gıda Teknolojisi, 1 (4), 34-39, (1996).

74. ALPHAN M., YILMAZ T., PALA M., AÇKURT F., Tekli doymamış yağ asidi içeriği fındıkla zenginleştirilmiş diyetin karbonhidrat ve lipid metabolizmasına etkisi, Gıda Teknolojisi, 1 (7), 58-63, (1996).

75. PALA M., AÇKURT F., LÖKER M., YILDIZ M., ÖMEROĞLU S., Fındık çeşitlerinin bileşimi ve beslenme fizyolojisi açısından değerlendirilmesi, Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 20, 43-48, (1996).

76. AÇKURT F., LÖKER M., WETHERILT H., Pre- ve post-natal dönemlerdeki annelerin besin tüketimi ve anne sütü vitamin ve mineral düzeylerinin değerlendirilmesi, Beslenme ve Diyet Dergisi, 25 (2), 5-15, (1996).

77. AÇKURT F., LÖKER M., Sağlıklı beslenmede çinkonun yeri ve Türkiye’de çinko yetersizliği, Gıda Teknolojisi, 2 (9), 50-56, (1997).

78. BİRİNGEN G., LÖKER M., AÇKURT F., Gıdaların besin ögelerince zenginleştirilmesi, Gıda Teknolojisi, 2 (10), 38-45, (1997).

79. AÇKURT F., LÖKER M., BİRİNGEN G., Çeşitli besinlerin ve besin ögelerinin süper oksid dismutaz (SOD) aktivitesi üzerine etkilerinin araştırılması (1), Gıda Teknolojisi, 2 (11), 45-55, (1997).

80. AÇKURT F., Antioksidan ögelerin beslenme ve sağlıklı yaşamdaki önemi, Kuru Meyve Ticareti, 5, 3-4, (1997).

81. AÇKURT F., LÖKER M., BİRİNGEN G., Çeşitli besinlerin ve besin ögelerinin süper oksid dismutaz (SOD) aktivitesi üzerine etkilerinin araştırılması (2), Gıda Teknolojisi, 3 (2), 82-88, (1998).

82. AÇKURT F., Sağlıklı yaşam ve beslenme, Academic Hospital, 1, 12-13, (1998).

83. AÇKURT F., Türkiye’de gebelik ve emziklilik dönemlerindeki annelerin beslenme durumu, Academic Hospital, 2, 16-21, (1998).

84. PALA M., AÇKURT F., LÖKER M., Üzüm ve incirin kimyasal-fiziksel özellikleri, Gıda Teknolojisi, 3 (5), 39-43, (1998).

85. AÇKURT F., Fındığın beslenme ve sağlık açısından değerlendirilmesi, Çotanak, 1 (4), 18-19, (1998).

86. AÇKURT F., LÖKER M., BİRİNGEN G., Soya ve soya ürünlerinin beslenme ve sağlık açısından önemi, Gıda, Mart, 44-48, (1999).

87. AÇKURT F., LÖKER M., BİRİNGEN G., Sağlıklı beslenmede özel fizyolojik etki gösteren gıdaların yeri, Gıda, Nisan, 36-41, (1999).

88. AÇKURT F., LÖKER G., TOKLU G., Ekmeğin vitamin ve minerallerce zenginleştirilmesi, Gıda Teknolojisi, 8 (4), 72-76, 2004.

89. AÇKURT F., TOKLU G., LÖKER G., Palm yağının sağlıklı beslenmedeki yeri, Gıda Teknolojisi, 8 (10), 60-64, (2004).

90. OKAN B., AÇKURT F., Türk okul öncesi çocuklarda malnütrisyon insidansı, Folio Vitaminica, Roche Bilimsel Yayınları Serisi, İstanbul, (1984).

91. OKAN B., AÇKURT F., WETHERILT H., TÜRDÜ S., AKTAŞ S., Türkiye’de yetiştirilen bazı hububat çeşitlerinin bileşimleri ve besin değerleri, Diabet Yıllığı 4, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 244-253, (1985).

92. OKAN B., AÇKURT F., AKTAŞ S., WETHERILT H., Marmara Bölgesi 7-17 yaş grubu okul çocuklarının gelişme, vitaminler ve bazı mineraller yönünden beslenme durumlarının saptanması, Folia Vitaminica, Roche Bilimsel Yayınları Serisi, İstanbul, 3-8, (1986).

93. YÜCECAN S., PEKCAN G., BAYKAN S., AÇKURT F., PİRKUL T., AYKUT M., TOKGÖZ P., Yetişkin kadınlarda azot denge çalışması, Diabet Yıllığı 5, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 321-327, (1988).

94. AÇKURT F., Sağlıklı beslenmede temel kurallar ve menü planlama, K.K.K Levazım-Maliye Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı, İstanbul, 16-23, (1996).

95. AÇKURT F., 2000’li yıllarda askerin beslenmesi, Kuvvet 2000 ve ötesi, K.K.K Levazım-Maliye Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı, 9, Nisan, 58-59, (1997).